אראלה טהרלב בן־שחר וסמדר כהן־טרקל


אל תיתנו לקור ולגשמים בחוץ לתקוע אתכם בעמדת העבודה עם בורקס ביד. בעונה מוכת וירוסים כדאי להקפיד שבעתיים על תזונה בריאה ומזינה ולהימנע מצבירת עודפי משקל חורפיים. אז בין עיטוש להתעטשות, אנו מביאים לפניכם את ההמלצות הכי חמות של סיוון סנדובסקי, דיאטנית קלינית בלאומית שירותי בריאות מחוז מרכז; חלי ממן, מייסדת ומדריכת קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא; ואיזבלה שני, דיאטנית קלינית B.Sc. RD, מרצה לנטורופתיה ומנחה סדנאות בשיטת "דיאטה ללא דיאטה".

חמישה הרגלים שכדאי לאמץ כל השנה, ובוודאי בחורף

1. הניחו כוס מים על שולחן העבודה. תנאי קור מגבירים את קצב ייצור השתן ולכן יש להיזהר מאיבוד נוזלים, מה גם שכאשר הגוף עובד חזק כדי להילחם בהתקררות הוא מנצל יותר נוזלים. שתו 8־12 כוסות מים ביום (אפשר לשלב גם חליטות צמחים לא מומתקות).


2. שתו תה ירוק. הוא עשיר בנוגדי חמצון, שהוכחו כמפחיתי סיכון לתחלואה ויוצרים בגוף פעילות טבעית נוגדת חיידקים. מה שכן, אל תשתו את התה סמוך לאכילת מוצרי חלב או בשר, כדי למנוע ספיגת מינרלים כמו ברזל וסידן המצויים בהם.

עשיר בנוגדי חמצון. תה ירוק (צילום: שאטרסטוק)

3. העדיפו פחמימות מורכבות. צרכו פחמימות מורכבות שעשירות בסיבים תזונתיים (דייסת שיבולת שועל, לחם מקמח מלא, לחם שיפון, אורז מלא, גרגירי חומוס, עדשים), וותרו על לחם לבן ומאפים שהפחמימות שבהן ריקות, ללא ערך תזונתי.

אכילת מזונות המבוססים על פחמימות מורכבות מסייעת להעלאת רמות הסרוטונין, מוליך עצבי שכשרמתו בדם יורדת עלולים להרגיש דיכאון וחוסר סבלנות. בדרך זו רמות הסרוטונין יישארו גבוהות ויתרמו לשיפור מצב הרוח ולתחושת שובע לאורך זמן.


4. אכלו סלט טונה או כריך סרדינים לפחות פעמיים בשבוע. מומלץ לאכול לפחות פעמיים בשבוע דג. אם אתם לא אוכלים בבית, דאגו לפחות לאכול אותם במשרד באמצעים המתאפשרים לכם כמו טונה או סרדינים. הדגים, ובפרט דגים מהים הצפוני (סלמון, סול, הליבוט, מקרל, בקלה, טונה וחלק מהסרדינים) עשירים באומגה 3, חומצת שומן המסייעת להפחתת דיכאון ובעלת תכונה נוגדת דלקת.

מקורות נוספים לאומגה 3: אגוזי מלך, סויה.

לפחות פעמיים בשבוע. סלט טונה (צילום: שאטרסטוק)

5. אכלו מזונות בעלי טמפרטורה מחממת. על פי הרפואה הסינית, בחורף הנטייה הטבעית היא לאכול יותר. האכילה מעלה את טמפרטורת הגוף ומספקת דלק לחימומו. מזון קר יעורר את מנגנון הרעב. לעומת זאת, מזון חם ירגיע אותו וכך הגוף יסתפק בפחות מזון. מהסיבה הזו כדאי לשמור על כמה כללים:


* אל תאכלו מוצרים ישירות מהמקרר. העדיפו יותר מזונות חמים ואת אלה שמקרר הוציאו קודם לאכילה כך שיגיעו פחות או יותר לטמפרטורת החדר.


* אכלו מזונות בעלי אנרגיה מחממת: אגוזי מלך, דבש, צנוברים, תמרים, בשר בקר ובשר עוף, אורז, קינואה, שיפון, שיבולת שועל, שעועית, עדשים, חומוס, ביצים, דלעת סלק, בטטה, קולרבי.


* תבלו את המשקאות והמזונות בתבלינים מחממים, כמו ג'ינג'ר, קינמון, הל, חזרת, קורנית, בצל, שום, אגוז מוסקט, עלי דפנה, כמון, קימל, רוזמרין. היזהרו מתבלינים מייזעים כמו צ'ילי או אריסה.

מכינים ברגע: ארוחות וקינוחים מחממים ודלי קלוריות

מרק כרוב וגזר

הכינו מרק אינסטנט (ללא מונוסודיום גלוטמט וכמה שפחות נתרן) לפי ההוראות, והוסיפו כרוב וגזר מגוררים (משקית מוכנה). אפשר להוסיף למרק קרוטונים דלי קלוריות: חתכו לחם קל לקוביות או פרוסות וצלו אותם בטוסטר במשרד.

סלט עלים בשילוב תפוחי עץ יבשים (כ־150 קלוריות)

בקערה גדולה ערבבו ירקות עליים, הוסיפו חופן (כ־50 גרם) של תפוחים מיובשים או אגס חתוך לרצועות דקות ו־4־5 אגוזי מלך. לרוטב: כפית שמן זית, מעט לימון, שום וכפית דבש.

תפוח אפוי (כ־60 קלוריות ליחידה)

הוציאו את הליבה, פזרו בתוכה קינמון וממתיק עמיד לחום בהתאם לטעם. הכניסו למיקרוגל למשך חמש דקות על החום הגבוה ביותר.

תפוח אפוי (צילום: שאטרסטוק)

שטרודל בננות (כ־240 קלוריות)

הכינו דייסה משתי כפות סולת, כוס חלב, מעט מים, ממתיק וקינמון. לתוך הדייסה פרסו בננה בינונית. חממו במיקרוגל במשך 2־3 דקות. הבננה תהפוך לנימוכה ותוסיף טעמים עדינים וקרמיים לדייסה.

עוגיות מפריכיות האורז (כ־100 קלוריות)

מרחו ממרח שקדים על פריכית אורז ומעליה כפית קונפיטורה אגסים או תפוחי עץ (אפשר גם טריים).

משקה סיידר (כ־60 קלוריות ללא הדבש)

חתכו תפוח עץ לקוביות והוסיפו אותן לתה חם עם מקל קינמון. המתיקו בהתאם לטעמכם. כ־ 80 קלוריות אם מוסיפים כפית דבש

אשכולית אדומה מחוממת (כ־ 50 קלוריות)

קחו חצי אשכולית בינונית אדומה ופזרו עליה כפית סוכר חום. הכניסו למיקרוגל למשך חצי דקה עד דקה.

אשכולית אדומה (צילום: שאטרסטוק)