החורף בעיצומו ולא נדיר למצוא כאלו ההמשתעלים לתוך היד, המרפק, לטישו או סתם כך לחלל האוויר תוך שהם מפזרים חיידקים ווירוסים לכל עבר. אבל מעבר למתקפות השיעול הרגילות, ישנם רבים המשתעלים מסיבות שונות – חלקן צפויות (כמו עישון) וחלקן מפתיעות (בגלל חומציות שעולה מהקיבה, למשל). ד"ר אדיר יוחאי, מנהל מכון ריאות בבית החולים "כרמל", ומנהל מרפאת הריאות של שירותי בריאות כללית במחוז חיפה, מסביר שאת השיעולים מחלקים לצורך אבחון וטיפול לשני סוגים עיקריים: חריפים וכרוניים.

השיעולים החריפים

שיעול חריף נגרם ממחלה זיהומית של דרכי נשימה, כמו הצטננות (חיידקים) או שפעת (וירוסים), נמשך כמה ימים ודועך בהדרגה. הדרך כלל הוא יבש (או עם מעט ליחה), מלווה בתחושת גירוי בלוע, כאבי גרון, נזלת ולעיתים חום. ואפשר להקל באמצעות סירופ נגד שיעול או תה עם דבש. כשהליחה צמיגה ומתקשה לצאת אפשר להיעזר בתרופות מכייחות (בלי ועם מרשם רופא). כשהשיעול יבש אפשר להקל בתרופות המדכאות את רפלקס השיעול, כמו קודאין הניתן במרשם רופא.

השיעול מטריד, מפריע לישון, מופיע בהתקפים, ומעורר גירוי בקנה הנשימה?

  • אולי זו דלקת חריפה של הסמפונות (ברונכיטיס). הדלקת באה לידי ביטוי בשיעול שמטריד במשך ימים רבים. השיעול מתחיל יבש ובהמשך נעשה רטוב, כשהליחה בצבע ירוק-צהוב. פעמים רבות השיעול הוא התקפי, מפריע לישון, מעורר גירוי מאחורי עצם בית החזה לאורך קנה הנשימה, כרוך בקוצר נשימה ולעיתים גם בצפצופים.
  • איך מטפלים? באינהלציה (עם ונטולין) להרחבת הסמפונות. במקרים מסוימים, לפי החלטת הרופא, מקבלים גם אנטיביוטיקה וסטרואידים, בשאיפה או דרך הפה, כדי לטפל בדלקת.

השיעול רטוב והליחה צהובה ירוקה?

  • אולי זאת דלקת ריאות. השיעול האופייני לקלת ריאות מעורב בליחה צהובה-ירוקה. בדרך כלל הדלקת מלווה בחום, בחולשה, בעייפות, וכבאב בחזה שמתגבר בעת נשימה עמוקה. הרופא מאבחן את הדלקת בעזרת האזנה לריאות ותצלום חזה.
  • איך מטפלים? באנטיביוטיקה.

השיעול נבחני וקשה לכם לבלוע?

  • אולי יש לכם דלקת בלוע (לרינגיטיס). השיעול שאופייני ללרינגיטיס הוא נבחני, ולפעמים המחלה מתבטאת גם בכאבי רון, קושי בבליעה וצרידות בקול. האבחנה שאכן מדובר בדלקת בלוע מתבצעת אצל רופא אף אוזן גרון, שבידיו מכשור שאין לרופא משפחה; מכשור שמאפשר לו לראות את מיתרי הקול ואת הלוע האחורי.
  • איך מטפלים? בסטרואידים בשאיפה, ולעיתים גם באנטיביוטיקה.

התקפי השיעול קשים ביותר ומסתיימים בשאיפה שורקנית?

  • אולי חליתם בשעלת. למרות החיסון נרשמה בשנים האחרונות עלייה משמעותית בתחלואה בשעלת. בשלב הראשון של המחלה – שגורם חיידק – השיעול קל ומלווה בדמעות, ולפעמים גם בחום. בהמשך השיעול נעשה חזק והתקפי. ההתקפים ארוכים וקשים עד כדי כך שהם עלולים להסתיים באיבוד הכרה. לעתים הם כרוכים גם בהקאה ומסתיימים בשאיפה שורקנית. שלב זה של המחלה יכול להימשך שבועות ארוכים. בשלב השלישי יש ירידה הדרגתית בהתקפי השיעול. סך הכול מחלה עלולה להימשך עד שלושה חודשים. האבחון מתבצע בבדיקת דם או במשטח לוע.
  • איך מטפלים? באנטיביוטיקה. היא לא מקצרת את משך המחלה, אבל חשובה לטיפול ולמניעת ההדבקה. פעמים רבות, אנטיביוטיקה ניתנת גם לבני משפחתו של החוה, כאמצעי מניעה. הקלה מושגת באמצעות אינהלציה עם חומרים מרחיבי סמפונות.

השיעול לא עובר?

  • אולי זאת אסטמה זמנית. אם השיעול – שנגרם ממחלה בדרכי הנשימה – נמשך יותר ממספר שבועות (והוא יכול להתמיד עד שלושה חודשים), הוא מהווה ביטוי ל"תגובתיות יתר של דרכי האוויר", מעין "אסטמה זמנית".
  • איך מטפלים? באינהלציה עם חומרים מרחיבי סמפונות, דוגמת ונטולין. כאשר השיעול מטריד ביותר, טיפול קצר בסטרואידים דרך הפה מעלים אותו ומביא להבראה מלאה.

השיעולים הכרוניים

שיעול כרוני הוא אחת הסיבות השכיחות לפנייה לרופא. הוא נמשך שמונה שבועות ויותר, בהם הוא מתיש, עלול פגוע בשינה ולגרום אי נוחות רבה. כמו השיעול החריף גם השיעול הכרוני יכול לגרום לכאבי ראש, סחרחורת, דליפת שתן, כאבים באזור הצלעות בצדי בית החזה (בגלל מאמץ יתר של שרירי הנשימה) והקאות. כאשר השיעול נובע ממחלה זיהומית, לעיתים אין ברירה אלא להמתין עד יעבור זעם, אבל כשהשיעול כרוני – חבל על הזמן (במובן הישן של הביטוי), וכדאי למצוא מה גורם למטרד העקשן ולנסות להיפטר ממנו. ניתן לחלק את החולים הסובלים משיעול כרוני למעשנים וללא מעשנים. הסיבות השכיחות אצל לא מעשנים הם אסטמה, רפלקס, טפטוף נזלת ללוע האחורי ותגובה על תרופות שונות. אצל החולה המעשן – חוץ מהסיבות האלה – השיעול יכול להיות תוצר של דלקת כרונית בסמפונות, שגורם עשן הסיגריות

.

השיעול יבש ומציק בעיקר בלילה? הוא מתגבר אחרי מאמץ גופני?

  • אולי זאת אסטמה. שיעול יבש אופייני לאסטמה, ולעיתים הוא מלווה בקוצר נשימה ובצפצופים. השיעול מופיע בעיקר בשעות הלילה, או לאחר מאמץ גופני וחשיפה לאוויר קר, והוא מתגבר כאשר מופיעים זיהומים בדרכי הנשימה. יש מקרים שהאסטמה מתבטאת רק בשיעול, בעיקר בלילה, והיא לא מלווה בסימנים נוספים כמו קוצר נשימה או צפצופים. האבחנה מבוססת על תלונות אופייניות וממצאים תואמים הבאים לידי ביטוי בבדיקת רופא ובבדיקת תפקודי נשימה.
  • איך מטפלים? הטיפול המונע מבוסס בעיקר על משאפים עם חומרים סטרואידים, אבל ניתן לקבל טיפולים נוספים בהתאם לחומרת המחלה. בעת התקף משתמשים במשאף עם ונטולין או בריקלין, המרחיבים את הסמפונות ומקלים את קוצר הנשימהו השיעול.

משתעלים וגם סובלים ממשקל עודף ובקע (הרניה) סרעפתי?

  • אולי הסיבה לשיעול מגיעה מהבטן. גורם שכיח נוסף לשיעול כרוני הוא עליית תוכן חומצי מהקיבה ללוע האחורי, מצב שנקרא ריפלקס. הסיבה לשיעול – הנגרם מרפלקס – היא גירוי עצבי בעקבות החומציות בחלל הוושט או שאיפת כמות מזערית של תוכן קיבה חומצי אל תוך הריאות. בדרך כלל הסובלים מרפלקס מדווחים על צרבת, אבל לא תמיד! האבחון נעשה בבדיקת רופא אף אוזן גרון, המבחין בסימני אודם בלוע האחורי שיוצר התוכן החומצי של הקיבה, או מומחה למחלות בדרכי העיכול.
  • איך מטפלים? בסוגים שונים של סותרי חומצה.

מרגישים ליחה מצטברת בגרון? השיעול מחמיר בישיבה?

  • אולי השיעול נגרם בשל נזלת כרונית או סינוסיטיס כרוני.שיעול כרוני יכול להיגרם בשל נזלת שמטפטפת אחורה ללוע האחורי. בדרך כלל המשתעל מסיבה זו סובל מנזלת אלרגית או נזלת כרונית מסיבה אחרת, אף סתום, סינוסיטיס כרונית, ומתאר תחושה של הצטברות ליחה בגרון הגורמת לכחכוח ולשיעול, שמחמיר בשכיבה.
  • איך מטפלים? בדרך כלל בתרסיס אף אנטי דלקתי, תרופות נוגדות אלרגיה, ובמקרים של סינוסיטיס כרונית יש לעתים צורך בטיפול וניקוז כירורגי.

השיעול יבש (ואתם נוטלים תרופות ליתר לחץ דם או אי ספיקת לב)?

  • אולי האשמה נעוצה בתרופות. תרופות מסוימות – הניתנות לחולים עם יתר לחץ דם, או אי ספיקת לב – עלולות לגרום לשיעול יבש כבר שבוע לאחר תחילת מתן התרופה.
  • איך מטפלים? אם הרופא חושד שהשיעול הוא תופעת לוואי של התרופה, יש להפסיק את השימוש בה ולעבור לטיפול בתרופה ממשפחה אחרת. בדרך כלל, יחלוף השיעול בתוך מספר ימים עד כמה שבועות מהפסקת השימוש בתרופה.

שיעול של מעשנים

מעשנים משתעלים שיעול לח, בעיקר בשעות הבוקר. אדם משתעל שיעול לח במשך שלושה חודשים רצופים בשנה, במשך שנתיים עוקבות, מוגדר כחולה הסובל מדלקת סמפונות כרונית. כשמפסיקים לעשן השיעול עובר.

מעשנים שמבחינים בשינוי באופי השיעול, שינוי שלא בא בעקבות מחלת חום חריפה, צריכים להיבדק אצל רופא. זאת משום שהשינוי יכול להעיד על גידול הסמפונות. אם השיעול מלווה בקוצר נשימה הוא עשוי לסמן שהתפתחה מחלת ריאות חסימתית כרונית. מצב כזה מחייב בדיקת רופא וביצוע בדיקת תפקודי נשימה.

מתי השיעול מחייב ביקור מיידי אצל רופא?

  1. כשהשיעול כרוך בליחה מעורבת בדם.
  2. כשהוא מלווה בקוצר נשימה משמעותי.
  3. כשהוא נלווה בכאב חד בחזה.
  4. כאשר יש ברקע גידול ממאיר.

עוד מדריכי בריאות

>>כמה זמן נשאר לנו לחיות?

>> 10 מזונות שיחמו במחלות החורף