בהתחשב בפופולריות העצומה של הקוסקוס בישראל, זה קצת מוזר שעד עכשיו אף אחד לא הקדיש לו ספר. למרבה השמחה, את הכפפה הרימה לבסוף חנה סרור, שפרסמה באחרונה את "ספר הקוסקוס הגדול" (הוצאת "כנרת").

כפי שהשם מרמז, הספר הוא אכן גדול: כמעט 200 עמודים שגדושים בכל מה שצריך לדעת על קוסקוס: החל ממדריך מפורט להכנתו (כולל קוסקוס צבעוני!) דרך עשרות מתכונים לרטבים וכלה בסיפורים על חיי הקהילה היהודית במרוקו, שרבים מהם קשורים לאוכל.

בספר, שרואים כי נכתב באהבה גדולה, יש לא רק מתכונים קלאסיים, אלא גם הרבה פיתוחים מקוריים של סרור. כך, תוכלו למצוא בו לצד מרק ירקות או טנזייה גם קוסקוס מוקפץ בסגנון סיני או קוסקוס אלפרדו איטלקי. סרור צועדת עם הזמן גם כשמדובר בהכנת הקוסקוס עצמו, ומגישה שיטה מהירה להכנה במיקרוגל. הנה היא לפניכם, ואחריה גם מתכון למרק בשר עם חומוס שילך אתו נהדר.

  • בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

קוסקוס ביתי מהיר במיקרוגל או בסיר

לכל עקרת בית יש את הטיפים שלה לקוסקוס מושלם, בין אם הוא מהיר או בשיטה המסורתית. לארוחה משפחתית אני ממליצה לאדות את הקוסקוס בשיטה המסורתית, אך אם נדרשת מנה להכנה מהירה ויש תוספת זמינה המתאימה להגשה עם קוסקוס, אפשר להכין אותו בסיר או במיקרוגל. יש שיטות שונות להכנת קוסקוס במיקרוגל, וזו שכאן מהירה, בעלת תוצאות מפתיעות ומשרתת את המטרה.

חשוב לציין שקוסקוס להכנה במיקרוגל עדיף להכין בכלי המיועד לבישול במיקרו, כך התוצאה תהיה טובה יותר. לתוצאה מושלמת, מעבירים בנפה לאחר הבישול. או אז... הגרגירים אחד-אחד.

הכמות היא תמיד ביחס של 1 כוס סולת ל-1 כוס מים רותחים, ואתם תחשבו את הכמות על פי מספר הסועדים.

מרכיבים
  • 1 כוס סולת
  • 1 כפית שמן (לפי הטעם)
  • מלח
  • פלפל שחור
  • אפשרות: כורכום או כל תבלין אהוב אחר לפי הטעם
  • 1 כוס מים רותחים

אופן ההכנה במיקרוגל
  1. מערבבים את כל המרכיבים, למעט המים, בכלי המתאים לבישול במיקרוגל. מוסיפים את המים הרותחים ומערבבים.
  2. מחממים 2 דקות במיקרוגל בעוצמה המרבית. מוציאים מהמיקרוגל. מערבבים ומפוררים את העיסה עם מזלג.
  3. מכניסים שוב למיקרוגל לדקה או שתיים ומפוררים שוב במזלג. אם הסולת עדיין יבשה מכניסים לדקה נוספת.
  4. מצננים מעט ומגישים חם.

אופן ההכנה בסיר
  1. מרתיחים את המים, השמן והתבלינים בסיר (רצוי עם ציפוי למניעת הידבקות).
  2. מוסיפים את הסולת בהדרגה, תוך ערבוב בכף עץ, ומנמיכים את הלהבה לנמוכה ביותר.
  3. מערבבים עוד כמה דקות על אש נמוכה, עד שהסולת סופגת לחלוטין את המים. מכסים את הסיר ומשאירים לבישול אטי כמה דקות (תלוי בכמות הסולת).
  4. מסירים מהאש, מעבירים לקערה גדולה, מפוררים בעזרת מזלג את הגרגירים ומכסים במגבת עוד כמה דקות, למנוחה.
  5. מצננים ומגישים חם.

מרק בשר עם חומוס (מְרְק דְלְחֵם וּאֵל-חֵמְס)

ייחודו של מרק זה, שמקורו במטבח הטוניסאי והטריפוליטאי, הוא בגוון האדמדם היפה שלו ובטעמו המתקתק, המוקנים לו בזכות תוספת רסק עגבניות וסוכר.

טעמו של מרק זה ישביח אם "ילון" לילה במקרר.

מרכיבים
  • 1/2 עד 1 ק"ג קוסקוס מוכן
  • 4 כפות שמן זית
  • 1 בצל גדול חתוך לקוביות
  • 500 גרם בשר כתף טרי, בקר או עגל חלב, חתוך לקוביות (אפשר להשתמש גם בשריר)
  • 250 גרם גרגירי חומוס שהושרו לילה או גרגירי חומוס מקופסה
  • 1/2 כרוב לבן חתוך לקוביות בגודל בינוני
  • 4 גזרים מקולפים חתוכים גס
  • 1 לפת קטנה חתוכה לקוביות קטנות (לא הכרחי)
  • 5-4 קישואים מקולפים חתוכים גס
  • 500 גרם דלעת מקולפת וחתוכה לקוביות גדולות
  • 1 גבעול כרפס (סלרי אמריקאי) קצוץ, כולל העלים
  • 1/4 כוס שמיר קצוץ
  • 1/2 כוס כוסברה קצוצה דק
  • 6 עלי נענע
  • מלח
  • פלפל שחור
  • 2 כפות רסק עגבניות או 2 עגבניות קצוצות ללא קליפה
  • קורט סוכר

אופן ההכנה
  1. מטגנים בשמן את הבצל עד להשחמה.
  2. מוסיפים את הבשר, מטגנים אותו היטב מכל צדדיו ומכסים במים.
  3. מביאים לרתיחה ומבשלים על אש קטנה עוד כחצי שעה, עד לריכוך הבשר.
  4. מוסיפים את החומוס ולאחר מכן את הירקות לפי הסדר הבא: כרוב לבן, גזר, לפת, קישואים, דלעת, כרפס ועשבי התיבול.
  5. מערבבים היטב, ממלאים את הסיר במים עד ל-3/4 מגובהו ומוסיפים את המלח, הפלפל, רסק העגבניות והסוכר.
  6. מביאים לרתיחה ומבשלים על אש קטנה כשעה.
  7. מגישים חם על מצע של קוסקוס.

  • "ספר הקוסקוס הגדול", 196 עמודים, 89 שקל, הוצאת "כנרת"