טל פליק

צילומים: רפי דלויה

ביקשנו מחמישה שפים מובילים בישראל לרקוח לנו מטעמים המתבססים על "סל המזון הבריא" - מהלך שמגזין מנטה מוביל יחד עם עמותת "עתיד" במטרה להוביל להוזלת מוצרי הסל הבסיסיים והבריאים, כך שיהיו בכל בית בישראל.

את המתכונים תוכלו למצוא בגיליון פברואר של מנטה, בינתיים - קבלו את הטיפים והעצות של השפים (וגם כמה וידויים מפתיעים).

צלם נולד... אביב משה מציג כישרון חדש

אביב משה

שף מסעדת "מסה" בתל אביב

מככב בתפריט שלו: העגבניה.
גילוי נאות: "בצהריים, כשאני רעב ורוצה להשביע את עצמי, אני מחפש אוכל רחוב. עכשיו, למשל, אני יכול לאכול עשר מנות שווארמה. בערב, כשאני יוצא לבלות, אני רוצה להתפנק באוכל משובח".
הטיפ של אביב: לאחר שימוש בפנים העגבנייה, אל תזרקו את הקליפות - אפשר להכין מהן תיבול שמתאים לכל ארוחה.

חיוכים למצלמה בזמן שהשאר מתכוניים. פיליס ושאול

שאול בן אדרת

שף המסעדות "קימל", "קימל בגלבוע" ו"התרנגול הכחול"

מככב בתפריטים שלו: "שמן זית בריא ואיכותי, על סוגיו. לכל מנה יש את שמן הזית המתאים לה, בהתאם למידת הארומטיות שלו. ישנן מנות שחשוב להקפיד בהן על שמן עדין, ויש כאלה שזקוקות לשמן בעל ארומה מודגשת יותר".

גילוי נאות: "כבר חצי שנה אני מקפיד לאכול בריא ונכון, ובחצי השני אני 'משתולל'. זה קורה בדרך כלל כשאני בחו"ל או באירועים, וקשה לי לשמור על דיאטה".

הטיפ של בן אדרת: "אם תזליפו טיפות בודדות של שמן שומשום על כל מנה במטבח, תקבלו מנה משודרגת ושונה מהמקור. נסו, למשל, להזליף שמן שומשום על פרוסת גבינה, עוף, פסטה, אורז ואפילו חביתה. אבל שימו לב, זהו שמן ארומתי למדי, ולכן תזליפו טיפות בודדות בלבד".

טאץ' אפים אחרונים לפני הצילום...

ארז קומורובסקי

עזב את המרכז לטובת בית בגליל, בו הוא מגדל גידולים אורגניים ומעביר סדנאות בישול
מככב בתפריט שלו: ירקות. "אני משתמש בירקות הטריים ביותר, שגדלים בעונה שלהם. אני משתמש בכל החלקים של הירק. למשל, אני מכין מרק מדהים מהעלים של הצנוניות, סלטים נפלאים מעלי שומר, ותבלינים מזרעי סלרי וכוסברה".
גילוי נאות: "בניגוד לאחיי, שמקפידים באדיקות על מזון שנכנס לפיהם (אחי עבר לתפריט ללא גלוטן ושתי אחיותיי הן צמחוניות), אני אוכל מה שבא לי בלי סייגים (בשר טלה, למשל, שנחשב לבשר שמן), ולא מתעסק בשאלה אם זה בריא או מזיק. יחד עם זאת, אני מרבה להשתמש בשמן זית ובמיץ לימון, ואוכל מזון טרי ואורגני. אני גם צורך תוספי מזון כמו חילבה (לאיזון הסוכר), כורכום (אנטי דלקתי), ויטמין C וגרגירי צ'יה (נגד כולסטרול), ושותה מיץ פטרוזיליה".
הטיפ של קומורובסקי: "בירקות, במיוחד בירקות חורף כמו קולורבי, לפת או תירס, ישנה משמעות גדולה לזמן שבו נקטף הירק ולמועד אכילתו. ככל שהירק נקטף בעונה הטבעית שלו ואכילתו נעשית בסמוך לזמן הקטיף, כך נהנים יותר מטעמו המתקתק. לירקות האלה טעם חזק ומודגש, ולכן לא פעם הם מייתרים את הצורך בתבלינים בבישול. ככל שעובר זמן רב מקטיפת הירק, כך הסוכרים הופכים לעמילנים ומאבדים את כוחם, רעננותם וטעמם האמיתי הקראנצ'י".

כמה אהבה... פיליס גלזר ואביב משה

פיליס גלזר

כותבת המדור "בישול בריא" במנטה, מעבירה סדנאות בהתאמה אישית ליחידים ולקבוצות ומחברת שורה של ספרי בישול מצליחים

מככב במטבח שלה: טחינה. פיליס מחזיקה במטבח שלה סוגים שונים של טחינה גולמית: טחינה אורגנית, טחינה גולמית רגילה, טחינה אתיופית אמארה (העשויה משומשום מלא מונבט), טחינה ערבית וטחינה שחורה המבוססת על גרגירי קצח. הטחינה משמשת אצלה במתכונים רבים - באפיית מתוקים ולחמים ללא גלוטן, כתיבול סלטים, בממרחי חלבה, ובפודינג טחינה.

גילוי נאות: "המון אנשים מכל הגילאים אומרים לי שהצלחתי לשכנע אותם לסלק מהתפריט שלהם מזון מתועש ולאכול מזון שקרוב כמה שאפשר לצורתו הטבעית (ירקות טריים, בשר לא מעובד, מים במקום משקאות ממותקים), אבל דווקא כמה מחברותיי הקרובות מתעקשות להמשיך בהרגלים שאינם מוסיפים להן בריאות. האמת היא שגם אני לא קיצונית, ומסוגלת "לחטוא" לפעמים במתוקים או במאכלים שמנים, אבל אני מתנזרת לחלוטין ממזונות מתועשים שמכילים כימיקלים ותוספים, בשרים ועופות מעובדים ומזונות שמכילים צבעי מאכל וחומרים משמרים".

הטיפ של פיליס: "טחינה כדאי לקנות בצנצנת זכוכית, מאחר שאריזת הפלסטיק עלולה להכיל חומרים שעלולים להתערבב במוקדם או במאוחר עם הטחינה. אם רכשתם טחינה באריזת פלסטיק, העבירו אותה בהקדם לצנצנת זכוכית".

לפני סיום, משתעשעים על הסט

** הכתבה המלאה והמתכונים של השפים מחכים לכם בגיליון הקרוב של מנטה!