האם להיות רקדנית זו השאיפה של הילדה או האמא? (צילום: thinkstock)
האם להיות רקדנית זו השאיפה של הילדה או האמא? (צילום: thinkstock)

יש יתרונות רבים לילדים הנרשמים לחוגים המתאימים להם: העלאת הביטחון העצמי, שיפור בדימוי עצמי, שיפור מרכיבי כושר גופני שונים (לרבות כוח, סיבולת לב ריאה, מהירות, קואורדינציה ועוד), טיפול בתופעת ההשמנה, שיפור התקשורת הבינאישית, הקניית ערכים ספורטיביים, הנאה, שיפור ביכולת הלמידה ועוד ועוד.

המגוון הרחב של חוגים הקיים היום מצריך לעתים השקעה של ממש בפרטים השונים המאפיינים אותם כדי להתאימם לילד זה או אחר.

>> למחשבון הוצאה קלורית לפי חוגים

גורמים הקשורים לילד

  • הנאה: ילד שאינו נהנה בחוג שהוא נמצא בו לא יתמיד או לחילופין יהיה בעת הפעילות פסיבי ולא ממש ישתף פעולה. לדוגמה, חוג כדורסל לילד הסובל מעודף משקל, שאין לו קואורדינציה טובה דיה, ושסובל מיכולת ירודה לתקשורת חברתית - לא מהווה בחירה טובה. חשוב, אם כך, להקשיב לילד ולהיות עמו בקשר רציף על מנת להבין אם החוג הנבחר באמת מתאים לכישורים ולרצונות שלו. אחת הטעויות הגדולות הוא שההורה בוחר חוג לילד על סמך תחושותיו ורצונו. למשל, הורה ששיחק כדורגל בצעירותו מקווה שהילד יחליף את מסי ודומיון יום אחד. המציאות, במקרים רבים, לא ממש תואמת את הציפיות ולא אחת התפוח נופל דווקא רחוק מהעץ, והילד בכלל יעדיף חוג דרמה או נגינה.
  • שיעור ניסיון: לפני שמתחייבים כספית, חשוב לבדוק שהילד באמת נהנה בחוג ומתאימה לו הפעילות מכל הבחינות: חברתית, המקום ונראותו, המדריך ועוד. אילולא כן, הפרישה מהחוג היא רק עניין של זמן. חשוב לציין שלא אחת ילדים מושפעים מהטרנד העכשווי (זומבה, יוגה לילדים ואחרים). במקרה כזה, הילד עלול שלא להתמיד בפעילות שכן היא נבחרה בגלל הטרנדיות שלה, ולא בשל חיבתו לפעילות.
  • התייעצות: כיום המידע מאוד זמין וניתן לדעת כל דבר (כמעט) באמצעות הרשת ומקורות אחרים. ניתן להתייעץ בפורומים הרבים הקיימים ולקבל תשובות מקצועיות מאנשי מקצוע מובילים ועתירי ניסיון. אל תתביישו וקבלו מידע לגבי חוג מסוים, הבדלים בין החוגים, שיפור יכולות גופניות באמצעות חוג זה או אחר וכדומה. כמו כן, קבלו המלצות מהורים ששלחו את ילדיהם לחוג זה או אחר. מומלץ גם שהילד ידבר עם חלק מהילדים בקבוצה ויתרשם.
  • ההיבט החברתי: בחוגים רבים הפן החברתי הוא משמעותי במיוחד, ולכן שימו לב שהילד נמצא עם חברים מהמסגרת אותה הוא מכיר: גן, בית ספר וכדומה. כמו כן, ניתן ליצור קשר עם הילדים החדשים אותם הוא מכיר. במקרים בהם הילד בודד בחוג וללא חברים, הסיכוי לפרישה מוקדמת מהחוג גבוהה.
  • התאמה למצב הבריאותי: ילדים הסובלים ממחלה כרונית כמו סוכרת, אסתמה וכדומה חשוב שיבחרו בחוג שמתאים להם על מנת לשפר את מצבם הבריאותי. למשל, שחייה מתאימה במיוחד לילדים (וגם למבוגרים) הלוקים באסתמה, ואילו ללוקים בסוכרת מומלצת פעילות גופנית הכוללת מאמצים אירוביים ואנאירוביים גם יחד כגון טריאתלון, אומנות לחימה (תלוי מאוד הסוג שנבחר), כדורסל ועוד. נקודה חשובה נוספת היא יידוע המדריך אודות מחלתו של הילד. זאת, בשל בעיות שונות שעלולות לצוץ תוך כדי החוג, כמו נפילת סוכר או התקף אסמטי וחשוב הטיפול המיידי בעניין.
  • הפרעות קשב וריכוז ברמות שונות: בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה בה ילדים ובני נוער רבים מאובחנים כסובלים מהפרעת קשב וריכוז ברמות שונות. כאן חשובה במיוחד בחירה נכונה ומושכלת של החוג המתאים. בשנים האחרונות נמצא שפעילות גופנית מאומצת הכוללת פעילות אירובית ואף פעילות אנאירובית תרמה רבות להפחתת ההפרעות הללו. אחת הדוגמאות המצוינות לכך היא השחיין מייקל פלפס שבצעירותו התקשה מאוד במסגרת הלימודים ואובחן כסובל מ-ADHD. ההמשך ידוע לכולם. בהקשר לכך, ראוי להזכיר מחקר מעניין שנערך לאחרונה ומצא שמתבגרים שביצעו פעילות אירובית מאומצת הצליחו לקלוט ב-20% יותר מילים חדשות של שפה זרה לעומת מתבגרים בקבוצת ביקורת שלא ביצעו פעילות גופנית כלל.
  • מספר החוגים הנבחר: לא אחת מבחינים בהורים הנמצאים במירוץ בלתי פוסק בהסעות הילדים למספר חוגים. הדבר לא סביר וכרוך גם בהוצאה כספית לא מבוטלת. חשוב ליצור גם פעילות מתאימה באזור המגורים או בבית עם ילדים אחרים או עם ההורים.

 חוג שחיה. מתאים לילדים הלוקים באסתמה (צילום: thinkstock)
חוג שחיה. מתאים לילדים הלוקים באסתמה (צילום: thinkstock)

גורמים הקשורים למדריך ולמקום הפעילות

  • המדריך: בהיבטים כמו מקצועיות, גישה לילדים, הופעה חיצונית, אינטליגנציה רגשית ועוד, ההבדלים בין המדריכים גדולים במיוחד. חשוב שההורה יטול חלק ויצפה במספר שיעורים בחוג המועבר על ידי המדריך. מדריך שלא מהווה דמות לחיקוי מבחינות רבות, או חסר אינטליגנציה רגשית הכל כך נחוצה עם ילדים מעלה את הסיכון לחוסר התמדה והנאה בפעילות בחוג. לדוגמה, ישנם מדריכים שסובלים בעצמם מהשמנה משמעותית או מדריכים שלא מסוגלים כלל להקשיב, לארגן את השיעור כהלכה ועוד.
  • אישורי המקום ותעודות השכלה של המדריך: חשוב לבדוק אם יש למקום הפעילות אישורים מתאימים ואם המדריכים בחוגים מוסמכים. חוגים שונים בהם מבצעים פעילות ספורטיבית כמו אומניות לחימה, מחול אירובי וענפי ספורט תחרותי, מצריכים הדרכה ממדריך מוסמך על ידי רשויות המדינה (מנהל הספורט במשרד המדע והספורט). הדבר חשוב במיוחד כשמדובר בענפי ספורט תחרותיים וכן בתחום חדר הכושר.
  • המקום הפיזי בו מתקיים החוג: חוגים מסוימים נערכים במקומות שאינם ראויים ומתאימים, כמו אולמות רעועים, חדרים לא אסתטיים ועוד. גם במקרה זה חשוב לבדוק בטרם נרשמים לאחד החוגים את הסביבה הפיזית. נקודה חשובה היא מיזוג האוויר במקום בו נערך החוג. קיום פעילות באולם שאינו ממוזג (קור או חום) בתקופות השונות בשנה עשוי להיות חוויה לא מהנה כלל ועיקר.
  • האותיות הקטנות: לא אחת, לאחר הרישום לחוג, מתחוור שלא נבדקו דברים כמו החזר כספי במקרה של עזיבת החוג, התנאים למעבר מחוג לחוג וכדומה. חשוב לדעת זאת לפני ההתחייבות לתקופה מסוימת על מנת למנוע אי נעימויות ואולי אף תשלומים מופרזים (בגין קנסות וכדומה). כמו כן, מומלץ שהנאמר בעל פה יהיה גם כתוב.
  • חוגי ספורט אתגרי הכרוכים בסיכון מסוים: בשנים האחרונות הספורט האתגרי הפך לשכיח. צלילה, רכיבה על אופני הרים, טיפוס הרים, גלישת גלים, רכיבה על סוסים ועוד מהווים רק חלק קטן של מקצועות אלה. אזי, חשוב לבדוק היטב שהפעילות האתגרית מתאימה לילד מבחינות שונות: הוא אינו מפחד בפעילות עצמה, הקואורדינציה טובה דיה על מנת להשתתף בחוג המסוים הנבחר ועוד.
  • מספר הילדים בחוג: לעתים חוג ילדים כולל מספר רב של משתתפים. לכן, חשוב לדעת מראש כמה ילדים אמורים להשתתף בחוג וזאת על מנת שיינתן יחס מתאים מטעם המדריך ובמידת הצורך אף יצורף מדריך נוסף לסיוע. הדבר אקוטי בחוגים בהם ההשגחה חשובה כגון התעמלות מכשירים, טיפוס הרים, יוגה ילדים, אומנויות לחימה וכדומה.
  • הלימה בין הפעילות המוצעת בחוג למחיר: לא אחת המחירים הנגבים לחוגים הם גבוהים במיוחד ולא הגיוניים ולכן חשוב לבדוק מה מקובל בשוק ולבדוק בהתאמה פרטים חשובים הקשורים לתימחור כמו רמת המדריך והותק, מקום הפעילות, האביזרים, מספר ימי הפעילות בשבוע ועוד. כמו כן, חשוב לבדוק אם במהלך הפעילות יש צורך להוציא כספים נוספים על חומרים, הפעלות חיצוניות ועוד.

>> למחשבון הוצאה קלורית לפי חוגים

חשוב שהמדריך ישמש מודל לחיקוי (צילום: thinkstock)
חשוב שהמדריך ישמש מודל לחיקוי (צילום: thinkstock)