גם מי שלחוץ בזמן יכול לפנות 15 דקות לאימון גופני (צילום: thinkstock)
גם מי שלחוץ בזמן יכול לפנות 15 דקות לאימון גופני (צילום: thinkstock)

מחקרים רבים מהשנים האחרונות מצביעים על חשיבות הפעילות הגופנית ככלי מרכזי בשמירה על הבריאות הגופנית והנפשית. פעילות גופנית המתבצעת על בסיס קבוע תורמת רבות גם להפחתת הגיל הפיזיולוגי. מדובר על מידת התפקוד של מערכות הגוף השונות, כשלא תמיד ישנה הלימה בין הגיל הפיזיולוגי לגיל הכרונולוגי. במקרה הטוב הגיל הפיזיולוגי נמוך משמעותית מהגיל הכרונולוגי, ובמקרה הגרוע - הגיל הפיזיולוגי גבוה משמעותית מהגיל הכרונולוגי. הפערים הללו תלויים במשתנים רבים ואימוץ אורח חיים בריא בכלל, שאחד מהמרכיבים העיקריים המאפיינים אותו הוא ביצוע פעילות ספורטיבית על בסיס קבוע במעגלי החיים.

מתברר שרופאים מציינים וממליצים במקרים רבים על אימון של חצי שעה ביום לפחות שימנע עליה במשקל או יסייע לשמור על המשקל שאדם הפחית באמצעות דיאטה וכמו כן – ימנע חלק ניכר מהמחלות. אימון גופני כחלק מאורח החיים – החל מאימון בחדר כושר ועד להליכה מתונה בחוץ – יכול לעזור להתמודדות או מניעה של מגוון רחב של בעיות בריאות, ביניהם שבץ, הסינדרום המטבולי, סוכרת סוג 2, דיכאון, סוגים רבים של סרטן, דלקת מפרקים ואף תורם לירידה של טריגליצרידים.

למרות שארגון הבריאות העולמי ממליץ על 150 דקות שבועיות של פעילות גופנית מתונה עד עצימה על מנת להישאר בכושר, מחקר חדש של חוקרים מטייוואן מצא שמינונים קטנים יותר של פעילות גופנית יכולים להביא למספר תועלות בריאותיות. מהמחקר עולה שניתן להוסיף שלוש שנים לחיים באמצעות ביצוע 15 דקות אימון ביום. לפי תוצאות המחקר ניתן כך לא רק להעצים ולשמר את הכושר הגופני והבריאות הכללית, אלא גם להגדיל את תוחלת החיים ב- 3 שנים בממוצע.

המחקר בוצע על ידי חוקרים במרכז הטייוואני לבריאות, המרכז למחקרים קליניים במוסד למחקרי בריאות לאומיים. במסגרת המחקר פורסמו נתונים של המרכז למחלות ומניעה בארה"ב שמדווח כי כ- 35% מהבוגרים האמריקאים מתעמלים לפחות 150 דקות בשבוע או כ- 30 דקות ביום. בכל זאת, שליש מהאמריקאים הבוגרים ו-17% מהילדים ובני הנוער סובלים מהשמנת יתר, שעלולה להגביר את הסיכון לסוכרת, סרטן, שבץ ומחלות נוספות. במדינות רבות אימון גופני נדחק לשוליים במהלך הבגרות, כך מראים מחקרים. בנוסף, אנשים רבים הסובלים ממחלות כרוניות עובדים בעבודות משרדיות, המחייבות במקרים רבים ישיבה באופן לא מדויק ונכון ליד השולחן במשך 8 שעות (ויותר) ביום.

"אימון של 30 דקות ביום במשך 5 ימים בשבוע או יותר היה כלל הזהב לפחות במשך 15 שנה, אבל עכשיו אנחנו מוצאים כי אפילו חצי מהכמות הזו יכולה להיות מאוד אפקטיבית" אמר אחד החוקרים, צ'י-פאנג וון, לחדשות ABC. "כפי שכולנו מרגישים, קל בהרבה למצוא 15 דקות מאשר 30 דקות ברוב ימות השבוע בשביל להתאמן".

המחקר התרכז בכמות האימון הגופני שבוצעה במשך 8 שנים על ידי למעלה מ- 400,000 אנשים בטייוואן. תוצאות המחקר הראו שמעט פעילות גופנית עשויה להביא לתוצאות מדהימות. החוקרים חילקו את המשתתפים למגוון קטגוריות החל מ"לא פעילים" עד "פעילים מאוד" על פי רמת הפעילות הגופנית שלהם. נמצא כי יותר מחצי מהמשתתפים במחקר היו לא פעילים. משתתפים שהתעמלו יותר מ- 92 דקות בשבוע בממוצע, כ- 15 דקות ליום, נהנו מסיכון נמוך יותר לתמותה מוקדמת, ולירידה של 10% בסיכון לסרטן בהשוואה לקבוצה הלא פעילה. כל 15 דקות אימון יומיות נוספות הורידו את הסיכון לתמותה מוקדמת בעוד 4% ואת הסיכון לסרטן בעוד 1%.

"היתרונות הללו נכונים לכל קבוצות הגיל ולשני המינים וגם לאנשים הסובלים ממחלות לב ועורקים" כתבו החוקרים. "אנשים לא פעילים העלו את הסיכון שלהם לתמותה מוקדמת ב- 17% לעומת אנשים שהיו בקבוצת הפעילות הנמוכה". על פי החוקרים, אם הדרישה המינימאלית ל-15 דקות אימון ביום תבוצע, ניתן יהיה לדחות 1 מתוך 6 מקרי המוות בטייוואן. תוצאות דומות, מאמינים החוקרים, ייראו אם האוכלוסייה הכללית תפסיק לעשן סיגריות.

בנוסף מצאו החוקרים כי משתתפים שהתאמנו בממוצע 30 דקות ביום יכולים לחיות 4 שנים יותר מאלה שהתאמנו פחות משעה של אימון אינטנסיבי בשבוע. חשוב לציין שאימון גופני מעודד כימיקלים שונים במוח שמקנים לאדם תחושת נעימה וטובה (לדוגמה: אנדרופינים) שיכולים לתרום להעלאה של הביטחון העצמי ולשפר את ההערכה העצמית. כמו כן, אימון שנעשה בשעות שלפני שעת השינה תורם לשינה עמוקה יותר של המתאמן.

לסיכום: מומלץ לבצע פעילות גופנית מדי יום, וככל שמספר השעות המוקצות לאימון רב יותר ישנה בהתאמה השפעה חיובית יותר על המצב הבריאותי. חשוב לציין שעדיף ומומלץ להתאמן בבהתאם להמלצות של ארגוני הבריאות העולמיים, אך ובמידה וחל קושי למצוא זמן פנוי לאימון, גם הקצאה של 15 דקות לאימון טובה על מנת ליהנות מהיתרונות הרבים מכך.