ענת פלדמן

מפרקים נוקשים, כאבי שרירים, תחושת נימול בגפיים - כל אלה הן תופעות לוואי ידועות של חוסר בפעילות גופנית. אבל האם ידעתם שישיבה ממושכת יכולה ממש לקצר את חייכם? למסקנה זו הגיע מחקר חדש מטעם American Cancer Society, שעקב אחר 123,000 נבדקים. נשים שישבו יותר מ־6 שעות ביום היו בסכנה של 37% למות טרם זמנן מאשר אלו שישבו עד 3 שעות ביום, והגברים היו בסכנה של 18%.

כשהנבדקים דיווחו על ישיבה ממושכת ללא עיסוק בפעילות גופנית במשך היום, התוצאות היו עגומות עוד יותר: נשים וגברים שישבו במשך 6 שעות ביום ולא עסקו בפעילות גופנית כלשהי, היו בסיכון של 94% ו־48% למות טרם זמנם, לעומת אלה שישבו פחות שעות ועסקו בפעילות גופנית.

רוצים לחיות יותר? תפסיקו להיות בטטות כורסה (איור: שאטרסטוק)

החידוש במחקר איננו בחשיבות הפעילות גופנית, זאת אנחנו יודעים מקדמת דנא, אלא בהשפעה ההרסנית של ישיבה ממושכת. המחקר הראה השפעת הישיבה הממושכת על ערכי השומנים בדם, על לחץ הדם, על ההורמון שאחראי על תחושת השובע ועל גורמים נוספים שקשורים להשמנה ולמחלות קרדיאליות.


לטובת בריאות אופטימלית, אדם מבוגר מחויב לעסוק לפחות 150 דקות בשבוע של פעילות גופנית מתונה, ובממוצע של 20 דקות ליום. במקביל, כדאי לנסות להפחית את זמן הישיבה ל־3 שעות.

אז מה עושים כשבכל זאת חייבים לשבת שעות מול המחשב?

1. שימו לידכם שעון מעורר: זה יזכיר לכם לעמוד או ללכת לכמה דקות בכל שעה עגולה, להזרים את הדם בגוף ולהזיז את המפרקים.


2. עשו 20 דקות של טיול רגלי: אם אין לכם אפשרות לקום מהכיסא בכל שעה, הקפידו על הליכה של 20 דקות בזמן הפסקת הצהריים שלכם. זה כבר יאפשר לכם לעשות V על הפעילות הגופנית היומית שלכם.

הזכירו לעצמכם לקום בכל 20 דקות (צילום: שאטרסטוק)

3. עבדו בעמידה: תומס ג'פרסון וארנסט המינגווי נהגו לעבוד מול שולחן עבודה גבוה – בעמידה. כך, אתם מחויבים להעביר את המשקל מרגל לרגל ובכך לתרום לזרימת דם אופטימלית, ואתם נמנעים מישיבה ממושכת חסרת תנועה.


4. מינימום מיילים ופחות שיחות טלפון עם הסובבים אתכם: צריכים להעביר מסר לחבר לעבודה? קומו מהכיסא וגשו אליו, במקום לשלוח מייל או להרים טלפון לשלוחה שלו.

5. ברגל, ולא במכונית: עליכם לעשות סידורים בקרבת הבית? השתמשו ברגליים ולא במכונית.

6. ומה עם שעות הפנאי? כדאי לבחור בפעילויות שאינן מצריכות ישיבה ממושכת, שמוסיפה על אלו של שעות המשרד. למשל, משחק באולינג עדיף על ישיבה בקולנוע, שיעור ריקוד עדיף על הליכה לקונצרט (וכדאי לבקר במוזיאון במקום לצפות בהצגה).

רוצים להתקשר לקולגה? טיילו אליו (צילום: יונתן בלום)

** ענת פלדמן, MA, יועצת בריאות, מפתחת שיטת GYMIND לאורח חיים בריא