כל מי שבדיאטה אוכל הרבה סלטים – הרי אלה בסך הכל ירקות, מה כבר יכול להיות משמין שם? אלא שפעמים רבות מסתתרים בסלט שלנו מוקשים שצריך להיזהר מהם. הם מסווים את עצמם כבריאים ונחשבים דיאטטיים, אך בפועל יכולים לחרב כל דיאטה.

אז איך נזהרים מהסכנות המשמינות שמתחבאות בסלט? הנה כמה עצות.

הרוטב: היזהרו מעודף שמן וסוכר

נתחיל במוקש הכי בנאלי - הרוטב. ברטבים המוכנים יש כמויות גבוהות של שומן, קלוריות ונתרן (מלח), מה שהופך אותם לטעימים ממש ומסוכנים לגזרה. אם הסלט שהזמנתם במסעדה טעים לכם הרבה יותר מהסלט שאתם מכינים בבית, כנראה שהוסיפו לו משהו שאתם לא הייתם מוסיפים.

כדי לזהות סלט משמין שימו לב לאיך שהוא נראה - אם הסלט שלכם מבריק, כנראה שהוסיפו לו כמות גדולה של שמן. שאלו גם אם ברוטב מתחבאות פחמימות: פעמים רבות מוסיפים לו מיצי פירות ואפילו סוכר פשוט.

הפתרון הטוב ביותר הוא לבקש שלא יתבלו את הסלט ויביאו את הרוטב בצד. ברגע שאתם שולטים בתיבול, אתם יכולים לצמצם את כמות הרוטב בעד פי ארבעה - מה שאומר פי ארבעה פחות קלוריות, שומנים ונתרן.

הירקות: פחמימות בתחפושת

לא כל הסלטים נוצרו שווים. לדוגמה, סלט תפוחי אדמה אינו ממש סלט, למרות הכותרת המבטיחה. הסיבה לכך היא שתפוחי אדמה עשירים בפחמימות, שמכילות הרבה קלוריות – כך שכמות הקלוריות בסלט שווה לכמות שלהן בסנדוויץ' או במנה עיקרית אחרת, ואולי אפילו גבוהה יותר.

ירקות נוספים שמכילים הרבה פחמימות וכדאי להיזהר מהם הם בטטות, סלק ותירס.

ואם כבר מדברים על פחמימות: למרות שהבסיס לרוב הסלטים הוא ירקות טריים, יש גם כאלה שמבוססים על פחמימות, כמו אורז, פסטה, בורגול או קינואה. או במלים אחרות: שוב הכניסו לנו פחמימה למנה שנקרת "סלט".

התוספות: קטנות ומשמינות

סלט ירקות בסיסי הוא פשוט ולא מתוחכם, ולכן מסעדני ישראל מעשירים את הסלטים בתוספות עתירות קלוריות ושומנים.

  • פיצוחים: סלטים עם שבבי שקדים, אגוזים, בוטנים ופקאנים מסוכרים הם מלכודת שומן וקלוריות. בקשו לקבל את התוספות בצד או ותרו עליהן לחלוטין.
  • חלבונים: בגזרה זו תמצאו גבינות וטונה. שניהם הם אכן חלק מתפריט בריא, אך הקפידו לבחור בגבינות שמכילות עד 5% שומן והעדיפו טונה במים ולא בשמן. אם אין טונה במים, ותרו על הרוטב, שמכיל שמן.
  • פירות יבשים: צימוקים, דבלים וחמוציות בריאים מאוד (כשהם טבעיים), אבל מכילים הרבה סוכר.
  • קרוטונים: הקרוטונים הם מכשול ממוקד. לא רק שהם עשויים מפחמימה, הם גם מטוגנים בשמן או אפויים בכמויות גבוהות מאוד של שמן או חמאה. ותרו על עליהם בסלטים שלכם והעדיפו לאכול ירקות במקומם.

אז איזה סלט הכי כדאי להזמין במסעדה?

כמו בהרבה מקרים, כמה שיותר פשוט יותר טוב. סלט ירקות ללא תוספת רוטב הוא הטוב ביותר שאתם יכולים לבחור. ותרו על סלטים שמכילים ירקות פחמימתיים וירקות בצורת אנטיפסטי.

האנטיפסטי יכול להיות מירקות מצוינים ובריאים, רק שכדי שיהיה טעים מוסיפים לו כמויות גדולות של שמן בזמן ההכנה.

הקפידו להזמין את הרוטב בצד, ואם אפשר ותרו עליו לגמרי ותבלו את הסלט במיץ לימון, מלח ופלפל.

נשארים בבית? קבלו מתכון לסלט תרד טעים ולא משמין

מרכיבים

2 מנות

  • 2 כוסות עלי תרד
  • 1 תפרחת ברוקולי
  • 1 עגבנייה בינונית
  • 1 מלפפון
  • מיץ מ-1/2 לימון
  • 1 כפית שמן זית
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה

  1. שוטפים היטב את עלי התרד ומייבשים אותם.
  2. חולטים את הברוקולי כ-2 דקות במים רותחים. מסננים.
  3. חותכים את העגבנייה והמלפפון לפרוסות דקות.
  4. מערבבים את כל המרכיבים היטב.

  • נטע-חן ליבנה היא דיאטנית קלינית ומאמנת כושר אישית. מתמחה בירידה במשקל ושינוי אורח חיים

‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾

טיפ: להפחית צריכת מלח בקלות / נגה שורץ-משולם

ארגון הבריאות העולמי ממליץ לצרוך בכל יום לכל היותר כפית מלח אחת, שמכילה 2 גרם נתרן (וזה כולל את המלח שנמצא במזון ולא רק את התוספת מהמלחייה). איך עושים זאת בקלות? השיטה הכי פשוטה היא לא להוסיף מלח בזמן הכנת המזון. בזמן הארוחה טעמו את המזון, ורק אם יש צורך בכך הוסיפו מעט מלח. תתפלאו לגלות שפעמים רבות תזדקקו לכמות קטנה, אם בכלל.

  • נגה שורץ-משולם היא מנהלת תחום הבריאות בתשלובת החלב של "תנובה"