חשבתם פעם מהו שפע עבורכם? מה זה אומר לחיות בשפע, ללא דאגות, נגיד אחרי שזכיתם בלוטו או עשיתם אקזיט או שנפלה עליכם ירושה מפתיעה. מה תעשו, חוץ מלטייל ולקנות דברים גדולים? איך היומיום שלכם ייראה?

כשאני חושבת על כסף גדול באמת, על משהו לא מוגבל, אני מדמיינת צנצנות ענקיות מלאות באגוזים ושקדים. מכל הדברים הם מסמלים בעיני חיים אורגניים לחלוטין, כאלה שבהם אני קונה הכל מהכל בלי לחשוב על המחיר. שפע של ירקות אורגניים, אספקה בלתי מוגבלת של קמח כוסמין ושל חמאת שקדים ושל אגוזים. גם כיום אני קונה אגוזים ושקדים, אבל מחירם מקומם אותי בכל פעם מחדש.

שקדים ואגוזים, ממש כמו לחם מלא, צריכים להיות זמינים לכולם ובמחיר הגיוני - כזה שיאפשר לילדים ולמבוגרים מכל שכבות האוכלוסייה לאכול חופן ביום ולקבל את מנת המינרלים, הברזל והסידן שלהם.

  (צילום: הילה וייס)

בכל ביקור בחנות אורגנית אני מוצאת את עצמי מתעצבנת במקום לזרום עם החוויה הבריאה ולהרגיש שהנה אני עושה משהו טוב לעצמי. המחירים שערורייתיים, כאלה ששמורים לבעלי ממון. חנויות כאלה סגורות בפני האנשים הפשוטים, שלחם לבן ופסטה הם עיקר האוכל שלהם. זה מקומם.

נכון, יש קואופרטיבים, אי שם בטבעון ובפרדס חנה, ונכון שאפשר להתארגן ולקנות יחד כמות גדולה ולחלוק. אבל זה לא באמת עובד ביומיום, ברמת האלתור, כשאני צריכה קמח כוסמין להיום בערב ובסופר הקרוב לביתי הוא עולה 28 שקל לקילו.

המצב הזה גורם בין השאר להשמנת יתר ולחיים בלי מודעות לתזונה.

חצי שקית אגוזים שעולה כיום כ-40 שקל צריכה לעלות חצי מזה ולהיות נגישה לכולם. החנויות האורגניות צריכות לעבור מהפכה בסגנון "קופיקס" כדי לפתוח את שעריהן לכלל האוכלוסייה ולתת לכולם הזדמנות לחיות בריא יותר.

  (צילום: הילה וייס)

ועד שזה יקרה אני מוצאת את עצמי מחפשת דרכים להכין כמה שיותר דברים לבד – למשל, לטחון בעצמי קמח כוסמין ואורז, להכין קרם פנים טבעי או לעשות חמאת שקדים. בחמאת השקדים יש המון סידן והיא נפלאה לילדים ולתחזוק יומיומי של הגוף, אבל כמו כל דבר גם היא יקרה ונגמרת מהר.

לשמחתי מצאתי שההכנה שלה לבד בבית פשוטה וזולה, וששתי כוסות שקדים מניבות כוס חמאת שקדים ברבע מהמחיר שבה היא נמכרת בחנויות. אפשר להכין בשיטה הזאת ממרח מכל סוג של אגוזים, להוסיף מלח או דבש או לימון, וליהנות משפע פרטי לחלוטין. החמאה הזאת נפתחת בדיוק כמו טחינה, ועוטפת כל דבר במתיקות אגוזית קטיפתית.

  (צילום: הילה וייס)

אחד הדברים שאני הכי אוהבת להכין עם חמאת שקדים הוא קערת שפע. קערות שפע הן ארוחות מלאות, מפוצצות במינרלים, סידן, ויטמינים וברזל - וטעימות להפליא. קערת השפע הזאת מכילה קייל וסלק, קינואה וגזר, גרעינים ונבטים, ומעל לכל רוטב נפלא מחמאת שקדים קלויים. לצד בטטות או דלורית בתנור מתקבלת ארוחה עשירה ששמה חנות אורגנית שלמה בכיס הקטן.

אפשר להחליף את הקינואה בפריקי, ולשחק עם הנבטים והגרעינים. הרוטב, רוטב שקדים קלויים בקליפתם עם קצת ליים ודבש, הוא אלוהי, סמיך, מתקתק ועשיר. הוא זה שמחבר את כל המרכיבים לחגיגה אמיתית.

  • עוד מתכונים עונתיים ובריאים - באתר של הילה וייס

מרכיבים

2 מנות

לחמאת השקדים
  • 1 כוס (100 גרם) שקדים

לרוטב
  • 1/2 ליים או לימון קטן
  • 1 כף דבש
  • 1/2 כפית מלח
  • 1 כף מים
  • 1/2 כוס (100 גרם) חמאת שקדים

לסלט
  • 2 עלי קייל גדולים, קרועים גס
  • 1/2 כוס פריקי או קינואה
  • 1/2 כוס זרעי חמנייה
  • 1 גזר
  • 1 סלק בינוני
  • 1/2 כפית מלח גס
  • מיץ מלימון שלם
  • 3 כפות שמן זית
  • 2 חופני נבטי חמנייה

אופן ההכנה

חמאת השקדים
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. מפזרים את השקדים בתבנית וקולים כ-10 דקות, עד להזהבה. כדי לבדוק אם השקדים מוכנים חוצים את אחד מהם ורואים אם הוא שינה את הגוון שלו מלבן לשמנת-מוזהב.
  3. מעבירים את השקדים מיד למעבד מזון וטוחנים עד שמתקבלת חמאת שקדים.
  4. שומרים בצנצנת.

הרוטב
  1. מערבבים היטב את כל המרכיבים, עד שמתקבל רוטב סמיך הדומה לטחינה (אם הרוטב סמיך מדי, מוסיפים לו עוד מעט מים - חצי כף בכל פעם).

הסלט
  1. חולטים את הקייל במשך דקה במים רותחים. מקררים תחת מי ברז ומייבשים על גבי מגבת.
  2. מבשלים את הקינואה כ-20 דקות במים רותחים, עד לריכוך. מסננים ושוטפים היטב במי ברז.
  3. מחממים מחבת ללא שמן על אש בינונית, וקולים את זרעי החמנייה עד להזהבה עמוקה.
  4. חותכים את הסלק והגזר לפסים דקיקים (רצוי להיעזר במעבד מזון או במנדולינה).
  5. מעבירים את הסלק, הגזר, הקינואה והקייל לקערה. מוסיפים מלח גס, מיץ לימון ושמן זית ומערבבים קלות.
  6. מחלקים לקערות הגשה, מפזרים על כל מנה חופן נבטי חמנייה וזרעי חמנייה וכף מרוטב חמאת השקדים הקלויים.

  • בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק