אל תפסיקו להגיש ולהציע מזונות בריאים (צילום: shutterstock)
אל תפסיקו להגיש ולהציע מזונות בריאים (צילום: shutterstock)

המבחנים נגמרו, הציונים כבר כתובים, הילדים יצאו סוף סוף לחופשה. חופשת הקיץ, בה פחת הלחץ של מטלות בית הספר, היא הזדמנות פז ללמד את הילדים בחירת מזונות ודרכי הכנת מזון בריא יותר, כשהם לוקחים חלק פעיל בתכנון ורכישת מצרכים בסופר, והכנת מזון במטבח.

היו נדיבים במילות הסברה אודות תזונה נכונה לילדים, גם אם נדמה לכם שהם מתעניינים פחות. תמיד חלק מהדברים נקלטים. השתמשו תמיד במילה תזונה נכונה והימנעו מהמילה דיאטה.

הזמינו את הילדים לשבת ולתכנן יחד אתם, את מה שתאכל כל המשפחה במשך השבוע.

הכינו יחד עם הילדים רשימת קניות מתאימה, והסבירו למה בחרתם דווקא את הרשימה שהכנתם. הציעו לילדים ללוות אתכם לקניות והיצמדו בקנייה לרשימה שהכנתם, תוך שאתם משאירים מקום לממתק אחד ליום לילד.

1. ברשימת המשקאות בחרו מים או סודה והסבירו לילדים על חשיבות המים לגדילה והתפתחות.

הסבירו לילדים על חשיבות המים (צילום: shutterstock)
הסבירו לילדים על חשיבות המים (צילום: shutterstock)

2. בזמן הכנת המזון לאכילה, תכננו שהילדים יבואו במגע עם הירקות, אם זה שטיפתם לילדים הקטנים וקילוף, חיתוך, לגדולים יותר. יש סיכוי שככל שהילדים יבואו במגע עם ירקות, נכונותם לאכול ירקות תגדל.

תכננו שירקות יופיעו בתפריטם של הילדים לפחות פעמיים ביום, והמוצלח ביותר יהיה כאשר הירקות יהיו ראשונים בארוחה. יש סיכוי שיאכלו אותם יותר בקלות כשהם רעבים.

3. השאירו במקום בולט במטבח קערת פירות שתאפשר לקטנטנים לבחור פרי בכל הזדמנות, לפחות 2-3 פירות ליום.

4. בחרו במוצרי חלב עד 5% שיהיו זמינים במקרר ושימו לב שאינם מכילים חומרי שימור. במידה והילדים אוכלים גם מעדני חלב, העדיפו את הטבעיים והימנעו מממתיקים מלאכותיים וצבעי מאכל.

5. מה עושים עם הגלידות והשלגונים? בדומה למוצרי החלב בחרו בטבעיים, ללא ממתיקים מלאכותיים, ללא צבע מאכל, והעדיפו את אלו שמועשרים בסידן החיוני לגדילה והתפתחות. הגבילו את אכילתם לפעם אחת ליום כממתק.

הניחו קערת פירות במקום בולט (צילום: shutterstock)
הניחו קערת פירות במקום בולט (צילום: shutterstock)

6. אמצו לתפריט הביתי אכילת דגנים מלאים כמו לחם מלא, פסטה או מקרוני או פתיתים או קוסקוס מחיטה מלאה, או אורז מלא, אורז אדום, אורז בר, תירס, קינואה ועוד. כשהילדים יראו אתכם אוכלים דגנים מלאים נכונותם לטעום אותם תגדל, גם אם זה יקרה בשלבים מאוחרים יותר. התמדה בטעימת מאכלים חדשים יכולה לפתוח את הדלת ל"אני מוכן לאכול את הפסטה המלאה". האזרו בסבלנות לתהליך שיפור הרגלי אכילה, עם הרבה רוך, בלי לחץ.

7. העדיפו שיטות הכנת מזון המבוססות על בישול, אפייה, גריל. צמצמו את המאכלים הדורשים טיגון.

8. דאגו שהילדים יאכלו לפחות שלוש ארוחות עיקריות ביום ושתי ארוחות ביניים.

9. שימו לב שהילדים אוכלים חלבון (ביצים, מוצרי חלב, בשרים, דגים) בכל ארוחה עיקרית, בשל חשיבותו לגדילה והתפתחות הילדים.

10. שבו עם הילדים לאכול לפחות ארוחה אחת ביום, והתעניינו במה שעברו הילדים במשך היום ומה אכלו.

היו נדיבים במתן חיזוקים לבחירות תזונתיות נכונות, והסבירו בסבלנות אילו בחירות תזונתיות יש לשפר. התמדה בשיפור הרגלי התזונה של המשפחה, תוביל את כולכם למקום טוב יותר.