מדוע טניסאיות גונחות בחבטות במהלך משחק הטניס? הדיון הבולט על כך החל בשנות ה-90 כאשר שחקנית הטניס הטובה בעולם דאז מוניקה סלש השתמשה הרבה בטכניקת הגניחות עד כדי כך שנתבקשה להנמיך את הדציבלים בטורניר ווימבלדון.

כיום יש טניסאיות נוספות שגונחות במהלך כל המשחק. המפורסמת שביניהן הנה מריה שראפובה המדורגת בין עשר הטניסאיות הטובות בעולם מזה שנים וב- 2005 אף טיפסה למקום הראשון בדירוג העולמי. אגב, ששתי הטניסאיות המפורסמות ביותר בגניחותיהן נפגשו בעבר בטורניר ב- 2002 בו הפסידה מריה שרפובה למוניקה סלש.

שרפובה וסלש. מפגש פסגה קולני (צילום: gettyimages)
שרפובה וסלש. מפגש פסגה קולני (צילום: gettyimages)

הסחת היריבה? זה רק בונוס

פרופ' מק'קונן מחבר הספר " "Breath Strong – Perform Better" טוען שקיימת חשיבות פיזיולוגית לגניחת הטניסאיות והסחת דעת היריבה היא רק בונוס. ההסבר לכך הוא שרגע לפני ביצוע פעילות כגון הרמת משקל או חבטת כדור אנו שואפים אוויר. השאיפה וכניסת האוויר לריאות נותנת יציבות וחוזק ואף מונעת פציעות בפלג הגוף מהאגן ועד לכתפיים. על מנת להגביר את עוצמת החבטות בטניס אנו נעזרים בכיווץ שרירי הליבה וכך מעבירים את עוצמת הכוח ביעילות אל תנועת הרוטציה העוצמתית, שמתחילה מהרגליים אל אגן הירכיים ופלג גוף עליון ומסתיימת במחבט.

נשימה נכונה ויעילה תורמת לפעילות בכל סוג ספורט ובעיקר בפעילות המשלבת עוצמה ויכולת טכנית גבוהה כמו במשחק הטניס. לדוגמה, נשיפת אוויר רגע לפני ביצוע חבטת טניס או הרמת משא כבד, תוריד משמעותית את כוח שרירי הליבה וכך תפחית את איכות הביצוע. לכן הפתרון הוא לנשוף בכוח את האוויר בשימוש בלרינקס (האיבר האחראי על יצירת קולות) וקופסת הקול המצויים באזור הגרון ולצמצם את מעברי האוויר מהריאות כך שלא יזרום החוצה. בכך תשמר היציבות הנדרשת בשרירי הליבה (Core Muscle) ופלג גוף עליון ותושג שליטה על קצב הנשימה.

אמנם תהליך זה אינו מצריך גניחות קולניות אך הוא מאפשר למאמן לשלוט בקצב הנשימות של שחקניותיו על ידי שמיעת קולה בזמן החבטה. שחקניות מודרכות להשתמש בגניחות החל מגיל צעיר וממשיכות בכך גם במשחקי הבוגרות.

גם גברים גונחים?

סיבה נוספת לשכיחות הגניחות בקרב נשים היא עקב החולשה היחסית הקיימת בפלג גופן העליון בהשוואה לגברים ולכן הן נדרשות להוסיף מימד נוסף למשחקן על מנת לשפר את עוצמת החבטות ויציבות גופן.

מחקר שנערך באוניברסיטת בריטיש קולומביה במערב קנדה, מחזק את הטענות בדבר היתרונות של הגונחים בטניס. במחקר נבדקו התגובות של 33 סטודנטים לקטעי וידאו רבים, שבהם חבטות טניס מגיעות לעברם. מתברר שאם החבטה לוותה בגניחה חזקה, הם אבדו מיכולת התגובה שלהם. ממחקרים שנערכו בנושא עולה שגניחה של הטניסאי גורמת לכך שהכדור המגיע ליריב במהירות של 50 מייל לשעה, נראה קרוב יותר כשמלווה אליו צעקה.

כך או כך, הגניחות אצל חלק מהטניסאים תורמות לשיפור יכולותיהם ואולי אף להסחת דעתם וירידה ביכולת הריכוז של הטניסאי היריב. במידה ולא ישנו החוקים לגבי הגניחות הרי שצפוי לשמוע עוד גניחות רבות בטורנירי הטניס הקרובים.

שרפובה. בדרך לעוד משחק רועש (צילום: gettyimages)
שרפובה. בדרך לעוד משחק רועש (צילום: gettyimages)