אראלה טהרלב בן־שחר

(צילום: יח"צ - פסטיבל קולנוע רוחני)

איפה זה המזרח? אם לשפוט על פי כמות הסטודיואים ליוגה, שיעורי המדיטציה ומומחי הבודהיזם בתל אביב ובערים מרכזיות עוד יותר באירופה ובארה"ב -- נראה שאפשר לומר שהמזרח זה במערב. גם מילים כמו "צ'אקרה", "קארמה" ו"נירוונה" משתרבבות לשיחה בעברית בשכיחות לא פחותה מ"אחלה", "באסה" ו"סבבה", אף שכידוע הודית אינה שפה רשמית בישראל. כך, מתעוררת לעתים המחשבה שאם אנחנו רוצים "לדעת מאיפה באת ולאן אתה הולך", לא נוכל להסתפק בשיעורי התנ"ך ומחשבת ישראל שבמערכת החינוך, ונצטרך לנסות להתחבר גם למסורת ולהיסטוריה של זן, יוגה ובודהיזם, כדי להבין אותם ואת משמעותם בחברה שלנו.

(צילום: יח"צ - פסטיבל קולנוע רוחני)

וזה מה שמנסה לעשות הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע רוחני, שמתקיים בימים אלו (בין ה־2.11־5.11) בסינמטק תל אביב. הפסטיבל יציג סדרת סרטים על יוגה והתעצמותה במערב, עם מראות וסיפורים על מקורות התנועה במזרח ועל ההיסטוריה שהיא עושה עכשיו במערב. התוצאה תחשוף אותנו למראות יפים ולתופעות מעניינות.
נראה שהוויית המזרח מבקשת דוקומנטציה. כזו שתאסוף אל עדשת המצלמה את המקדשים, הסארים ובגדי הנזירים, הנופים ופס הקול הייחודי למזרח. ולא רק היופי מבקש תיעוד אלא גם סודות המסורת, תרגולות סודיות, ומורים יוגים שמסיימים מסורת שאולי רק בסרט דוקומנטרי כמו "היוגים של טיבט" אפשר יהיה לראות אותה בעתיד. על מנת לשמר את המסורת והידע של היוגים המיוחדים הללו, הורשו יוצרי הסרט לצלם הדגמות לתרגולים הסודיים שמעולם לא נחשפו ולראיין מורים בנושאים ששוחחו עליהם רק לעיתים נדירות. סרט היסטורי ורוחני זה יהיה יום אחד השריד האחרון מהמתרגלים המדהימים הללו וממסורת היוגים.

3.11, 12:30, אולם 2.


סרטים אחרים אינם לוקחים אותנו למזרח אלא דווקא לאותם בתי ספר וסטודיואים פורחים בערים הגדולות, ומנסים לתהות על היוגה כפי שהיא נראית בעדשה מערבית. כזה הוא הסרט "נשים של היוגה", שמתחקה אחר התהליך שבו הפכה יוגה באופן אירוני משיטה שנועדה לגברים, לממלכה שבה הרוב השולט הוא נשים. הסרט מראיין מורות מובילות ליוגה בעולם ומכניס אותנו אל הרמון נשים יחפות ולבושות בגדי ספורט המסוגלות להתמתח כמו חתול.

3.11, 16:00, אולם 1 +הרצאה; 5.11, 14:00, אולם 1.

סרט שמסכם את הקשר שכבר לא ניתן להפריד בין המערב למזרח הוא הסרט "הגורו המתחזה: קומארי", שמתעד במאי שהחליט להתחזות לגורו אך הצליח לשנות ולגעת בחייהם של המאמינים שלא ידעו שהוא מתחזה: קומארי הוא גורו מואר מהודו שבנה סביבו קהל של תלמידים מערביים. אבל קומארי אינו אמיתי, הוא אינו אלה יוצר סרטים אמריקאי בשם ויקראם גנדי אשר הפך את עצמו לגורו קומארי כמושא המרכזי לניסוי חברתי שנועד לחקור ולבדוק את הטאבו המקודש ביותר בעולם. בשיא הצלחתו, הגורו קומארי חייב לגלות את זהותו האמיתית ולחשוף את תורתו הגדולה מכל: עצמו האמיתי.

3.11, 14:15, אולם 1; 3.11, 21:45, אולם 2; 4.11, 23:30, אולם 2; 5.11, 18:00, אולם 2.


לאלה שאוהבים יוגה ורוצים לראות ולדעת עוד ולאלה שעוד לא ניסו ורוצים לקבל טבילה על יבש. הלינק לפסטיבל.