כדי לגדל ירקות לא חייבים לגור בכפר, בבית עם גינה ענקית. גם אם כל מה שעומד לרשותכם הוא מרפסת בקומה השלישית, חצר אחורית או אדנית שתלויה מחלון חדר השינה – אתם עדיין יכולים ליהנות מירקות טריים שטיפחתם במו ידיכם.

החוששים מריסוסים ורעלים יבטיחו כך את איכות מזונם, החיסכון בקניית ירקות בסופר יתברר לעתים כמשמעותי, המשחק ב"להיות גנן" יהפוך למדיטציה רבת יתרונות, ועובדה ידועה היא שעגבנייה טעימה יותר למי שמגדל אותה. הקמה ותחזוקה של גינת ירק עירונית הרבה יותר פשוטות ממה שנדמה - כל מה שאתם צריכים זה כמה עצות שיסייעו לכם בדרך אליה.

מה שותלים ומתי?

כל זמן הוא זמן טוב להתחיל בהקמת הגינה שלכם, אבל עונות המעבר הן המומלצות ביותר, בעיקר בגלל שהן נחשבות לפחות חביבות על מזיקים ומאפשרות תנאי גידול נוחים למגוון רחב של ירקות וצמחי תבלין. גם בקיץ אפשר לשתול ולזרוע, אבל בעונה זו הצמחים יסבלו מריבוי מזיקים והתאיידות גבוהה של מי השקיה.

למי שעושה צעדים ראשונים כדאי להתחיל בצמחים קלים לגידול ששורדים כמעט בכל תנאי, למשל פלפלים, רוזמרין, נענע, לימונית, פטרוזיליה וטימין.

אלה הצמחים שכדאי לגדל בעונות השונות:

  • באביב ובקיץ: ארטישוק (זריעה), אספרגוס, סלק (זריעה באביב, שתילה בקיץ), גזר, מלפפון (שתילה באביב), חציל, תירס, קולרבי (אביב), חסה, בצל, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, עירית, קישוא (שתילה באביב, זריעה בקיץ), עגבנייה, פלפל.
  • בסתיו ובחורף: ארטישוק (שתילה), סלק (זריעה), גזר, סלרי, מלפפון (זריעה בסתיו), קולרבי, חסה, בצל, אפונה, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, עירית, צנון, קישוא (שתילה), סלק עלים (זריעה בסתיו), לפת, תות שדה, ברוקולי, צנון, צנונית, תרד, רוקט, שומר, זעתר, שום.

איפה שותלים?

שעות האור שלהן זוכה כל פינה במרפסת שלכם הן תנאי חשוב להצלחה. רוב סוגי הירקות זקוקים מדי יום לארבע עד שש שעות לפחות של שמש ישירה, ובלעדיהן סביר להניח שיתקשו להניב תוצרת. עם זאת, גם עודף שמש עלול להזיק לעתים - אם המרפסת או החלון שעליו תליתם אדנית פונים לכיוון דרום-מזרח, אתם בבעיה.

לבעלי מרפסות צפוניות ומוצלות רוב או כל שעות היום מומלץ לנסות להתרכז בגידול צמחי תבלין (ועדיין, הביאו בחשבון שמיעוט האור עלול ליצור בעיות בהתפתחותם).

ועוד כמה עצות שיעזרו לכם להצליח:

  • צמחים עדינים, כמו תבלינים, כדאי לגדל קרוב לקיר המרפסת שיגן עליהם מפני רוחות.
  • על רוב אריזות הזרעים רשום בדיוק לכמה שמש זקוק הירק.
  • סובבו את העציץ מדי כמה ימים כדי שכל צדי הצמח יזכו לקבל מנת אנרגיה שווה.

מה צריך להיות גודל העציץ?

השתדלו לבחור בעציץ שקוטרו לפחות 25 ס"מ, באדנית באורך מינימלי של 80 ס"מ, או במיכל בנפח 4 ליטר שעומקו כ-50-30 ס"מ. כמה שגדול יותר טוב, אבל מכיוון שהמרפסת העירונית סובלת מאילוצי מרחב – אל תתנו לגודל למנוע מכם לטפח גינה.

עגבניות, מלפפונים, בצל ירוק וגזר אפשרי לגדל גם בעציצים קטנים יחסית. נענע, מרווה ולימונית, לעומתם, משתלטים במהירות על סביבתם וזקוקים לבית גידול רחב עד כמה שאפשר. אם אתם קונים שתיל במשתלה, יש להעביר אותו בהקדם לעציץ גדול יותר כדי לאפשר לו מרחב התפתחות.

ובכל גודל שהוא – העציצים חייבים חורי ניקוז שבלעדיהם יתפתח ריקבון.

באיזו אדמה להשתמש?

אל תתפשרו בסעיף הזה. ותרו על איסוף אדמה מצדי המדרכה ורכשו במשתלה מצע גידול מיוחד, שיעניק לעציצים את ההזנה והתנאים הנדרשים להתפתחות אופטימלית. בכל משתלה אפשר לרכוש מגוון מצעי גידול השונים זה מזה בהרכבם, הכולל חומרים כמו אדמת כבול, סיבי קוקוס, פרלייט (סלעים געשיים), טוף וקומפוסט (חומר הזנה עשיר במיוחד שמקורו בזבל אורגני).

רכישת אדמה מבטיחה מצע נקי מחומרים מזיקים ושאריות פסולת. מלבד העשרת הקרקע בחומרים מזינים הוא יסייע בניקוז המים ומניעת ריקבון, אוורור השורשים ודיכוי מחלות. רבים ממצעי הדישון המוצעים הם הידרופוביים, כלומר דוחי מים כשהם מתייבשים – ולכן אל תשכחו להשקות אותם לפני השתילה או הזריעה ולשמור שהעציץ יישאר תמיד לח.

איך משקים?

כל צמח צורך כמות שונה של מים, התלויה כמובן גם בגודלו. השקו בשעות הבוקר, רק כשהצמח זקוק למים. מנעו התייבשות וודאו שהאדמה תמיד לחה (בקיץ עשו זאת כל יום), ואל תשקו עציץ ספוג במים. זכרו שהשקיה מרובה גורמת למחלות וריקבון.

השקו ישירות את האדמה ולא את העלים (עלים רטובים מושכים מזיקים ומחלות). אם העציץ מוצב על צלחת הקפידו לרוקן אותה ממים בסיום ההשקיה. העדיפו השקיה במשפך על פני צינור – זרם מים חזק יוצר בורות החושפים שורשים, ובמשפך קל לשלוט בכמות המים. הפסיקו להשקות ברגע שהמים מתחילים לנזול מחורי הניקוז של העציץ.

איך מדשנים?

פעולת הדישון חשובה ואף הכרחית במקרים מסוימים, אבל זכרו שמרבית מצעי הגידול הקנויים מכילים קומפוסט ברמה המספיקה למחזור גידול ביתי תקין. מי שרוצה להגדיל את כמות היבול, או מרגיש שתהליך הצמיחה אטי והצמח זקוק לזריקת מרץ, ימצא מגוון רחב של מוצרים עשירים במרכיבים חיוניים להתפתחות הצמח.

את הדשן הוסיפו תמיד בזמן ההשקיה (דישון קרקע יבשה עלול לסיים את חיי הצמח), והקפידו שלא לחרוג מהכמויות הרשומות על אריזת המוצר. דישון עודף יגרום לצריבת הצמח ושורשיו, ואם בטעות הגזמתם נסו לתקן זאת על ידי השקיה נדיבה במיוחד.

הקפידו לדשן את העציצים 4-3 פעמים בשנה, מאחר שעם הזמן הצמחים יצרכו את החומרים המזינים.

איך נלחמים במזיקים?

מלחמה במזיקים נדרשת בעיקר בחודשי הקיץ החמים. הסימנים להופעתם ברורים: הפרשות על הצמח ובסביבת העציץ, ריכוזי נקודות שחורות על העלים וחורים אכולים. אם אתם לא בטוחים – מומלץ לקטוף עלה ולגשת אתו למשתלה, שם יידעו לאבחן באיזה מזיק או מחלה מדובר.

למי שחוששים ממוצרי הדברה ורעליהם, הנה כמה טיפים לרקיחת הדברה ירוקה שאספנו באתר הארגון לגננות ונוף:

  • תמיסה להדברת כנימות: משרים טבק משתי סיגריות בליטר אחד של כהל נקי למשך 24 שעות לפחות. מוסיפים 2 ליטר מים רותחים. מקררים את התמיסה, מסננים ומעבירים לכלי ריסוס. מוסיפים מעט מאוד סבון כלים ומערבבים.
  • תרכיז פלפל חריף להדברת זוחלים: כותשים בצל וראש שום (לא מקלפים אותם). שמים בסיר קטן עם 1 כף אבקת פלפל חריף, מעט סבון על בסיס שמן ו-1.5 ליטר מים. מבשלים 20 דקות, מצננים, מסננים ושומרים במקרר עד 6 שבועות. לפני השימוש מוהלים כף מתרכיז הפלפל ב-1/2 ליטר מים ומרססים.
  • לנמלים יש תפקיד חשוב בניקיון הגינה ובחיסול מזיקים, ולכן לא כדאי להילחם בהן. אם אתם בכל זאת רוצים שיהיו פחות מהן, טפטפו כמה טיפות של שמן רוזמרין לחור שמוביל לקן שלהן.
  • הדברת פטריות עלים וקמחון: מערבבים כף שטוחה של אבקת סודה לשתייה עם ליטר מים ומרססים היטב את העלים הנגועים. חוזרים על הפעולה מדי 5-4 ימים.
  • צמחי תבלין ידועים כמרחיקי חרקים טבעיים. לכן שתלו הרבה נענע, רוזמרין, מרווה, שום ועירית.

שתילה, זריעה או הנבטה?

לרכישת שתילי ירקות יש כמה יתרונות על פני זריעת זרעים: שיעור הצלחת הגידול גבוה בהרבה, הם מונעים בעיות הנוצרות מנביטה לא אחידה וחוסכים כמה שבועות של המתנה בדרך אל העגבנייה הנכספת. עם זאת, זריעה והמתנה לנבטים הראשונים הן תהליך מספק, ואם בחרתם בדרך הזאת הנה כמה עצות:

  • רבים משרים את הזרעים במים לפני הזריעה. ההשריה חשובה להתפתחות תקינה של זרעים גדולים, אבל אין לה כמעט השפעה על זרעים קטנים (ולרוב הירקות והתבלינים זרעים כאלה). השריית זרעים קטנים יכולה אף להקשות עליכם: הזרעים נדבקים זה לזה והזריעה הופכת מסורבלת.
  • לפני הזריעה השקו את מצע הגידול – אל תזרעו באדמה יבשה.
  • זריעה עמוקה מדי תבזבז לנבט הצעיר אנרגיה שלה הוא זקוק, וזריעה שטחית תחשוף אותו להתייבשות או סחיפה. נקודת הביניים שתניב את התוצאה הטובה ביותר היא זריעה בעומק של כ-2 ס"מ.
  • עד שהנבטים מקבלים קצת גובה הימנעו מהשקיה פרועה ורק שמרו על קרקע לחה.
  • אם זרעתם בצפיפות הקפידו לדלל את הצמחים כבר בשלב הנביטה.
  • מומלץ להנביט את הזרעים בתוך הבית, ורק לאחר שהם מתפתחים מעט לשתול אותם בעציץ. איך מנביטים? לוקחים אדמה מהעציצים וממלאים איתה "ארגז הנבטה" בגובה של חמישה ס"מ לפחות – זה יכול להיות עציץ, כלי פלסטיק, או ארגז קלקר. שימו לב: אין צורך בחורי ניקוז. זורעים בעומק של כ-2 ס"מ, משקים, ומכסים את הארגז בניילון או במגבת כבדה. אין צורך להשקות יותר – כעבור שבוע עד שבועיים הנבטים יגיעו לגובה של כעשרה ס"מ ואז אפשר יהיה להעביר אותם לעציץ.

האם אפשר לגדל בעציץ אחד סוגים שונים של ירקות וצמחי תבלין?

אפשר, אבל לא כדאי להגזים. אם אתם משלבים באותו עציץ סוגים שונים ודאו לפני כן שהצרכים שלהם דומים – שהם זקוקים לאותה כמות שמש ומים, ולמרחקי שתילה וזריעה זהים. צמחי תבלין כמו נענע ומרווה גדלים לכל הכיוונים ויתבררו כשותפים חונקים למינים אחרים.

שווה להתייעץ עם גנן או עם המוכר במשתלה – יש צמחים שמסיבות כאלה ואחרות "אוהבים" לגדול בצוותא, למשל תירס ומלפפון, כשהאחרון מנצל את גובהו וחוסנו של הראשון ופשוט מטפס עליו. אל תעמיסו את העציץ או האדנית, תנו לצמחים לגדול בשקט ולשורשים להתרווח באדמה, מאבק על מרחב מחייה יישא תוצאות שליליות בשלב התוצרת.