פסח הוא חג עמוס קלוריות, ומאכליו רוויים שמן, ביצים וקלוריות. זה ידוע לכל. עובדה שפחות שמים לב אליה היא שארוחת ליל הסדר היא ארוחה עשירה במיוחד ויכולה להוות אתגר קלורי לא מבוטל, אבל המכה האמיתית של הפסח מסתתרת דווקא בשבעה ימי החג, שבסופם ממתינה לה בנחת גם חגיגת המימונה.

מתכונים דיאטטיים לפסח

>> עוגת גבינה בטעםופינה קולדה

>> בראוניז בצי'ק צ'ק

>> ניוקי תפוחי אדמה ובטטה

מי שכבר הצליח לרדת במשקל לפני החג יכול לגלות ששבעת ימי החג הוסיפו לו בקלות רבה 2 ק"ג לפחות. לכן, לא כדאי לדחות את השמירה על הדיאטה "עד אחרי החג". כדאי גם לזכור שלמשקל עודף נלוות בעיות בריאות, במיוחד לסובלים ממחלות לב וכלי דם, מסוכרת ומרמות גבוהות של כולסטרול. אנשים רבים טוענים שבפסח "אין מה לאכול" ולכן הם טובלים הכול בביצה ומטגנים. זה כמובן אינו נכון: ירקות, פירות ומוצרי חלב הם כשרים למהדרין גם בפסח ואין סיבה שלא לשלבם בתפריט כמו בכל יום אחר בשנה.

5 טיפים לפסח קל

1. נמנעים עד כמה שאפשר לטיגון. כף שמן אחת מכילה 90 קלוריות שמנמנות וכאשר מטגנים, המזון (ובמיוחד מצות וקמח מצות) סופג כמויות הגדולות בהרבה מכף אחת. עדיף לאפות את המזון או לבשלו.

2. שמים לב לכמות המצות שאוכלים. זכרו כי המצה עתירה בקלוריות אבל לא מעניקה תחושת שובע, לכן יש לשים לב כמה אוכלים ולהעדיף מצות קלות או, למי שאוכל אורז בפסח, פריכיות אורז (ועדיף לבחור פריכיות מאורז מלא).

3. כשמתארחים, בוחרים במזונות אפויים או מבושלים. כשאנו מתארחים יש לנו פחות שליטה על תכולת המזון, אולם אפשר לבחור מההיצע מזונות אפויים או מבושלים, לא מבריקים משומן, ולהעדיף ירקות ופירות. לעומת זאת, כאשר מארחים, יש שליטה מלאה על הכנת המזון וכדאי לנצל זאת ולהכין מזונות דלים יחסית בקלוריות. כמו כן, כדאי לתכנן ולבשל מראש כמויות סבירות או לחלק לאורחים לאחר הארוחה את השאריות כדי שלא ייווצר מצב שבו נזלול את שאריות הארוחה מאוחר יותר בעצמנו.

4. בתחום הקינוחים, מעדיפים פירות או גלידות. הם עדיפים מעוגות או ממתקי מימוני עתירי סוכר.

5. שותים המון. אכילת מצות עלילה לגרום לעצירות, ולכן חשוב מאוד להקפיד על שתייה מרובה ואם אפשר, להקפיד על אכילת מצות מקמח מלא.

  • אגב, אחד המאכלים הבריאים יותר בפסח היא החרוסת, העוזרת בנטרול אפקט העצירות של המצות. היא מתאימה לשמש כממרח בריא גם בשאר ימות השנה.

כמה זה עולה לנו? קלוריות במזונות פסח

  • 1 מצה= 160 קלוריות= 2 פרוסות לחם רגיל= 4 פרוסות לחם קל= 2 מצות קלות
  • 1 כף שמן= 90 קלוריות
  • 1 לחמנייה של פסח= 100 קלוריות
  • 2 קניידלעך= 80-100 קלוריות
  • 1 קציצת גפילטע פיש= 120-150 קלוריות
  • מצה מטוגנת בביצה= 250-300 קלוריות
  • 5 אגוזי מלך קלופים= 100 קלוריות
  • כוסית יין מתוק או יבש= 80 קלוריות
  • פרוסת עוגת פסח ללא קרם= כ-250 קלוריות

פשטידת בשר ותפוחי אדמה

10 מנות, 205 קלוריות למנה

פשטידה המכילה חלבון ופחמימות, ואם נוסיף לה סלט, נקבל ארוחה משביעה ודלת קלוריות.

המרכיבים

  • 8 תפוחי אדמה בינוניים
  • 1 כף שמן
  • 1 בצל בינוני, קלוף וקצוץ דק
  • 1 פלפל אדום, חתוך לקוביות קטנות
  • 1/2 ק"ג בשר טחון (רצוי תערובת של בשר עוף והודו)
  • 1 קופסה קטנה (100 גרם) רסק עגבניות
  • 1 כוס מים
  • מלח, פלפל שחור וכמון לפי הטעם

  • תבנית: בגודל 20X30 ס"מ

ההכנה

1. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). מרפדים את התבנית בנייר אפייה.

2. מבשלים את תפוחי האדמה במים בקליפתם, כ-20 דקות. מצננים, קולפים ופורסים עבה.

3. מחממים את השמן בסיר ומטגנים את הבצל מעל להבה בינונית 4 דקות, עד שהוא שקוף. מוסיפים את הפלפל האדום, מערבבים ומאדים 3 דקות עד שהוא רך. מוסיפים את הבשר ומטגנים, תוך ערבוב במזלג להפרדת הגושים, עד שהוא משנה את צבעו. מוסיפים את רסק העגבניות, המים והתבלינים ומבשלים 10 דקות. מצננים.

4. מסדרים בתבנית לסירוגין, שכבות של תפוחי אדמה ותבשיל הבשר (מסיימים בשכבת בשר) אופים 20-25 דקות, עד שהשכבה העליונה מזהיבה קצת. מגישים חם.

לחמניות של פסח

15 לחמניות, 103 קלוריות ליחידה (פחות קלוריות ממצה!)

המרכיבים

  • 4 ביצים, מופרדות
  • 1 כפית סוכר חום
  • 1/2 1 כוסות (180 גרם) קמח מצה, מנופה
  • 1/2 1 כוסות מים
  • 6 כפות (90מ"ל) שמן
  • 1/2 כף מלח

  • תבנית: תבנית תנור או תבנית שקעים מסיליקון או טפלון

ההכנה

1. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). אם משתמשים בתבנית תנור, מרפדים אותה בנייר אפייה. אם משתמשים בתבנית השקעים, אין צורך לשמן אותה.

2. מקציפים את החלבונים והסוכר בקערת המערבל לקצף יציב. בקערה נפרדת, מערבבים את החלמונים עם קמח המצה, המים, השמן והמלח, מוסיפים את הקצף למערבבים בעדינות בתנועות קיפול, לעיסה אחידה. מניחים תלויות של 2-3 כפות מהעיסה בתבנית התנור, או ממלאים באותה כמות את שקעי התבנית. אופים 45 דקות או עד שהלחמניות מזהיבות. מוציאים, מצננים ומגישים.

  • איך שומרים: בכלי אטום בטמפרטורת החדר, עד יומיים או בכלי במקפיא, עד שבועיים.

  • ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית ומטפלת ברפואה סינית.

>> הלילה הזה כולו ירקות: דיאטה צמחונית גם בפסח