אראלה טהרלב בן שחר

"אומרים לנו שיש סקס אחר" - זאת אולי התחושה שמעוררת בכם הכתבה על הטכניקה המועדפת של הריצה שהתפרסמה בגיליון אפריל של מנטה: "אומרים לנו שיש ריצה אחרת", ובפרפראזה על ההמשך – "אם יש סקס אחר הביאוהו לכאן", כך גם אתם ודאי חושבים: אם יש טכניקה טובה יותר, כמו הטכניקה שעליה ממליץ העיתונאי האמריקאי מקדוגל שלזכותו רשומה מהפכת "הריצה היחפה" - למדו אותנו אותה.


אבל קשה לדעת מה בדיוק המסקנה מהדיון הזה, ואם אכן כדאי לאמץ את השיטה החדשה. לטענת מקדוגל, הטכניקה שהאפיון המרכזי שלה הוא ריצה על כריות כף הרגל היא הטכניקה הנכונה לריצה מהירה ובלתי כרוכה בפציעות. ומי רץ כך? אלה שעדיין לא קולקלו על ידי המערביות והנעליים. אלה שלא "למדו" לרוץ אלא נולדו לרוץ. כמו מי? ילדים, ילידים (קניאתיים), וגם האדם הקדמון כמובן

בריא לרוץ יחפים? (צילום: שאטרסטוק)

.
לטענה הזו יש צליל לא נעים, שאומר שאנו המערביים איבדנו איזה סוד, שיש משהו שאין לנו גישה אליו. שבעוד הרצים ה"מולדים" מתנסים בחוויית התעופה האמיתית -- הרכה, הקלה והזריזה שנוגעת בקרקע בקלילות בקצות עקבים - אנחנו עושים כוריאוגרפיה גסה ומגושמת בהרבה. אנחנו לא מתנתקים מכוח הכבידה, וחוטפים מכה עם כל תנועה.


נכון, עם הטכנולוגיה של היום אנחנו מסוגלים לצלם ולאמוד במדויק את עוצמת המכה שאנחנו חוטפים כשאנחנו נוחתים בנעלי התעמלות על העקבים. מעניין לראות זאת בניתוחים המתועדים של פרופסור דניאל ליברמן, חוקר האבולוציה של הריצה.

אבל האם זה אומר שאנחנו יכולים לחזור לשורשים ולאמץ את סגנון הריצה הזה? הפרוגנוזה לא מאד משמחת. על פי המומחים, חלקנו יכולים ללמוד את סוד התעופה ששכחנו. איך?


בווידאו הבא תוכלו לראות שיעור לדוגמה של וילם לאוקס, מרכז הקורס למדריכי ריצות ארוכות בוינגייט ומאמן בכיר באתלטיקה של נבחרות ישראל.


אז איפה כל הדיון הזה משאיר אותנו ואת נעלי הריצה המשוכללות שלנו? חשוב לבדוק טוב איזה סגנון ריצה מתאים לנו ואם הגוף שלנו עדיין כשיר לטכניקת הריצה שהובילה את האדם הקדמון לשרוד, לצוד חיות, לפתח את מוחו ולהגיע לשלב מתקדם כל כך שבו הצליח לפתח נעלי ריצה מרופדות עם בקרת תנועה. אבל בכל מקרה אפשר, ואף רצוי, לשלב ריצה יחפה בשגרת האימונים -- מסכימים כל המומחים. זה מחזק את הרצועות, הגידים וכפות הרגליים ויכול לעזור לכם ללמוד לרוץ נכון.

לרוץ טבעי, להרגיש טבעי (צילום: שאטרסטוק)

מה לעשות לפני שחולצים נעליים?

1. למצוא מאמן ריצה שמכיר את הטכניקה.
מאחר שלא לכולם היא מתאימה, רצוי לעשות את המעבר באמצעות מאמן שמתמצא בה. הוא ילמד אתכם איך לעבור בהדרגה לסגנון החדש, וגם יאמר לכם אם הסגנון אינו מתאים לכם.


2. לבדוק את הכשרתו ולוודא שהוא שואל את השאלות הנכונות.
הוא חייב לברר מה סגנון הריצה הנוכחי שלכם, איפה מונח כובד המשקל של הגוף באופן טבעי, מהי היסטוריית הריצה שלכם (באיזה גיל התחלתם והאם בריצות למרחקים ארוכים או קצרים), מה גילכם ועוד. כל אלה הם פרמטרים שמשפיעים על הצלחת המעבר.


3. להתאמן בהדרגה.
בהתחלה צריך להקפיד לרוץ בטכניקה הזאת כמה דקות בכל פעם ולעלות לאט. גם המעבר ליחפות צריך להיעשות בהדרגה -- מנעליים מרופדות לנעליים פחות מרופדות וכן הלאה.