חג חדש יש לנו: הוא מתרחש על כולנו אחת לשנה ב-1 בספטמבר, כשהילדים חוזרים לבית הספר. האם נדבר כולנו על טיב מערכת החינוך, איכות ההוראה, יחסי תלמיד-מורה-הורה? מה פתאום! נדבר על מה שקרוב ללבנו, ועל מה שאנחנו יכולים לשלוט עליו: הכריך שהילד לוקח לבית הספר. המערכת, המורים, שעת ההתחלה והסיום, התכנים ושיעורי הבית, אפילו שעות ההעשרה - כל אלה נבחרו בלי שנשאלנו, גם יעדו של הטיול השנתי ותחנות ההפעלה ביום הכיף נקבעו מגבוה. מה נשאר להורה? להחליט יחד עם הילד על מהותו ותוכנו של הכריך.

מנפלאות ההקפאה

מכיוון שאני כופרת קטנה בחג הגדול והחדש, אני מזכירה לכולנו שהכריך הוא רק רבע או חמישית מהארוחות היומיות. אני לא מתעקשת מול הילדים יותר מדי על צבע הלחם או תוכן הממרח, שכן הכריך הוא לא עיקר התזונה, יש גם ארוחת בוקר, ארוחת צהריים, ארוחת ארבע וארוחת ערב. הילדים אוכלים את כל הארוחות בבית, איתי, ארוחות מזינות ובריאות, ואת הארוחה היחידה ביום שהם אוכלים עם החברים שלהם אני לא רוצה להפוך למוקד ויכוח.

לכן, אני מציעה להגיע להסכמות עם הילדים על תוכן הכריך, אין דבר עצוב מכריך לא רצוי וקיבת ילד מצומקת מרעב. לילדים חשקים וטעמים מועדפים, כבדו אותם. הילדים שלי נצמדים באדיקות דתית לרוטינה (משמימה קולינרית) של כריך חביתה, כריך גבינה צהובה ופריכיות אורז עם קוטג'. ממרח השוקולד מוגבל לפעם בשבוע.

במקומות שונים תמצאו לעתים מתכונים מופרכים, שאינם מתחשבים במציאות הלוהטת של ספטמבר בארצנו או בטעמם המדויק, שלא לומר סגור ומסוגר של רוב הילדים. בכריכים של ילדיי לא תמצאו בשר, דגים ומוצרים שעלולים להתקלקל, שכן באנו להזין ולא להרעיל קיבות צעירות בכריך ששעתיים מחוץ למקרר מניעים בו תהליכים לא רצויים. מאותה סיבה, לא אשלח איתם לעולם מיונז ביתי, מוצר מועד לפורענות בקטריאלית.

אני מכינה את הכריכים מלחם פרוס קפוא או לחמניות קפואות: קל יותר למרוח על גבי משטח קפוא (וקשה), אין צורך לרוץ כל בוקר למכולת, הלחם מפשיר לאטו תוך שעה וחצי והממרח נשאר קר וטרי.

ומכאן אני זועקת, כי אני יכולה: אל תשלחו ממתקים, חטיפי "אנרגיה" ועוגיות עם הילדים לכיתות. הייתי רוצה לשים כל הורה שמצרף "צ'ופר מתוק" לילד להיות פעם אחת בכיתה עם 38 ילדים מתודלקים בסוכר טהור, כשהם סגורים בחלל קטן ולא יכולים לפרוק את כל האנרגיה העודפת הזו.

אז מה מורחים על הלחם?

לחג הכריך אני רוצה להוסיף שני ממרחים טבעונים ובריאים. אני לא טוענת שכל ילד בן 6 יהיה פתוח לטעום מהם, אך יש סיכוי גדול שבני נוער ייהנו מן הטעמים המורכבים והערך התזונתי הגבוה של ממרחים אלו.

ראשית, ממרח זיתים, מעין טפנד לא כל כך מלוח המועשר בשקדים טבעיים. ההכנה פשוטה, הממרח נשאר טרי תקופה ארוכה (עד שבועיים בצנצנת במקרר) וניתן להשתמש בו גם עם קרקרים, על טוסטים וכתוספת טעם לכל מאפה.

אני משתמשת בזיתים שחורים ללא חרצנים. בדקו בשעת הקנייה בדקדקנות את הכיתוב על קופסת הזיתים, וודאו שמדובר בזיתים שחורים ולא מושחרים. זיתים שחורים אמיתיים הם בצבע סגול אפרפר ובמרקם בשרני או בצבע שחור ומרקם מצומק ומקומט. ניתן היום לקנות זיתים שלא עברו תהליך השחרה ואף חורצנו לנוחיותנו.

טוחנים את הזיתים במעבד מזון עם שקדים לא קלויים על קליפתם, שום, תבלינים ומעט שמן זית. את השקדים אפשר להחליף בזרעי דלעת או חמנייה, אגוזי מלך או צנוברים. לא צריך מלח כלל, שכן הזיתים מלוחים מספיק.

צמד המילים "לא קלויים" חוזר כפזמון שחוק אך כוונתו היא שהאגוזים, הגרעינים והשקדים נקנו בכמות קטנה, בחנות בעלת תחלופה גבוהה וסחורה טריה, הם אינם מעופשים ואין עליהם מעין אבקה בהירה (סוג של פטריה הנטפלת לאגוזי מלך במיוחד והיא ממש מזיקה לבריאות). החשוב מכל - לא קלינו, טיגנו או אפינו אותם. ההסבר ארוך ומייגע על כן אומר רק זאת: באגוזים לא קלויים יש שומן טוב, ואילו החימום הופך את השומן הטוב לשומן רע. אז אגוזים, גרעינים ושקדים בריאים לנו רק במצבם הלא קלוי.

הממרח השני נעשה באותה הצורה מחומרים דומים, אלא שמחליפים את הזיתים בעגבניות מיובשות. כהרגלנו, נעדיף להכין אותן לבד: קנו שלושה ק"ג של עגבניות בשלות, חתכו אותן במרכזן, פזרו מעט מלח גס ושלחו לתנור, 120 מעלות לשש עד שמונה שעות. רק התנור עובד, לא אתם. את העגבניות אני מעדיפה לשמור במקרר ללא שמן זית ולצרוך אותן תוך עשרה ימים בשלל מתכונים קיציים.

הצעה נוספת לכריך צמחוני הוא כזה המכיל פטריות טריות. בניגוד להמלצה הרווחת להוספת מספר פרוסות ירק לכריך, אני מציעה להשתמש בפטריות פרוסות כחומר הגלם העיקרי למילוי הכריך. יחד עם ממרח זיתים או עגבניות או אפילו מיונז וחרדל, מדובר בכריך צמחוני אך בשרני, עסיסי, טעים ובריא מאוד.

ממרח זיתים

המרכיבים:

1 קופסת זיתים מחורצנים

2 חופנים שקדים לא קלויים

1 גבעול טימין (יבש או טרי)

1 שן שום

1-2 כפות שמן זית

הוראות הכנה:

1. מסננים את הזיתים.

2. שמים את כל המצרכים עם כף שמן זית אחת במעבד מזון וטוחנים עד מרקם אחיד.

3. אם רוצים מרקם עדין ונוח יותר למריחה, מוסיפים כף שמן זית נוספת.

ממרח עגבניות מיובשות

המרכיבים:

10 יח' עגבניות מיובשות (לחות)

חופן אגוזי מלך או שקדים (לא קלויים!)

1 כף זרעי דלעת קלופים

1 כף צנוברים

1 שן שום

עלים מגבעול פטרוזיליה

2 כפות שמן זית

הוראות הכנה:

1. שמים את כל המצרכים במעבד מזון.

2. טוחנים עד מרקם חלק ונוח למריחה.

גלי לופו אלטרץ היא מדריכת סדנאות בישול בריא