עישון סיגריות אקטיבי ופסיבי הוא הגורם מספר אחת בעולם למחלות סרטן. מדי שנה מתים בארה"ב 400,000 אנשים מנזקי עישון ישיר, ועוד כ-40,000 מנזקי עישון פאסיבי. מרבית התמותה נגרמת ממחלות לב וכלי דם, מחלות סרטן ומחלות ריאה, אך הסיגריות מאיצות וגורמות למחלות נוספות כמו אוסטיופרוזיס, היווצרות קמטים בעור, מחלות כיב פפטיות, הפרעות בתפקוד מיני בקרב גברים וסיבוכי הריון.

לכבוד היום ללא עישון, שחל ב-31 במאי, ולרגל העברתם של חוקי העישון החדשים, החלטנו להפריך כמה מיתוסים נפוצים הקשורים לעישון:

  • שתי סיגריות ביום בהיריון לא יזיקו לעובר

ממש לא. כל מה שאת שואפת חודר דרך הריאות לזרם הדם ומגיע בסופו של דבר לשליה, אשר משמשת כמסנן, ולמעשה, קולטת את כל הלכלוך של הסיגריה. התוצאה היא ירידה בכמות הדם והחמצן שעוברים מהאם לעובר. נמצא כי העישון קשור לכ-5% ממקרי מוות ילודים, כ-10% מהלידות המוקדמות ו-30% מכלל הילודים הנולדים במשקל נמוך. עוד נמצא, כי קיים קשר בין עישון לבין עלייה בשיעורי אי פוריות, הפלות ספונטניות, הריון חוץ רחמי והופעה מוקדמת של גיל הבלות.

  • עישון נרגילה פחות מסוכן מעישון סיגריות

לא נכון. עשן הנרגילה מכיל חומרים רבים שהצטברותם בגוף גורמת לשלל המחלות האופייניות לעישון סיגריות רגילות. הגיל הצעיר המאפיין לרוב את מעשני הנרגילה גורם לכך שבטווח הקצר הם לא סובלים מהתסמינים השליליים ומתוצאות העישון – זה עדיין לא משפיע עליהם מבחינת פעילות גופנית או נשימה - ולכן הם לא מבינים שגם עישון נרגילה מסכן את הבריאות. דווקא מפני שמעשני הנרגילות לא מבינים שהעישון מזיק, הם עלולים לעשן יותר מחבריהם המעשנים סיגריות רגילות, אך יש להדגיש שמדובר בעישון ממכר ומזיק לכל דבר.

  • העישון לא מסוכן אם לא לוקחים לריאות

יש הסבורים כי עישון מקטרת או סיגר אינו מזיק כמו עישון סיגריות כיוון שלא לוקחים אותם לריאות, אך גם כשלא לוקחים לריאות העישון הוא גורם מסכן למחלות לב וסרטן ריאות. למעשה, החומרים המזיקים בכל זאת מצליחים לחדור לזרם הדם ולהגיע בסופו של דבר לאיברים הרלוונטיים ולפגוע בהם.

  • אם אני לא מעשן ליד הילדים אני לא מסכן אותם

העישון פוגע לא רק במעשן, אלא גם בסובבים אותו שעלולים לחלות באותן המחלות כמו המעשן עצמו. זיהום האוויר עשוי לגרום לעלייה בתחלואה נשימתית בקרב ילדים של מעשנים, והדבר נכון גם אם העישון לא מתבצע בקרבת הילדים. וכך, בקרב ילדים למעשנים מחלת האסטמה נפוצה יותר וקשה יותר לטיפול.

  • אני מעשן כבר 20 שנה, הנזק כבר נעשה ואין טעם להפסיק עכשיו

כדאי להפסיק לעשן בכל גיל. הפסקת העישון מפחיתה את הסכנות לפתח מחלות לב וכלי דם (התקפי לב, שבץ מוחי וכדומה), וללקות במחלות סרטניות. גם אם הפסקת העישון באה בגיל מאוחר, קיימת ירידה משמעותית בתחלואה בהמשך החיים ולכן תמיד כדאי להפסיק לעשן. גם לאנשים שכבר חלו בסרטן מומלץ להפסיק לעשן, משום מחקרים מצאו שהתוצאות הטיפוליות טובות יותר בקרב לא מעשנים. קיימת אמונה שאם מעשנים כבדים יפסיקו לעשן, הדבר יגרום לכך שדווקא עכשיו תתפרץ מחלת הסרטן אצלם בגוף, אולם אמונה זו חסרת שחר - התהליך הסרטני בדרכי הנשימה נמשך 15-20 שנה.

  • פעילות גופנית מאזנת את נזקי העישון

הפעילות הגופנית עשויה ליצור אשליה של איזון נזקי העישון, כיוון שהיא תורמת רבות לבריאות הריאות והלב, להרגשה כללית טובה ולהפחתת הסכנה למחלות רבות, אך היא לא מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן ריאות (או כל סרטן אחר שקשור בעישון) או להפחית את הסיכון למחלות לב או כלי דם, לרבות התקפי לב. אמנם העיסוק בפעילות גופנית עשוי להפחית את המגבלה הנשימתית הקשורה בסיגריות והמעשן לא ירגיש שהוא מתנשם בכבדות, אך מדובר באשליה ונזקי העישון נותרים בעינם.

ד"ר אמיר און הוא מנהל מרפאת הריאות והברונכוסקופיות בבי"ח אסותא בתל אביב