תהליך הבראת המתכונים לא פוסח על פסח, אלא להיפך. ריבוי ארוחות החג, הימים המשפחתיים העמוסים באכילה ונוסטלגיה למאכלים מסורתיים, כל אלה מובילים לרצון להוריד מהעומס הקלורי אך לא לוותר על המסורת. ניקח לדוגמא את המינה: פשטידה של פסח, כאשר המקור החלבי (סורי) מבוסס על מצות, ביצים, מנגולד וגבינה. כל הכבודה הזו מטוגנת בחצי כוס שמן. טעים, אבל כבד ושמנוני.

עוד בהבראת מתכונים

>> בלי טיפת קמח: פשטידה וקינוח מקינואה

>> ברואניז לפסח בצ'יק צ'ק

>> אם אין לחם תאכלו אורז מלא

מבריאים את המסורת

למתכון בריא יותר כדאי להשתמש במצות חיטה מלאה, וישנן גם מצות שיפון מלא או מצה עם סובין. את המנגולד נחלוט בשיטה ששומרת על הוויטמינים על ידי אידוי קליל ללא נוזלים נוספים (במקום הבישול בסיר מים, שגורם לכך שחלק גדול מהערך התזונתי בורח למים ונזרק לכיור). את הפשטידה אופים בתנור, במקום לטגן. כך חוסכים בשמן, נמנעים מלהפוך את הפשטידה – וכן נמנעים משפריצים של שמן וריח טיגון שלא עוזב את השיער והבגדים.

אני משתמשת בגבינה קשה לחיתוך דלת שומן (חמד לייט 5%) שיש לה מרקם צמיגי נחמד, מליחות מתבקשת (כדי לתת קונטרה לתפלות המצות) ואחוזי שומן סבירים.

הטכניקה פשוטה מאוד: את המנגולד נקצוץ, נאדה ונסחט, את המצות נשבור, נשרה במים רותחים ונסנן היטב. מערבבים את כל החומרים ואופים בתבנית קיש עגולה, כדי לתת כבוד למסורת של בית סבתא.

כמה עצות לפני שמתחילים בעבודה:

  • אפשר להחליף את המנגולד בתרד. יש להקפיד על שטיפה הגונה ולוותר כליל על המלח - לתרד יש נטייה עזה למליחות.
  • אפשר גבינות אחרות, רק רצוי גבינות קשות ולבנות (מוצרלה, פטה, בולגרית).
  • אפשר להכין עם מצות רגילות, אך אולי תצטרכו להוסיף מצה אחת לתערובת.
  • אפשר להכין מיני פשטידות אישיות בכלים קטנים.
  • אפשר להקפיא, ואפשר גם לקחת לטיולים, זו פשטידה ש"נוסעת" היטב.
  • אפשר לוותר על הבצל הירוק.
  • הנמנעים מחלב ומוצריו יכולים בשמחה להחליף את הגבינה בקוביות טופו. הקפידו להוסיף 2 כפות שמן זית לתערובת להעשרת הטעם והמרקם.

פשטידת מנגולד (מינָה של פָּזי)

מרכיבים ל-8 מנות

  • 4 מצות חיטה מלאה
  • 1 צרור מנגולד גדול (העלים בלבד, ללא הפטוטרת הפריכה הלבנה)
  • 4 בצלים ירוקים קצוצים
  • 4 ביצים
  • 250 גרם גבינה קשה לחיתוך (חמד לייט 5%)
  • פלפל שחור (ומלח לפי הטעם)
  • 1 כף שמן זית

הוראות הכנה

1. שוברים את המצות ומשרים במים רותחים ל-5 דקות, מסננים ומחזירים לקערה.

  (צילום: דודו אזולאי)

2. קוצצים גס את המנגולד ושמים בווק על אש בינונית עד שמשנה את צבעו ונפחו קטן.

  (צילום: דודו אזולאי)

3. סוחטים מעט את המנגולד, קוצצים שוב ומוסיפים לקערת המצות.

  (צילום: דודו אזולאי)

4. חותכים לקוביות (אפשר גם לפורר באצבעות) את הגבינה ומערבבים עם המצות, המנגולד, בצל ירוק, ביצים ופלפל שחור בשפע. מלח מוסיפים לפי שיקול הדעת. הגבינה מלוחה ויש להתחשב בכך.

  (צילום: דודו אזולאי)

5. מעבירים לתבנית קיש עגולה ומורחים כף שמן זית על פני הפשטידה.

  (צילום: דודו אזולאי)

6. אופים 35 דקות ב-200 מעלות.