בכל חופש גדול, כשההורים שלנו יצאו לנופש היינו אחי ואני נוסעים לשבועיים-שלושה לבני הדודים בכפר אונו. ובהמשך החופש הגיעו שני בני הדודים מכפר אונו אלינו, לנתניה, כדי שגם ההורים שלהם יוכלו לצאת לחופשה.

אני זוכרת בגעגועים את הימים החמים בכפר אונו, אצל פאול ואריקה ארנסט. היינו הולכים יחפים על הכביש החם לקנות קרטיב מהקיוסק של קורסו, או עומדים ליד עגלת מוכר הסברס וסופרים את הסברס שהיה מקלף לנו. אבל בשבילי ההנאה הגדולה ביותר היו החתול כושי והכלבה בלה.

להתעורר בבוקר כשחתול ענק ישן על שמיכתי ומגרגר היה האושר הכי גדול שלי. לא העזתי לזוז וכמעט שלא נשמתי, כדי שכושי החתול יישאר ולא יחליט לחפש לו מיטה נוחה יותר אצל מישהו אחר. בלה כלבת הזאב היתה עבורי פיצוי על הכלב שהורי לא הסכימו שאגדל. היא הלכה אתנו, הילדים, לכל מקום. כשאכלנו היא השתרעה מתחת לשולחן האוכל הקטן ואנחנו הנחנו את רגלינו היחפות על פרוותה הנעימה. יום אחד החליטה בלה שיותר מדי רגליים נחות עליה והתרוממה כשהיא נושאת את שולחן האוכל ואת כל מה שעליו יחד אתה. אנחנו צחקנו ונהנינו, דודה אריקה קצת פחות.

הייתי בת 10. באותה תקופה שודרה ברדיו תוכנית שנקראה "פינת הילד" בהנחיית פלטי בן ליש - תוכנית של 15 דקות שלא הייתי מפסידה. בקיץ ביקש פלטי בן ליש מהילדים לכתוב לו איך הם מבלים בחופש. אני התיישבתי וסיפרתי על כל החוויות שלנו בכפר אונו, ובמיוחד על החתול כושי והכלבה בלה.

באחד הימים קיבלתי מפלטי בן ליש מכתב שבו הודיע לי להאזין לתוכנית, שם הוא הקריא את המכתב שכתבתי לו. שמרתי את המכתב ששלח לי - כמעט מתפורר, אבל קיים כמו אותו זיכרון של החופש ההוא.

זיכרונות מכפר אונו. המכתב שקיבלה אסנת מפלטי בן ליש
זיכרונות מכפר אונו. המכתב שקיבלה אסנת מפלטי בן ליש

  • בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

חצילים בתחמיץ עם פטרוזיליה

את המתכון הזה קיבלתי מחברתי אתי דר לפני כ-40 שנה. אתי למדה להכין את החצילים מאמא שלה, זלטקה אביטוב.

מרכיבים
  • 4 חצילים, חתוכים לפרוסות בעובי של 7-5 מ"מ
  • 3 כפות מלח גס
  • כ-2 כוסות שמן לטיגון
  • 2 ראשי שום, קלופים וכתושים
  • 2 צרורות פטרוזיליה, קצוצים (כ-2 כוסות דחוסות)
  • 1 כוס מים
  • 1 כוס חומץ
  • 1 כף מלח
  • 1 כף סוכר

אופן ההכנה
  1. מפזרים על פרוסות החצילים את המלח הגס. מניחים אותם במסננת ל-40-30 דקות.
  2. מנערים את פרוסות החצילים מהמלח ומהנוזלים. מחממים את השמן ומטגנים את החצילים משני הצדדים, עד להשחמה.
  3. מסדרים את פרוסות החצילים המטוגנות בכלי גבוה בעל מכסה, כשבין פרוסה לפרוסה מניחים שום כתוש וכפית פטרוזיליה קצוצה.
  4. מערבבים יחד את המים, החומץ, המלח והסוכר, עד שהמלח והסוכר נמסים.
  5. יוצקים בזהירות את נוזלי ההחמצה על החצילים. החצילים צריכים להיות מכוסים לחלוטין - אם צריך, מכינים כמות נוספת של נוזלים.
  6. אפשר לאכול את החצילים בתחמיץ מיד. שומרים במקרר עד 3 חודשים.

חצילים ממולאים בשר ואורז (צילום: אסנת לסטר )
חצילים ממולאים בשר ואורז (צילום: אסנת לסטר )

חצילים ממולאים בשר ואורז

מתכון של גילה הרשקוביץ מעפולה.

מרכיבים

6-4 מנות

  • 6-4 חצילים קטנים
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) אורז
  • שמן לטיגון
  • 2 בצלים גדולים קצוצים
  • 4 שיני שום כתושות
  • 350 גרם בשר בקר טחון
  • 150 גרם בשר הודו טחון
  • 6 גבעולי כוסברה קצוצים דק
  • 6 גבעולי פטרוזיליה קצוצים דק
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פפריקה מתוקה (אפשר גם קצת פפריקה חריפה)
  • 1 כפית אבקת מרק עוף
  • 1 כפית תבלין לקציצות
  • 1 כף רסק עגבניות
  • 1 ביצה

לטיגון
  • שמן
  • 3 ביצים טרופות
  • 150 גרם (כ-1 כוס גדושה) פירורי לחם

לרוטב
  • בצל חתוך לפרוסות דקות-דקות
  • 1 גזר מגורר
  • 2 כפות רסק עגבניות
  • 2 כפות שמן
  • 3 כפות מים
  • 1/2 כפית מלח
  • 4 כפות טחינה מוכנה סמיכה

אופן ההכנה
  1. חוצים כל חציל לאורכו ומרוקנים אותו (מקפידים להשאיר דפנות מספיק עבות).
  2. מבשלים את האורז כ-20 דקות בכוס מים רותחים, עד שהוא מתרכך וסופג את כל המים.
  3. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  4. מחממים שמן במחבת רחבה ומטגנים את הבצל עד שהוא מזהיב.
  5. מוסיפים למחבת את השום הכתוש ומטגנים עוד 20-15 שניות, תוך ערבוב. מוסיפים את הבשר הטחון, הכוסברה והפטרוזיליה. מטגנים תוך ערבוב והפרדת פירורי הבשר עד שהבשר משחים.
  6. מוסיפים למחבת את התבלינים ואת רסק העגבניות, מערבבים ומסירים מהכיריים. מוסיפים את הביצה והאורז המבושל ומערבבים היטב.
  7. ממלאים את חצאי החצילים בתערובת הבשר. טובלים כל חציל בביצה טרופה ובפירורי לחם.
  8. מחממים במחבת שמן ומטגנים קלות את החצילים הממולאים משני הצדדים, רק עד שהם מזהיבים.
  9. מסדרים את החצילים הממולאים זה לצד זה בתבנית אפייה. מערבבים את כל מרכיבי הרוטב ויוצקים על החצילים. אופים 30-20 דקות, עד שהחצילים משחימים.

חצילים ממולאים טוניסאיים (צילום: אסנת לסטר )
חצילים ממולאים טוניסאיים (צילום: אסנת לסטר )

חצילים ממולאים טוניסאיים

מתכון של כוכי שושן מפוריה נווה עובד. כוכי קיבלה את המתכון מאמה, בת לעדה הטוניסאית, שנהגה להכין את המנה בחג סוכות.

מרכיבים

6 מנות

  • 3 חצילים בינוניים
  • 1 כף מלח גס
  • 1/4 כוס שמן לטיגון
  • 1 בצל גדול קצוץ
  • 500 גרם בשר בקר טחון
  • 1 כפית פלפל שחור גרוס
  • 1 כפית כורכום
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית אגוז מוסקט או ראס אל חנות
  • 1 כפית שום כתוש
  • 1 כוס דחוסה פטרוזיליה קצוצה
  • 1 כוס דחוסה כוסברה קצוצה
  • 2 ביצים קשות מגוררות
  • 1 כף פירורי לחם
  • 2 ביצים טריות
  • מיץ מ-2-1 לימונים

אופן ההכנה
  1. חוצים כל חציל לאורכו ומרוקנים אותו (מקפידים להשאיר דפנות מספיק עבות). שומרים בצד את תוכן החצילים.
  2. ממלאים קערה גדולה במים, מוסיפים כף מלח גס ומשרים את "סירות" החצילים במשך 15-10 דקות.
  3. בינתיים מכינים את המילוי: קוצצים דק את תוכן החצילים. מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הבצל הקצוץ עד שהוא הופך לשקוף. מוסיפים את הבשר ומטגנים תוך ערבוב עד שהוא משנה את צבעו.
  4. מוסיפים למחבת את תוכן החצילים, התבלינים והשום, ומטגנים תוך ערבוב דקה-שתיים.
  5. מוסיפים את הפטרוזיליה והכוסברה, מערבבים ומסירים מהכיריים.
  6. מוסיפים למחבת את הביצים הקשות ואת פירורי הלחם ומערבבים. מוסיפים גם את הביצים הטריות ומערבבים.
  7. מוציאים את החצילים ממי ומייבשים אותם מעט. מחוררים את קליפתם באמצעות קיסם.
  8. ממלאים את החצילים בתערובת הבשר.
  9. מחממים במחבת שמן בעומק 3 ס"מ (כמחצית מגובה החצילים הממולאים). מטגנים את החצילים עד להזהבה – תחילה מצדם התחתון ואז מצדם העליון (הצד הממולא).
  10. כשהחצילים עדיין חמים יוצקים עליהם את מיץ הלימון. מגישים מיד.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע