נהוג לחשוב שמזון בריא יותר, גם עולה לנו יותר, נכון? אז סליחה, התירוץ הזה לא תופס. הדיאטה הים תיכונית, הנחשבת מכל סוגי הדיאטה לבריאה ביותר בעולם, היא לא האחראית להתרוקנות הארנק שלנו, כפי שהוכח במחקר יווני שנעשה באוניברסיטת "הרוקופיו" שבאתונה. המחקר עקב במשך חמש שנים אחר צריכת המזון של מעל ל 3000 נבדקים מעל גיל 18, שלא סבלו ממחלות לב וכלי דם.

נמצא שהנבדקים שאכלו תזונה בריאה יותר על פי הדיאטה הים תיכונית, הוציאו פחות כסף על אוכל ופיתחו פחות מחלות לב וכלי דם בתקופת המחקר.

במחקר אחר שנעשה באוניברסיטת "בטסדה" שבמרילנד, בארה"ב, נמצא אצל אימהות חד הוריות, לילד בודד, בעלות יכולת כלכלית נמוכה, שאלו שצורכות מזון בריאות, הן אוכלות כ 1786 קלוריות וההוצאה הכספית על המזון היא כמחצית, לעומת אימהות שצורכות מזון לא בריא, שמספק להן כ 2709 קלוריות. מתברר שמקורות המזון הפחות בריא היו מסעדות מזון מהיר ואוכל מוכן, לעומת האימהות שבחרו במזון הבריאותי, הן רכשו את מירב המצרכים בסופר מרקט השכונתי.

כשפירקו לגורמים את מרכיבי התזונה הבריאה התברר שכ 36% מההוצאות על המזון הן על מוצרי חלב וכ 30% על ירקות ופירות. למעשה כשלושת רבעי ההוצאות הן על מוצרי חלב, ירקות ופירות ושאר המזונות ההוצאה הכספית נמוכה יותר.

ובכן ישנן דרכים להוזיל משמעותית את התפריט ועדיין לאכול בריא בנוסח הדיאטה הים תיכונית:

1. ירקות ופירות

בימי שישי בצהריים מחירי הירקות והפירות בשוק מוזלים. חפשו רשתות שיווק שמוכרות לאוכלוסייה דתית, הן על פי רוב זולות יותר. חפשו רשתות שיווק שמוכרות מספר ימים בשבוע פירות וירקות בשלושה שקלים או פחות לק"ג. איכלו לפחות 5 ירקות ושלושה פירות ביום, הם ישדרגו את בריאותכם וידאגו לכך שתבקרו פחות אצל הרופא.

2. מוצרי חלב

בחרו בגבינות לבנות 5% שעלותן נמוכה מגבינות צהובות וקשות. שימו לב שאתם צורכים כ 1000 מ"ג סידן ליום בגיל 18עד 50, ו 1200 מ"ג סידן ליום אחרי גיל חמישים. כמות הסידן במוצרי חלב מצוינת בטבלת הסימון התזונתי. הסידן חיוני בעיקר לבריאות מסת העצם שלכם.

3. דגנים מלאים

פסטה מלאה, פתיתים מלאים, אורז מלא, קוסקוס מלא, לחם מלא, קינואה, כוסמת, תירס. חפשו אותם ברשתות שיווק של מוצרי טבע, או ברשתות שיווק גדולות, ושימו לב למבצעים שמוכרים מוצרים אלו במחיר מוזל. אגב אפיית לחם מלא בבית היא קלה במיוחד וזולה במיוחד. ראו מתכונים באינטרנט.

4. קטניות

שעועית יבשה, חומוס, עדשים, אפונה, סויה, מאש. תמצאו אותם בחנויות של תבלינים וקטניות וברשתות השיווק בעלות נמוכה.

הידעתם שארוחה שמשלבת דגנים עם קטניות וירקות, מספקת חלבונים בעלי ערך תזונתי כאילו אכלתם בשר. אכילה של ירקות עם דגנים וקטניות מספר ימים בשבוע במקום אכילת בשר, מספקת לכם ארוחה בריאה ומאוזנת, עשירה בסיבים תזונתיים מהסוג שמוריד כולסטרול, וכן עשירה בנוגדי חמצון שמחזקים את המערכת החיסונית.

דוגמה לשילוב של דגנים מלאים עם קטניות:

אורז ועדשים, תירס ואפונה, פיתה מקמח מלא עם סלט חומוס, פסטה מחיטה מלאה ברוטב עגבניות וקוביות טופו.

5. אגוזים וזירעונים

אגוזי מלך, פקאן, לוז, קשיו, שקדים, גרעינים, איכלו מדי יום חופן. עלותם בצורתם הטבעית ללא קליה יותר נמוכה. הם מספקים את חומצות השומן החיוניות ללב ולכלי הדם ולתפקוד המוח.

6. שמן זית

עשו סקר מחירים בשווקים ומצאו את המחיר המועדף. אל תתפשרו על שמן זית כתית מעולה מכבישה קרה, עם אחוז חומציות פחות מ 0.8%. שמן זית איכותי מכיל נוגדי חמצון שמחזקים את המערכת החיסונית וחומצות שומן חיוניות ללב ולכלי הדם.

7. דגי בריכה ישראלים

פורל, בורי, דניס, לברק, באס, הם דגי בריכה ישראלים העשירים באומגה 3. התועלת הבריאותית של דגי בריכה ישראלים אלו גבוהה, ומחירם בד"כ יותר זול מדגים מיובאים. איכלו כפעמיים בשבוע דגים המספקים אומגה 3.

8. עוף, הודו, בקר רזה

בחרו בחלקים רזים ולא יקרים. אכלו אותם כמנה חלבונית בארוחה עיקרית כשלוש פעמים בשבוע.

9. מזונות שומניים בריאים

אבוקדו, קנו בעונה בה מחירו סביר. טחינה משומשום מלא, עקבו אחר מבצעים של טחינה זו בחנויות טבע. שומנים בריאים תורמים לבריאות הלב וכלי הדם.

10. שתייה

העדיפו שתיית מים. היא זולה ובריאה יותר.

  (צילום: Shutterstock)