עושים דיאטה בפסח? היזהרו מהמחשבה ש"אין מה לאכול": זה שאין לחם ממש לא אומר שאין מה לאכול. נשארו פירות, ירקות, מוצרי חלב, בשר, דגים, תפוחי אדמה, פסטות כשרות לפסח, אורז, ביצים וקטניות. אכלו מהם כרגיל, השביעו את הגוף ואת הנפש ואל תשכחו שיש מחר, הוא יגיע מיד אחרי הפסח, וגם כשהוא יגיע, תרצו להיות בריאים וחטובים. הנה כמה דרכים שיעזרו לכם לעבור את פסח עם הרבה פחות קלוריות.

עוד על דיאטה בפסח:

>> הלילה הזה כולו ירקות: דיאטה צמחונית גם בפסח

>> איך הופכים את פסח לפחות משמין?

>> כך תחסכו 2,000 קלוריות בליל הסדר

>> בראוניז לפסח בצ'יק צ'אק

>> לחמניות קלות של פסח

1. איך להפחית כמויות שמן?

אחת הבעיות של פסח הוא השמן. המצות וגם קמח המצה סופגים אותו מצוין והוא מוסיף לכל תבשיל מאות קלוריות, שמנמנות, לא בריאות וכאלה שמביאות איתן צרבת.

  • מה עושים? משתדלים לבחור מתכונים ללא טיגון: מאפים, פשטידות אפויות וכל מזון אחר שלא עובר טיגון עמוק.

2. מה אפשר לאכול במקום קמח מצות?

מצות וקמח מצה עמוסים בקלוריות אך אינם משביעים כלל. לכן קל כל כך לאכול מהם כמות גדולה, ממש בלי להרגיש.

מה עושים? מחליפים את המצות בפריכיות אורז (לאוכלי קטניות) או בפחמימות אחרות כמו תפוחי אדמה משביעים הרבה יותר. גם במאכלי החג המעיטו האלה העשויים ממצות בשכבות: כל ביס מפשטידה או מעוגה שיש בהן שכבות של מצות יכיל קלוריות רבות.

אם אתם חובבי מצות וקשה לכם לוותר עליהן, בחרו במצות קלות, גם בבישול. רצוי לבחור באלה שעשירות בסיבים – כך גם תשפרו את תחושת השובע וגם תפחיתו את תופעות הלוואי במערכת העיכול. כשמשתמשים במצות כחלק מתבשיל או ממאפה כדאי להרטיב אותן קודם וכך הן יספגו פחות שמן. כשמשתמשים בקמח עדיף לבחור בקמח תפוחי אדמה או בקמחים מיוחדים לפסח המצויים על המדף שאינם עשויים ממצה. גם כאן כדאי לבחור כאלה מעושרים בסיבים.

3. אפשר להפחית קצת קוקוס ואגוזים

בפסח משתמשים הרבה בקוקוס, באגוזים ובשקדים שהם כשרים לפסח ומעשירים את טעם העוגות אך כולם עשירים מאוד בקלוריות.

  • מה עושים? בוחרים במתכונים שיש בהם כמה שפחות קוקוס (דוגמה בהמשך), אגוזים ושקדים. יש לכם מתכון של סבתא שאתם לא מוכנים לוותר עליו? החליפו חלק מהאגוזים, השקדים או הקוקוס בקמח לפסח.

4. אלכוהול – קלוריות שמחות

אלכוהול הוא מתורמי הקלוריות הגדולים של החג. קלוריות שמחות אבל לא משביעות שעוברות מיד לדם ומשם לרקמת השומן.

  • מה עושים: מחליטים בכל ארוחה ואירוע כמה ואילו משקאות שותים, ולא חורגים מההקצאה. זוכרים שככל שאחוזי האלכוהול במשקה גבוהים יותר, כך הוא מכיל יותר קלוריות ובכמות קטנה של משקה מצטופפות קלוריות רבות. דווקא בבישול נזקי האלכוהול מצטמצמים. הוא מתנדף בזמן הבישול, כך שהטעם נשמר אבל רוב הקלוריות לא נשארות בתבשיל.

חרמזלאך (לביבות) עשבי תיבול לפסח

 חרמזלאך, הגרסה הקלילה (צילום: דני לרנר, סגנון: נעמה רן)
חרמזלאך, הגרסה הקלילה (צילום: דני לרנר, סגנון: נעמה רן)

  • 12 לביבות, 85 קלוריות ללביבה

אחד ממאכלי ילדותי הזכורים לטוב מפסח הוא החרמזלאך, שהוא בעצם כינוי אידישאי ללביבות פסחית מביצים ומתפוחי אדמה. המתכון של סבתי עבר שדרוג קל של תוספת עשבי תיבול.

המרכיבים

  • 4 תפוחי אדמה גדולים, קלופים וחתוכים לרבעים
  • מלח, פלפל שחור גרוס
  • 1 כף חמאה
  • 3-4 ביצים
  • 4 כפות קמח מצה (לפעמים דרושה כמות מעט גדולה יותר)
  • גיוונים אפשריים: פטרוזיליה קצוצה, שמיר קצוץ, זרעוני פרג, זרעוני קצח או שומשום, בצל ירוק או עירית, קצוצים
  • 1 כף שמן לטיגון

ההכנה

1. שמים את תפוחי האדמה בסיר, מכסים במים וממליחים קלות. מבשלים כחצי שעה עד שתפוחי האדמה רכים. מסננים, מוסיפים לתפוחי האדמה את החמאה ומועכים ביחד למחית (פירה). מצננים קצת. מוסיפים לפירה 3 מהביצים ואת קמח המצה ומערבבים היטב עד שנוצר מעין בצק די יבש כל שאפשר יהיה להכין ממנו לביבות. אם הבצק דביק מדי מוסיפים עוד קמח מצה. אם הוא יבש מדי, מוסיפים עוד ביצה. מוסיפים מלח ופלפל ואת עשבי התיבול, או גיוון מהרשימה לפי הטעם.

2. יוצקים את השמן למחבת גדולה ומחממים היטב. מכינים מעיסת תפוחי האדמה כדורים ומשטחים אותם קצת. בעזרת כף, מניחים במחבת החמה ומטגנים עד הזהבה, הופכים ומזהיבים גם מהצד השני. מגישים חם, מיד.

עוגת גבינה הטעם פינה קולדה

בטעם פינה קולדה. עוגת גבינה  (צילום: דני לרנר, סגנון: נעמה רן)
בטעם פינה קולדה. עוגת גבינה (צילום: דני לרנר, סגנון: נעמה רן)

  • 20 מנות, 80 קלוריות למנה

גבינה מאפשרת להכין עוגה דלה יחסית בקלוריות. השילוב עם הקוקוס הפסחי מביא טעם של פינה קולדה. אפשר להשתמש בקמחים הרגילים שבהם משתמשים בפסח או להחליף אותם בקמח תופח מיוחד לפסח.

המרכיבים

  • 200 גרם גבינה לבנה דלת שומן קשה (כמו כנען או טוב טעם)
  • 50 גרם חמאה
  • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר + 2 כפות סוכר
  • 5 ביצים, מופרדות
  • 3 כפות קמח מצה
  • 3 כפות קמח תפוחי אדמה
  • 1 שקיק אבקת אפייה
  • 1 כפית קליפת לימון מגוררת
  • 1 כפית תמצית וניל
  • 3/4 (50 גרם) פתיתי קוקוס

  • כלים: תבנית בקוטר 26 ס"מ או 20 יחידות בתבנית שקעים קטנים

ההכנה

1. מניחים את הגבינה במסננת או צוררים אותה בחיתול ומניחים במסננת למשך שעתיים, להגרת נוזלים.

2. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות) ומרפדים את התבנית בנייר אפייה או את השקעים בעטרות נייר (מנז'טים).

3. שמים בקערת המערבל את החמאה וחצי כוס הסוכר ומקציפים עד לקבלת קרם. מוסיפים את הגבינה ומערבבים היטב ידנית. מוסיפים את החלמונים, קמח המצה, קמח תפוחי האדמה ואבקת האפייה ומערבבים שוב. מוסיפים את קליפת הלימון ותמצית הווניל ומערבבים שוב. מעבירים לקערה אחרת.

4. שמים בקערת המערבל הנקייה את החלבונים עם 2 כפות הסוכר שנותרו ומקציפים לקצף יציב. מעבירים את הקצף לקערת הגבינה ומערבבים בתנועות קיפול עדינות. מוסיפים את הקוקוס ומערבבים קצת. יוצקים את העיסה לתבנית (או לשקעים) ואופים כ-50 דקות עד שהקיסם הננעץ בעוגה יוצא יבש.

מצננים ומגישים.

  • ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית ומטפלת ברפואה סינית

>> עוד מתכונים דיאטטיים