פירות מיובשים הם פירות טריים שבשיטות ייבוש שונות הוצאו מהם המים. הפרי המיובש נחשב לתמצית של הפרי הטרי. כשם שבחורף האנרגיה שלנו מתכנסת ואנחנו נוטים להיות יותר בבית ולאגור כוחות, כך האנרגיה של הפירות היבשים היא אנרגיה מרוכזת ומחממת. לפי הרפואה הסינית, פירות טריים נחשבים לבעלי אנרגיה מקררת (ולכן כדאי לצרוך מהם יותר בקיץ), ואילו הפירות היבשים נחשבים בעלי אנרגיה מחממת, ולכן מומלץ לצרוך מהם דווקא בחורף.

עוד על פירות ט"ו בשבט בבריאות

>> כמה קלוריות יש בפירות מיובשים? בדקו במחשבון התזונה הגדול

>>איך אגוזים שומרים על הלב והדיאטה

>>3 מתכונים נפלאים ובריאים מאגוזים

מה הופך אותם למתוקים כל כך?

מתיקותם של הפירות המיובשים נובעת מהוצאת נוזלי הפרי וריכוז תוכנו פי חמישה, כולל רמות הסוכר שבו. "הבעיה" היא שפרי יבש שוקל פחות מפרי טרי, ורובנו אוכלים פי חמישה ממנו לפני שאנחנו נרגעים.

איך מייבשים את הפירות?

בעבר היו מייבשים את הפירות בשמש, דבר ששמר על הערך התזונתי שלהם. כיום מרבית הפירות מיובשים בתהליך תעשייתי ומכילים גופרית כחומר משמר, חומרי צבע, טעם וריח שנועדו להאריך את משך חיי המדף והאטרקטיביות שלהם. פירות אורגניים מייבשים בצורה שונה – על גבי יריעות בשמש, כשלפעמים משתמשים במאווררים ענקיים כדי לזרז את תהליך הייבוש. לאחר ייבוש סופגים הפירות מכות של חום וקור שנועדו להשמיד מזיקים ולהעניק להם תוחלת חיי מדף סבירה.

האם אפשר לייבש פירות לבד בבית?

בהחלט כן. לצורך כך יש להניח את הפירות על גבי רשת בשמש חזקה, או במקום מוצל ומאוורר ללא לחות למשך כמה ימים. פירות גדולים, כגון תפוחי עץ, בננות ואגסים יש לחתוך לפרוסות דקות, לעשות חור בליבה של הפרי, להשחיל על חוט ולהשהות במקום מאוורר.

מדוע כדאי לאכול

1. בגלל הכמות נכבדה של מינרלים כגון ברזל – העוזר במצבי אנמיה, סידן – שחשוב לבריאות העצם, אבץ – לבריאות העור והשיער, ואיכות הזרע אצל הגבר. בנוסף, הם עתירי אשלגן ודלים בנתרן (דבר חשוב במיוחד, מאחר התזונה המערבית עתירה בנתרן).

2. בגלל הריכוז הגבוה של סוכרים טבעיים, דבר שהופך אותם תחליף מצוין ל"מתוקים".

3. מפני שהם מהווים מקור לאנרגיה זמינה.

4. בגלל הסיבים התזונתיים הרבים שיש בהם. אלה מסדירים פעילות מעיים, ממתנים את קצב עליית רמות הסוכר בדם, תורמים בהפחתת הכולסטרול ומקטינים את הסיכוי לחלות בסרטן המעי גס.

5. בגלל הכמות הנכבדה של נוגדי חמצון ותרומתם להאטת תהליכי הזדקנות וההגנה מפני מחלות לב וכלי דם.

מדוע לא כדאי לאכול

1. החיסרון העיקרי של הפירות המיובשים הוא בהיותם עתירי קלוריות ביחס למשקלם. פרי מיובש הוא בעל ערך קלורי זהה לזה של פרי טרי, אך מאחר שהוא קטן ומצומק, אנחנו נוטים להגזים באכילתו. 100 גרם פירות מיובשים מכילים בערך פי חמישה יותר קלוריות מ-100 גרם פירות טריים.

2. מפני שלאחר ייבוש הפרי מאבדים חלק גדול מהוויטמינים שבפרי.

3. לכמות הסיבים ונוכחותם של חומרי הצבע והשימור יש השפעה נמרצת על מערכת העיכול. זו יכולה להתבטא האי נוחות, נפיחות, גזים ושלשולים.

4. מפני שבתהליך הייצור המתועש מוסיפים להם תחמוצת גופרית כדי לשפר את צבעם לאחר תהליך הייבוש. לבעלי רגישות במערכת הנשימה יכול החומר לגרום להתקפי אסתמה או ברונכיט.

כדאי אורגני?

מומלץ לבחור בפירות יבשים אורגניים, שלא מוסיפים להם חומרי שימור או תחמוצת הגופרית. מאותה סיבה בדיוק לא כדאי לאכול פירות מיובשים שצבעיהם בוהקים. משמש מיובש אורגני, למשל, הוא בעל גוון חום. המשמש הלא אורגני נפוח הרבה יותר ובעל צבע כתום זרחני, המעיד על כמות רבה של חומרים משפרי מראה.

תמרים וחרובים, לעומת זאת, אינם עוברים ייבוש כימי, ולכן גם בדרך כלל לא מוסיפים להם חומרים משמרים. צריכים סיבות נוספות לצרוך אורגני? ישנים מחקרים המעידים על כך שבפירות יבשים אורגניים יש רמות גבוהות יותר של ברזל.

בכל מקרה, הימנעו מפירות יבשים מסוכרים. לפירות אלה (פפאיה, אננס, בננה ועוד) מוסיפים סירופ סוכר בתהליך הייבוש.

אלו פירות כדאי לאכול?

תאנים ותמרים: התאנים מוכרות מאז העת העתיקה. הן מכילות כמות גדולה של סידן (קלציום), עשירות בפחמימות, מייצרות אנרגיה בקלות ונחשבות למשלשל יעיל.

לריפוי יבלות: מורחים חלב של תאנת בוסר פעמיים ביום ישירות על היבלת.

במקרה של כאב שיניים או כאב בחניכיים: טובלים תאנה מיובשת וחצויה בחלב רותח, ממתינים ומניחים את התאנה בצד הפתוח שלה, הטבול בחלב, על המקום.

גם תמרים מכילים סידן ונחשבים למייצרי אנרגיה במהירות.

צימוקים: ענבים מיובשים או צימוקים הם עתירי סיבים, אשלגן וברזל ולכן טובים לטיפול באנמיה. בנוסף, צימוקים עשירים בחומר הנקרא קוורצטין, המועיל לבריאות הלב.

משמש: מכיל כמות גדולה של ברזל, וטוב למי שסובל מאנמיה. להימנע המקרים של שלשול. כדי לקבל את המרב מהברזל שנמצא במזונות מהצומח יש צורך בתוספת ויטמין C לארוחה. נסו לשלב תפוז, כוס לימונדה, פלפל אדום וכו'.

בשל האשלגן שבו, משמש מיובש מומלץ גם לסובלים מלחץ דם גבוה.

שזיפים: שזיפים מיובשים, המכילים כמות גדולה של סיבים בעלי השפעה משלשלת וחומר נוסף בשם איסטין, הם מתכון מסורתי במצבי עצירות. שוטפים כמה שזיפים מיובשים ומשרים המים במשך הלילה. בבוקר שותים את המים על קיבה ריקה. אפשר לאכול את השזיפים, דבר שיגביר את האפקטיביות. נוהגים כך במשך כשבוע, ולאחר מכן כל יומיים.

שזיפים מיובשים לא מתאימים לאנשים בעלי מערכת עיכול רגישה, או הסובלים מדלקות, או כיבים במערכת העיכול. בנוסף, הם עשירים בחומצה אוקסלית שמעכבת ספיגת סידן, דבר שעשוי להוריד רמות סידן בגוף.

חרובים: החרובים מכילים כמות חלבון רבה ביחס לפירות אחרים. טעמם מרוכז ומוקצן, בשל תכולת הסוכר הגבוהה הם נחשבים לאחד המתוקים שבטבע, וספקי אנרגיה זמינה. החרוב ומשמש תחליף מעולה לשוקולד. אבקת חרובים, אותה מכינים מקלייה וטחינה של תרמילי החרוב, מהווה תחליף נהדר לאבקת קקאו, והיא מכילה פחות שומן ויותר פחמימות. חשוב לציין כי ממתקי החרוב מתאימים גם לחולי סוכרת.

החרוב מסייע לסובלים מתסמונת המעי הרגיש ומשלשלים, בגלל הטנינים שבו, שהם חומרים מכווצים, והוא מומלץ גם לסובלים מבעיות במערכת הנשימה כגון שיעול ממושך, נטייה לליחה ועוד. הזרחן, שנמצא בחרוב, יחד עם סידן חשוב לחיזוק העצמות ולשיניים בריאות.

3 כללים לאכילה נכונה

1. הדרך הטובה לאכול פירות מיובשים היא לשלב אותם עם כמה אגוזים ושקדים. לפירות מיובשים מדד גליקמי גבוה (כלומר, עם ספיגתם בדם רמת הסוכר עולה במהירות). לרוב האגוזים מדד גליקמי נמוך. השומן שבהם ממתן את קצב כניסת הסוכר לדם, וכך מוריד את המדד הגליקמי הכללי.

2. גם פירות מיובשים יש לשטוף לפני האכילה, ממש כמו פירות טריים. שטיפת הפירות תסיר המידה רבה את החומרים המשמרים מכילי הגופרית.

3. כדאי לשמור אותם בקירור כדי לעכב תהליכי חמצון.

  • הכותבת היא ד"ר לנטורופתיה ומומחית לרפואה טבעית

>> יופי טבעי: מה כדאי לאכול כדי להיראות טוב יותר

>> איך מבריאים מתכון אהוב?