בכל שנה חושף הקיץ את אופיו האמיתי של המזרח התיכון ומקלף את שכבותיו המעודנות של האביב באבחה אחת מהירה. הקיץ פה חם, עז, חצוף, צעקני ומזיע.
למרות התדמית המודרנית והמתקדמת לכאורה שלנו מול שכנינו, ברגע שמגיע הקיץ נחשף אופיינו האמיתי וכמותם גם אנו מתגלים בקיץ כחמי מזג, עצבניים ואוהבים את האוכל שלנו חצוף ומתובל.
מקיץ לקיץ נדמה לי שעל אף המלחמות והטרור והרוע במזרח התיכון, הקווים האמיתיים מטשטשים תחת השמש הגדולה. סוריה, מצרים, ירדן, ישראל - כולנו אוהבים אוכל מתובל, עז ומלא בטעמים של שמש ים תיכון חזקה, שאינה מלטפת ואינה מרחמת, אך נותנת לעגבניות ולפלפלים, לתבלינים ולשמן הזית את נשיקת החום שמקצינה את הצבעים והטעמים והופכת את הכל לכל כך טעים.
חריף, שרוף, אדום, מפולפל, מתובל, מלא שום ושמן זית, נוטף, לא מעודן ולא מנומס - את הפלאפל כולם אוכלים בחייתיות, בתאווה, בהנאה גלויה וללא גינונים. בקיץ הכדורים הפריכים האלה טומנים בחובם את השלום האמיתי – מהחצבאני ועד לנילוס, מהירמוך לים התיכון, כולנו שווים, אוהבי שמש ואוכל.
אני רוצה להאמין שבכל הנוגע לאוכל, שלום אמיתי וכן שוכן בינינו לבין שכנינו, ושלפעמים כדורים קטנים יכולים לחבר באופן פשוט יותר מכל אמת אחרת. אנחנו והם חיים תחת אותם טעמים, עם מטבח דומה, עם אותם תבלינים ואותה אחיזה החופנת פיתה מלאה סלטים, חריף, כדורי פלאפל וטחינה נוזלת.
אפשר לטגן ואפשר לאפות, לפלאפלים אינספור גרסאות וכולן שומרות על עיקרון זהה: אל תהיו עדינים, אל תהיו מאופקים; אכלו בתאווה, בביסים גדולים. פלאפל הוא תמצית של שמחה מתובלת ושל אוהבי החיים.
ולמה לא, גם של שוחרי שלום.
- בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק
פלאפל עדשים אדומות, פלפלים וצ'ילי
מרכיבים
- 2 כוסות עדשים אדומות, מושרות לכמה שעות ושטופות היטב
- 1/2 צרור כוסברה
- 1 פלפל שושקה או 1/2 פלפל אדום
- 2 שיני שום
- 3 כפות שמן זית
- 1 כפית כמון
- 1 כפית כורכום
- 2 כפיות צ'ילי יבש
- 1/2 כפית מלח דק
- 1 כפית סודה לשתייה
- 1 כף קמח חומוס
- מחממים את התנור ל-230 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
- מבשלים את העדשים עד להתרככות. מעבירים למסננת ושוטפים היטב.
- מעבירים את העדשים למעבד מזון ומוסיפים את שאר המרכיבים. טוחנים למשחה אחידה (אם היא לחה מדי אפשר להוסיף עוד כף קמח חומוס).
- יוצרים מהמשחה כדורים בידיים משומנות ומסדרים בתבנית. אופים 25-15 דקות, עד להזהבה.
פלאפל חומוס וחציל שרוף
מרכיבים- 2 כוסות גרגירי חומוס, מושרים למשך לילה
- 1 כפית אבקת סודה לשתייה
- 1 חציל
- 1 צרור פטרוזיליה
- 2 שיני שום
- 3 כפות שמן זית
- 1 כף קמח חומוס
- 1 כפית נוספת אבקת סודה לשתייה
- 1/2 כפית מלח דק
- מבשלים את החומוס במים רותחים עם כפית סודה לשתייה, עד לריכוך. מסננים.
- קולים את החציל בתנור או על הכיריים. בתנור: מחממים את התנור לטמפרטורה המרבית במצב גריל. דוקרים את החציל בכמה מקומות, מניחים בתבנית ומכניסים למדף העליון בתנור. כשהקליפה נחרכת (לאחר 30-20) דקות הופכים, וממשיכים בקלייה עד שהחציל מתרכך. על הכיריים: קולים את החציל ישירות על אש גלויה כ-10 דקות מכל צד, עד שהוא מתרכך.
- מצננים את החציל. בינתיים מחממים את התנור ל-230 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
- מרוקנים את תוכן החציל למעבד מזון, מוסיפים את שאר המרכיבים וטוחנים למשחה אחידה (אם היא לחה מדי אפשר להוסיף עוד כף קמח חומוס).
- יוצרים מהמשחה כדורים בידיים משומנות ומסדרים בתבנית. אופים 25-15 דקות, עד להזהבה.
פלאפל שעועית, זרעי כוסברה ועשבי תיבול
מרכיבים- 2 כוסות שעועית לבנה, מושרית למשך לילה
- 1/2 צרור פטרוזיליה
- 1/2 צרור כוסברה
- 1 כף זרעי כוסברה
- 1/2 כפית מלח דק
- 1 כפית שטוחה אבקת סודה לשתייה
- 3 כפות שמן זית
- 1 כף קמח חומוס
- 2 שיני שום
אופן ההכנה
- מבשלים את השעועית עד לריכוך. מסננים.
- מחממים את התנור ל-230 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
- מחממים מחבת אש בינונית ללא שמן. קולים את זרעי הכוסברה במשך כ-5 דקות, עד להזהבה. מועכים במכתש ועלי או במטחנת תבלינים.
- שמים במעבד מזון את השעועית, זרעי הכוסברה ושאר המרכיבים, וטוחנים למשחה אחידה (אם היא לחה מדי אפשר להוסיף עוד כף קמח חומוס).
- יוצרים מהמשחה כדורים בידיים משומנות ומסדרים בתבנית. אופים 25-15 דקות, עד להזהבה.
הילה וייס היא סטייליסטית אוכל ובעלת בלוג המתכונים "אהבה יומיומית". למתכונים נוספים שלה - לחצו כאן