האביב הגיע ועמו התגובות האלרגיות שכבר רבים מאיתנו התרגלו לחיות עמן - מאדמומיות ועד מצב תמידי של אף נוזל. אך מאיפה באמת באות התגובות הללו, האם מצבנו הנפשי משפיע עליהן, ולמה אנחנו סבורים שאין להן מרפא? עשרה מיתוסים על אלרגיה – והפרכתן.

1. פרחים הם הגורם העיקרי להתפרצות התקף אלרגיה.

לא נכון. אמנם חלק מהאנשים שמגדלים פרחים או מוכרים אותם ונחשפים אליהם באופן ממושך ותמידי – יכולים לסבול מתסמינים של התקף אלרגיה, אך בפועל בודדים ומעטים מקבלים פריחה מזר צבעוני ויפה. הגורמים העיקריים להתפרצות האלרגיות הם אבקנים הנוצרים על ידי דשא, עשבים, עצים וצמחים ולעיתים פרחים הנישאים על גבי הרוח.

2. אלרגיות מתפתחות רק בילדות ונעלמות בגיל מבוגר.

לא נכון. יש אלרגיות ספציפיות ביותר שמופיעות אצל ילדים, ונעלמות עם התבגרותם. ברוב המקרים, הסובלים מצורת האלרגיה השכיחה ביותר – נזלת אלרגית – ימשיכו לסבול ממנה לאורך כל חייהם. מחקר שבדק זאת הראה כי 99% ממטופלים שסבלו מנזלת אלרגית המשיכו לסבול ממנה גם לאחר 12 שנה. בנוסף, נכון כי מרבית האלרגיות מתחילות בגיל צעיר, אך ניתן לפתח אותן גם בגיל מבוגר ולכן מי שלא סבל בילדותו מאלרגיות – אין זה אומר שלא יסבול מהן לעולם.

3. אלרגיות הן תופעה פסיכוסומאטית.

לא נכון. אלרגיות הן תגובה של מערכת החיסון לחומרים שונים הנמצאים בסביבה, אותם היא מזהה כגוף זר ומגיבה אליו ברגישות יתר. מתח נפשי יכול להגביל את הסבל בהתקף אלרגיה או להעצים את ההתקף – אך לא יוביל להתפרצות אלרגיה או להחמרתה בעתיד.

4. כדאי לסובלים מאלרגיה לגור ליד חוף הים כי שם אין אבקנים.

לא נכון. ליד הים יש דשא או סוגי צמחיה רבים אחרים המפיצים אבקנים ברדיוס רחוק מאוד מהם ומקו החוף. כך שגם אם מתרחקים מקו החוף, או מבצעים נסיעה קצרה באזור קו החוף – עדיין נחשפים לגורמים הפולטים אבקנים לכל עבר.

5. מזג אוויר מדברי מרפא התקפי אלרגיות.

לא נכון. ההנחה כי אקלים מדברי המאפיין ערים דרומיות יכול לסייע בריפוי אלרגיות אינה נכונה. שינויים במזג האוויר ובסביבה החיצונית יכולים להשפיע על תגובה אלרגית עד גבול מסוים, מכיוון שאבקנים של דשא נמצאים כמעט בכל מקום ללא תלות באקלים. כמו כן, אדם בעל נטייה לאלרגיה פשוט יפתח תגובות לאלרגנים אחרים אם ישנה את מיקומו, אך הנטייה עצמה לא תיעלם.

6. אין תרופה אמיתית לאלרגיה.

לא נכון. ניתן להכין את הגוף לקראת תקופת האלרגיות בצורה טובה וכן להקל על הסימפטומים באמצעות תכשירים טבעיים, המסייעים בהקלה על סימפטומי האלרגיה ויכולים אף למנוע את התפרצות התקף אם נלקחו מספיק זמן מראש. גם "תרופות סבתא" דוגמת תה קמומיל, שורש ג'ינג'ר וטיפות שמן קיק במיץ תפוזים עשויות לעזור.

7. בחורף עדיף לסובלים מאלרגיות להישאר בבית ולהימנע מהידבקות בחיידקים בחוץ.

לא נכון. דווקא ימי החורף הסוערים בהם יורדים גשמים כבדים, הם הזמן הטוב ביותר לסובלים מאלרגיה לצאת לאוויר הפתוח. הגשם הכבד שוטף את האבקנים ומוריד את הכמות שלהם באוויר. ספירה גבוהה במיוחד של אבקנים נמצא דווקא בימים חמים ויבשים, עם הרבה רוח, בשעות העיקריות של היום (החל מ-9-10 בבוקר עד 16-17אחר הצהריים). יציאה החוצה בשעה שספירת האבקנים נמוכה מצמצמת משמעותית את התגובה האלרגית.

8. כל הטיפולים לאלרגיה מכילים אנטי-היסטמין הגורם לתופעות לוואי של עייפות ותשישות.

לא נכון. כשאדם אלרגי נחשף לחומר המעורר אלרגיה, הגוף שלו מפריש נוגדנים הפועלים לרוב כנגד מזהמים שחודרים לגופנו. אותם נוגדנים גורמים להפרשה של "היסטמינים" מתאים ספציפיים בגוף. ההיסטמינים הם האחראים להיווצרות תסמינים של אלרגיה. לכן, קיימות תרופות נפוצות להקלה באלרגיה המכילות אנטי היסטמין שמטרתו למנוע את השפעתם של ההיסטמינים.

יחד עם זאת, אלו לא האופציות היחידות וקיימים כיום תכשירים חדשניים, המבוססים על חומרים טבעיים והנם כמעט ללא תופעות לוואי, ואינם מעוררים התמכרות או גורמים לעייפות.

9. יש אנשים שסובלים מאלרגיה לנשיקות.

לא מדויק.קיימים דיווחים על נשים וגברים אשר הגיעו למיון עם שפתיים נפוחות לאחר שהתנשקו עם בני או בנות זוגם, אולם ככל הנראה לא היה מדובר באלרגיה לנשיקה עצמה כי אם לשאריות מזעריות של החומרים שנותרו בפיו של הבן זוג. בזמן הנשיקה קיימת חשיפה לחומרים אלרגניים שמובילים לתגובה ולתלונות שונות אצל חלק מהאנשים.

10. אלרגיה נגרמת רק מגורמים ספציפיים ביותר.

לא נכון. החומר המעורר תגובה אלרגית נקרא "אלרגן" והוא עלול להיגרם מכל חומר. האלרגניים הנפוצים יותר הם אבקנים של פרחים, הפרשות של קרדית האבק, פרווה והפרשות של בעלי חיים, מתכות, תרופות ומאכלים שונים- בעיקר מוצרי חלב, בוטנים, תותים ועוד. אולם, קיימות גם אלרגיות נדירות יותר, ביניהן אלרגיה לשמש, לזרע ואפילו אלרגיה למים.

  • הכותב הינו רוקח מקצועי (B.Sc.Pharm) ובעל בית מרקחת 'מושנזון' בתל אביב.