ביצי השליו אמנם יקרות מביצי תרנגולת – וגם הרבה פחות נפוצות מהן – אבל אם אתם מארחים, בהחלט שווה לכם להשקיע ולקנות אותן: מאחר שהן קטנות הן מתאימות במיוחד לקישוט מנות, לסלטים ולהחמצה, והן גם טעימות יותר מביצים רגילות.

ביצי שליו נמכרות במעדניות – בעיקר בכאלה שמתמחות באוכל רוסי. הביצים כשרות, מאחר שהשליו הוא ציפור כשרה: היא מוזכרת כבר בתנ"ך, שם מסופר כי בני ישראל אספו שלוים ואכלו אותם בעת נדודיהם במדבר. איך הם יכלו סתם כך להסתובב ולאסוף ציפורים? השלוים נודדים מאירופה לחופי סיני, ובהגיעם הם נופלים לאדמה באפיסת כוחות ומתאוששים רק כעבור כמה ימים שבהם אינם מסוגלים לזוז. כבר בימי קדם ידעו בני האדם לנצל זאת כדי לתפוס את הציפורים בקלות - וכך זכו בני ישראל בארוחה בשרית במדבר.

אז מה עושים עם ביצי שליו? הנה כמה רעיונות.

"פטריות" מביצי שליו ועגבניות שרי

מרכיבים
  • ביצי שליו
  • עגבניות שרי
  • מיונז

אופן ההכנה
  1. שמים ביצי שליו בסיר ומכסים במים. מביאים לרתיחה ומבשלים עוד 6-5 דקות. מעבירים לקערה עם מים קרים ומניחים לביצים להתקרר בתוכה לחלוטין. מקלפים בזהירות מתחת לזרם מים דקיק.
  2. חותכים מעט את החלק התחתון של הביצים, כדי שיוכלו לעמוד באופן יציב.
  3. חוצים עגבניות שרי ומרוקנים מעט את תוכנן.
  4. מעמידים את הביצים, מניחים על כל אחת מהן חצי עגבניית שרי ומקשטים בנקודות מיונז.

פטריות וקישואים ממולאים ביצי שליו (צילום: אסנת לסטר )
פטריות וקישואים ממולאים ביצי שליו (צילום: אסנת לסטר )

פטריות וקישואים ממולאים ביצי שליו

מרכיבים
  • פטריות שמפיניון
  • קישואים
  • ביצי שליו

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור או הטוסטר אובן ל-170 מעלות במצב גריל.
  2. מסירים את רגלי הפטריות. חותכים את הקישואים למקטעים של כמה ס"מ ומרוקנים כל מקטע מתוכנו.
  3. שוברים את ביצי השליו לתוך הפטריות והקישואים המרוקנים.
  4. צולים מתחת לגריל כ-10 דקות, עד שהחלמונים מתייצבים והירקות משחימים.

בגטים עם ביצי שליו (צילום: אסנת לסטר )
בגטים עם ביצי שליו (צילום: אסנת לסטר )

בגטים עם ביצי שליו

מרכיבים
  • פרוסות בגט
  • ביצי שליו
  • עגבניות שרי פרוסות

אופן ההכנה
  1. קולים את הפרוסות בטוסטר.
  2. מטגנים חביתות עין מביצי השליו.
  3. מניחים על כל פרוסת בגט ביצת עין ופרוסת עגבנייה.

קציצות ממולאות ביצי שליו (צילום: אסנת לסטר )
קציצות ממולאות ביצי שליו (צילום: אסנת לסטר )

קציצות ממולאות ביצי שליו

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

12 קציצות

  • 12 ביצי שליו
  • 300 גרם בשר בקר טחון
  • 2 כפות חרדל
  • 1 צרור פטרוזיליה קצוצה
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 3 כפות קמח
  • 3-2 ביצים טרופות
  • 50 גרם פנקו (פירורי לחם יפניים – להשיג בכל רשתות השיווק)
  • שמן לטיגון עמוק

אופן ההכנה
  1. שמים את ביצי השליו בסיר ומכסים במים. מביאים לרתיחה ומבשלים עוד 6-5 דקות. מעבירים לקערה עם מים קרים ומניחים לביצים להתקרר בתוכה לחלוטין. מקלפים בזהירות מתחת לזרם מים דקיק.
  2. שמים בקערה את הבשר הטחון, החרדל, הפטרוזיליה והפלפל. לשים היטב לתערובת אחידה.
  3. יוצרים מתערובת הבשר 12 כדורים. משטחים כל כדור בכף היד ומניחים במרכזו ביצת שליו. סוגרים את עיגול הבשר סביב הביצה, כך שהיא תהיה עטופה לחלוטין, ומעצבים שוב לכדור.
  4. מגלגלים את הקציצות הממולאות בקמח, טובלים בביצים הטרופות ומצפים בפירורי לחם.
  5. מחממים את השמן בסיר ומטגנים בו את הקציצות עד שהן מזהיבות היטב. מעבירים את הקציצות לצלחת מרופדת במגבות נייר, לספיגת עודפי השמן.

ביצי שליו מוחמצות ברוטב סויה (צילום: אסנת לסטר )
ביצי שליו מוחמצות ברוטב סויה (צילום: אסנת לסטר )

ביצי שליו מוחמצות ברוטב סויה

אפשר לאכול את הביצים המוחמצות כפי שהן, או לצרף אותן לסלט.

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים
  • כ-20 ביצי שליו
  • 1 פלפל ירוק חריף פרוס

לרוטב
  1. 1/2 כוס רוטב סויה
  2. 1/4 כוס חומץ
  3. 1/4 כוס מים
  4. 1/2 כפית מלח
  5. 2 כפות סוכר

אופן ההכנה
  1. שמים את ביצי השליו בסיר ומכסים במים. מביאים לרתיחה ומבשלים עוד 6-5 דקות. מעבירים לקערה עם מים קרים ומניחים לביצים להתקרר בתוכה לחלוטין. מקלפים בזהירות מתחת לזרם מים דקיק.
  2. שמים בסיר קטן את כל מרכיבי הרוטב. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש למינימום ומבשלים כ-5 דקות נוספות. מכבים את האש ומניחים לרוטב להתקרר מעט.
  3. דוחסים לצנצנת את ביצי השליו הקשות ואת הפלפלים החריפים.
  4. יוצקים את הרוטב לצנצנת. חשוב שהנוזלים יכסו את הביצים והפלפל – אם יש צורך, מכינים עוד רוטב.
  5. שומרים יום-יומיים בטמפרטורת החדר ומעבירים למקרר. הביצים מוכנות לאכילה לאחר שלושה ימים, ואפשר לשמור אותן עד חודש.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע