עד גיל 13 לא אכלתי בכלל מוצרי חלב, חוץ מלגימת חלב פה ושם. מראה של גבינה לבנה עורר בי סלידה - ולבן או שמנת הגעילו אותי אפילו יותר.

בחופש הגדול שבין כיתה ז' ל-ח' יצאתי עם קבוצת "כנרת" של הצופים למחנה עבודה בקיבוץ פרוד. זו היתה הפעם הראשונה של כולנו בקיבוץ.

הייתי אכלנית קטנה מאוד, ומלבד לחם עם ריבה כמעט שלא אכלתי דבר. אכילה משותפת בחדר אוכל ובמיוחד של קיבוץ היתה משהו חדש ומוזר עבורי. שמתי על הצלחת פרוסת לחם, הבטתי על שאר המצרכים שהיו על השולחן והבנתי שאני לא אוכלת מהם שום דבר, אולי פרוסת עגבנייה.

התיישבתי עם שאר חברי הקבוצה על הספסל הצמוד לשולחן הארוך. מרחוק, במעבר שבין השולחנות, ראיתי אישה עם מטפחת על הראש מובילה עגלה שבה מצרכים, ומחלקת מהם לכל אחד. "אולי יש לה ריבה על העגלה", קיוויתי בלבי ועקבתי אחר ההתקדמות שלה לכיווננו. כשהאישה הגיעה היא פנתה אלינו ואמרה: "יש גבינה לבנה, או במקום אפשר לקבל לבן". שם למדתי את המושג הקיבוצי "במקום" שאומר פשוטו כמשמעו: צריך לבחור בין לבין ואין שניהם יחד (לימים התברר לי שמדובר במושג כלל-קיבוצי, שאינו ייחודי לקיבוץ פרוד).

מבחינתי זה לא היה גבינה וגם לא לבן, אני רציתי ריבה - אבל ריבה לא הייתה ברשימת ה"במקומים", אז הסתפקתי בפרוסת לחם.

למחרת כבר הייתי ממש רעבה. כשראיתי את העגלה של ה"במקומים" מתקדמת במעבר החלטתי לבחור במשהו. כשהגיעה הבחורה עם המטפחת על הראש ואמרה "יש גבינה לבנה או במקום יש לבן" עניתי "גבינה לבנה" - והיא מסרה לי צלוחית קטנה עם גבינה לבנה 9% (זו הייתה הגבינה הלבנה הכמעט יחידה שיוצרה אז בארץ).

התבוננתי בגבינה הלבנה כמו שמתבוננים בתרופה לפני שבולעים אותה. באטיות ועם הרבה חשש מרחתי בה את פרוסת הלחם וקירבתי את הפרוסה המרוחה אל פי. להפתעתי זה היה בסדר... די טעים... אפילו טעים! מאותו יום, כשההיא עם המטפחת הגיעה מיד אמרתי לה "גבינה לבנה".

ובמחשבה שנייה: כיום אני רגישה למוצרי חלב. אולי זה היה שם תמיד, וברגע של רעב לא הקשבתי לגוף שלי וקלקלתי את המנגנון הטבעי שלו...

פעם ראשונה בקיבוץ. קבוצת "כנרת" של הצופים (אסנת יושבת שנייה מימין בשורה הראשונה)
פעם ראשונה בקיבוץ. קבוצת "כנרת" של הצופים (אסנת יושבת שנייה מימין בשורה הראשונה)

לחמניות גבינה מהירות

מתכון ללחמניות גבינה מהירות מאוד וטעימות מאוד, שקיבלתי משרה נקש מגבעת המורה.

אפשר ורצוי לגוון את הלחמניות עם תוספות למיניהן – למשל, זיתים קצוצים, גרגירי תירס, פטריות או עגבניות מיובשות.

שימו לב: המרכיבים במתכון מדודים בגביע שמנת חמוצה בנפח 200 מ"ל.

מרכיבים

12 לחמניות בתבנית שקעים

  • 2 ביצים
  • 1 גביע (200 גרם) שמנת חמוצה
  • 1/2 גביע (100 מ"ל) חלב
  • 1/2 גביע (100 מ"ל) שמן
  • 1/2 1 גביעים (175 גרם) קמח תופח
  • 200 גרם גבינה צהובה, מגוררת
  • 1/2 כפית פלפל שחור
  • 1/2 כפית מלח

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.
  2. מערבבים את כל המרכיבים לתערובת אחידה. מחלקים את התערובת באופן אחיד בין השקעים.
  3. אופים כ-20 דקות. מקררים מעט ומחלצים את לחמניות הגבינה מהתבנית.

מאפה בצק עלים עם גבינות

מאפה בצק עלים עם גבינות (צילום: אסנת לסטר )
מאפה בצק עלים עם גבינות (צילום: אסנת לסטר )

מתכון של אירית וקסלר מחיפה.

מרכיבים
  • בצק עלים מרודד
  • 1 מכל (250 גרם) קוטג'
  • 1 מכל (250 גרם) גבינה לבנה 5%
  • 3/4 חבילה (200 גרם) גבינה לבנה לאפייה, מגוררת
  • 150 גרם גבינה צהובה מגוררת
  • 1/2 בצל מגורר
  • 1/2 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • לציפוי: 1 ביצה טרופה, 1 כף שומשום

אופן ההכנה
  1. מפשירים את בצק העלים במקרר וחותכים ממנו 2 יריעות בגודל כ-20X30 ס"מ כל אחת.
  2. מחממים את התנור ל-200 מעלות.
  3. מרפדים את בסיס התבנית בנייר אפייה ומניחים עליו את אחד מעלי הבצק. מחוררים את הבצק בעזרת מזלג. אופים 10-7 דקות, עד שהבצק אפוי חלקית ועליו מתחילים להיפרד זה מזה. מוציאים את התבנית מהתנור ומניחים לבצק להתקרר. מורידים את טמפרטורת התנור ל-180 מעלות.
  4. מערבבים בקערה את הגבינות, הבצל והתבלינים. יוצקים לתבנית ומכסים בעלה הבצק השני. חורצים את הבצק בעזרת סכין חדה כדי לסמן את החלוקה לפרוסות.
  5. מברישים את הבצק בביצה הטרופה ומפזרים מעל שומשום. אופים כ-20 דקות, עד שהמאפה מזהיב.

פסטה ברוטב פטריות ושמנת עם עשבי תיבול

פסטה ברוטב פטריות ושמנת עם עשבי תיבול (צילום: אסנת לסטר )
פסטה ברוטב פטריות ושמנת עם עשבי תיבול (צילום: אסנת לסטר )

מתכון של דב גנץ מיסוד המעלה.

מרכיבים
  • 500 גרם פסטה
  • 1/2 כוס שמן זית
  • 2 בצלים גדולים, קצוצים דק
  • 4 שיני שום, כתושות
  • 1 סלסילה (200 גרם) פטריות טריות, פרוסות
  • עלים קצוצים מ-1/2 צרור פטרוזיליה
  • עלים קצוצים מ-1/2 צרור בזיליקום
  • עלים קצוצים מ-4 ענפי אורגנו
  • עלים קצוצים מ-4 ענפי מרווה
  • 500 מ"ל (2 מכלים קטנים או 1 גדול) שמנת מתוקה
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה
  1. מבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן ובמקביל מכינים את הרוטב:
  2. קוצצים דק את כל עשבי התיבול (אפשר במעבד מזון).
  3. מחממים בסיר את השמן ומטגנים את הבצל עד שהוא הופך לרך ושקוף. מוסיפים את השום ומטגנים עוד 15-10 שניות.
  4. מוסיפים את הפטריות ואת עשבי התיבול הקצוצים ומטגנים 3-2 דקות נוספות.
  5. מוסיפים את השמנת המתוקה, מלח ופלפל, ומערבבים. מביאים לרתיחה ומבשלים 4-3 דקות נוספות על אש נמוכה, תוך ערבוב מדי פעם.
  6. יוצקים את הרוטב על הפסטה ומערבבים.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע