כולנו רוצים שהילדים שלנו יאכלו מזון בריא ככל האפשר. הבעיה היא שלא משנה כמה מקפידים על כך בבית - ברגע שאנחנו משחררים אותם מתחת לכנפינו ושולחים אותם ללימודים או לבילויים, כל מאמצינו עלולים לרדת לטמיון.

פתאום בא לילדים לאכול שניצל מטוגן, במקום אורז או פסטה הם מבקשים צ'יפס ולפעמים אפילו מסרבים לאכול מהמזון הבריא שהכנו באהבה רבה. הדיונים סביב שולחן האוכל הופכים לוויכוחים לגבי המנות שמוגשות, ולעתים אנו נתקלים בחומת ברזל של סירוב לאכול כל מה שאינו "ג'אנק פוד".

אז מה עושים? הפתרון פשוט מאוד: במקום להתווכח אפשר להכין את המנות שהילדים מבקשים באופן בריא יותר – וזה אפילו ממש לא מסובך. כך תעשו זאת:

שניצל בתנור

היתרון הגדול של מזון מטוגן הוא שהאוכל נשאר לח ולא מתייבש. כדי לחקות את האפקט הזה במזון אפוי מצפים את המנה בשמן לפני האפייה. ציפוי השמן כולא את אדי המים בתוך המנה, שומר על הלחות שלה ומונע ממנה להתייבש בזמן האפייה. כך מכינים שניצל בתנור:

  • מחממים את התנור ל-200 מעלות.
  • מורחים את נתחי חזה העוף במעט שמן (לחלופין, אפשר להשתמש בתרסיס שמן).
  • טובלים את הנתחים המשומנים בפירורי לחם מתובלים.
  • מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים 20-15 דקות, עד שהשניצלים מזהיבים.

רוצים מתכון מלא לשניצל בתנור? לחצו כאן

צ'יפס בתנור

גם בהכנת צ'יפס החלופה הטבעית לטיגון היא אפייה בתנור. לגיוון, אפשר להחליף מחצית מתפוחי האדמה בבטטות ולקבל צ'יפס בשני צבעים. אבל שימו לב: לתפוחי אדמה ולבטטות זמן אפייה שונה, ולכן יש להקפיד להכין כל אחד בנפרד. כך מכינים צ'יפס בתנור:

  • מחממים את התנור ל-200 מעלות.
  • חותכים את תפוחי האדמה לפלחים, מברישים אותם במעט שמן קנולה ומתבלים במעט מלח.
  • אופים כ-30 דקות, עד שתפוחי האדמה מתרככים ומזהיבים היטב.

רוצים מתכון לצ'יפס בתנור עם פטנט? לחצו כאן

קציצות בתנור

רגילים לטגן את קציצות הבשר או העוף? אתם יכולים לחסוך כמויות שומן גדולות מאוד, אם רק תיקנו בקבוקון של תרסיס שמן. שכבת השמן הדקה שייצור התרסיס תכלא את הלחות בתוך הקציצות – והן ייצאו עסיסיות כמו בטיגון. אז מה עושים בדיוק?

  • חממו את התנור ל-200-180 מעלות.
  • רססו נייר אפייה בתרסיס שמן והניחו עליו את הקציצות. רססו את הקציצות בשמן, כך שהוא יעטוף אותן היטב.
  • אפו את הקציצות עד שהן יזהיבו - זמן האפייה תלוי בגודל הקציצות שהכנתם.

רוצים מתכון לקציצות בשר בתנור? לחצו כאן

פלאפל בתנור

גם כדורי פלאפל אפשר לאפות במקום לטגן:

  • מכינים את עיסת הפלאפל כרגיל.
  • מחממים את התנור ל-200-180 מעלות.
  • מרססים את הכדורים בשמן מכל הצדדים, מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים 25-15 דקות, עד להזהבה.

רוצים מתכון לפלאפל בתנור? לחצו כאן

פופקורן ללא שמן

ילדים משתגעים על פופקורן. כדי לחסוך זמן, פעמים רבות אנחנו משתמשים בחבילות פופקורן להכנה במיקרוגל – אלא שהן מכילות כמויות גדולות של מלח ושל שומן (ועוד שומן טראנס בדרך כלל).

אבל אפשר להכין במהירות פופקורן הרבה יותר בריא. אפשרות אחת היא לקנות מכשיר להכנת פופקורן ללא שומן. שיטה נוספת וזולה יותר היא להכין במיקרוגל פופקורן ביתי: שמים 3 כפות גרגירי תירס יבשים בקערת פיירקס עם מכסה מתאים. מחממים במיקרוגל בחום מרבי 8-6 דקות, עד ששומעים ורואים שכל הגרגירים התפצחו. מתבלים במעט מלח ומגישים.

ואם בכל זאת מחליטים לטגן?

גם אם תוותרו על אפייה ותבחרו בטיגון, ישנם כמה דברים שאפשר לעשות כדי להפחית באופן ניכר את כמות השמן במאכלים שתכינו:

  • העדיפו תמיד טיגון עמוק: אם כבר לטגן, תמיד עדיף לעשות זאת בשמן עמוק. בטיגון בשמן עמוק המזון אינו סופג את השמן, בעוד שבטיגון בשמן רדוד השמן חודר למזון ונשאר בתוכו.
  • השתמשו במחבת עם ציפוי נגד הידבקות: בזכות הציפוי תוכלו להכין פנקייקס ואפילו לביבות בלי טיפת שמן מיותרת. חשוב רק להקפיד על חימום המחבת לפני שיוצקים לתוכה את הבלילה. אם בחרתם להכין פנקייקס, הקפידו להחליף מחצית מכמות הקמח בקמח מלא או בשיבולת שועל דקה. חממו היטב את המחבת, צקו לתוכה את הבלילה וברגע שמתחילות להיווצר בועות על פני הפנקייק הפכו אותו וטגנו עוד 3-2 דקות.

  • נטע-חן ליבנה היא דיאטנית קלינית ומאמנת כושר אישית. מתמחה בירידה במשקל ושינוי אורח חיים

‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾

טיפ: ויתרתם על הטיגון! עכשיו תפחיתו מלח / נגה שורץ-משולם

כמו עודף שומן, גם עודף מלח אינו בריא לגוף. הנה כמה עצות שיעזרו לכם לצמצם את צריכת המלח:

  • לפני הגשת שניצל או דג כדאי לטפטף עליהם מיץ לימון ולזרות פלפל שחור או לבן להדגשת הטעם - תגלו שכך תזדקקו לתבל אותם בפחות מלח.
  • טעמו את האוכל לפני שאתם ממליחים אותו, ורק אם יש בכך צורך המליחו אתו במתינות.
  • בכל זאת רגילים לתנועת השקשוק של המלחייה? החליפות את תוכנה בעשבי תיבול יבשים או בתבלינים.

  • נגה שורץ-משולם, מנהלת תחום בריאות, תשלובת החלב, תנובה