המזון העשיר ביותר בסידן בטבע. פרג (צילום: thinkstock)
המזון העשיר ביותר בסידן בטבע. פרג (צילום: thinkstock)

נהוג לחשוב שכמות הסידן הגבוהה ביותר נמצאת במוצרי חלב, אך למעשה, המזון העשיר ביותר בסידן בטבע הוא הפרג.

מה עדיף - פרג או חלב?

כמות הסידן היומית המומלצת מגיל 18 – 50 היא 1000 מ"ג, ומעל גיל 50 היא 1200 מ"ג.

100 גרם פרג מכילים 1,438 מ"ג סידן - פי 14 מחלב המכיל ב-100 מ"ל (חצי כוס) רק 100 מ"ג סידן. היתרון בחלב, כמובן, הוא שקל לשתות חצי כוס, בעוד שאכילת 100 גרם של פרג ב"מכה" היא כמעט בלתי אפשרית.

אם נבחר לאכול כמות הגיונית של שתי כפות גדושות בפרג (18 גרם), נשלם רק ב-92 קלוריות, לעומת כ-112 קלוריות בכוס חלב רגיל. שתי כפות פרג מכילים 250 מ"ג סידן, לעומת 200 מ"ג סידן בכוס חלב.

גרגר הפרג מכיל ריכוז גבוה במיוחד של רכיבי מזון מועילים. שתי כפות פרג מכילות 3.4 גרם סיבים, בדומה לכמות הסיבים שמספק פרי גדול. הפרג עשיר במינרלים כמו ברזל, אבץ, מגנזיום, אשלגן וכן בוויטמין E מסוג ייחודי המכונה בטה וגמא טוקופרול.

פרג נחשב למזון שומני עם תכולה של כ-42% שומן ששני שליש ממנו הוא בלתי רווי, מהסוג שמסייע להורדת הכולסטרול הרע (LDL).

ממחקר שנעשה באוניברסיטת אנדולו שבטורקיה, נמצא שבהשוואה לשמנים בלתי רוויים כמו שמן חריע ושמן פשתן, שמן הפרג הוא העמיד ביותר בחום. החוקרים שיערו שנוכחות הבטה וגמה טוקופרולים (סוג של ויטמין E) בשומן הפרג הם שמגנים על חומצות השומן מפני חמצון בחום.

נסו לשים פרג בהמבורגר

אצלנו, הפרג שייך רובו ככולו לאוזני המן - ומקסימום לעוגות. אך אם תוסיפו כ-20% פרג טחון להמבורגר שאתם מכינים בבית מבשר רזה, הרי שהפרג יגביר את הלחות והעסיסיות של ההמבורגר, את כמות השומן הבלתי רווי שתורם להורדת הכולסטרול, ויפחית את כמות הכולסטרול במנה.

כשתשאלו שף מומחה להמבורגרים, הוא יסביר לכם שכדי שהמבורגר יהיה טעים הוא צריך להכיל לפחות 30% שומן. החלפת שומן הבשר בפרג טחון נבדקה במחקר שנעשה באוניברסיטת אפיון קוקטה-פה שבטורקיה. תוספת של 20% פרג טחון לתערובת הבשר, הראתה את התוצאות הטובות ביותר מבחינת לחות, מרקם וטעם ההמבורגר.

אופיאטים בשתן

זוכרים את הפרק בסדרת הטלוויזיה סיינפלד, בו איליין פוטרה מעבודתה בעקבות שאריות אופיאטים (חומרים דמויי סמים) שנמצאו אצלה בבדיקת שתן, לאחר שאכלה עוגת פרג? ובכן לפני כעשרים שנה קבע חיל הרפואה האמריקאי סטנדרטים מדוקדקים של בדיקות רמות אופיאטים בשתן של חיילים, לפיהן ניתן לדעת על צריכת סמים. הסטנדרטים הקודמים גרמו לחשד לצריכת סמים אצל חיילים לאחר אכילת כ 6 גרם פרג המצויים בפרוסת עוגת פרג או 2 אוזני המן במילוי פרג. שאריות אופיאטים בשתן מופיעים כעבור 30-120 דקות לאחר האכילה ונעלמים כעבור 48 שעות.

בסקירה ספרותית של 95 מחקרים אודות פרג שביצעו חוקרי המעבדה לזיהוי סמים וחומרי הדברה של רשויות הבריאות והתזונה של גרמניה, מתברר שצריכת פרג במזון היא בטוחה, על אף שלאחר אכילת פרג מופיעות שאריות של אופיאטים בשתן, בדיוק מאותו הסוג שמופיע לאחר צריכת סמים או תרופות המכילים הרואין או מורפין.

על מנת שלא לטעות באבחנה של אופיאטים בגלל מזון לעומת נטילת סמים, קבעו שרותי הבריאות האמריקאים והאירופאיים רף נורמה חדש, שגבולו התחתון גבוהה פי שש מהגבול התחתון שהיה נהוג בעבר.

על אף הבטיחות בשימוש, המלצתי לנשים בהיריון היא להימנע מאכילת פרג.