קיש בטטה עם מראה מיוחד וכפרי: במקום לחתוך את הבצק בקפידה, מקפלים את שוליו מעל המילוי ומשאירים "חלון" שדרכו מציצות כמה פרוסות בטטה סקרניות.

כדי לגוון, אפשר להכין את הקיש גם עם גבינות וירקות אחרים. הנה כמה צירופים לדוגמה: זוקיני, רוקפור ואגוזים; חצילים ופטה; פטריות וגאודה; פלפלים ומוצרלה; או כרובית ורוקפור.

מרכיבים

תבנית בגודל 20X20 ס"מ או בקוטר 24 ס"מ

לבצק הפריך
  • 250 גרם (2 כוסות פחות 2 כפות גדושות) קמח
  • 1 כף שטוחה סוכר
  • 1/2 כפית מלח
  • 175 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות
  • 3 כפות (45 מ"ל) מי קרח
  • 1/2 כפית חומץ

לרוטב הבשמל
  • 30 גרם חמאה
  • 3 כפות קמח
  • 1 כוס (240 מ"ל) חלב
  • מלח
  • פלפל שחור טחון

לבטטות הצלויות
  • 2 בטטות בינוניות
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 שן שום כתושה
  • 1 כפית עלי טימין טריים
  • מלח

להרכבת המאפה
  • 2 כפות זיתי קלמטה קצוצים גס
  • 50 גרם גבינת צאן (לדוגמה, "פרומעז"), מפוררת
  • 1 ביצה טרופה
  • מעט שמן זית
  • מלח (רצוי אטלנטי)
  • גבעולי טימין לקישוט

אופן ההכנה

הבצק
  1. שמים בקערת מיקסר עם וו גיטרה (או במעבד מזון) את הקמח, הסוכר, המלח והחמאה. מעבדים רק עד לקבלת פירורים.
  2. מוסיפים את המים והחומץ ומעבדים רק עד שמתקבל בצק. חשוב לעבד את הבצק כמה שפחות – עיבוד יתר יפגע בפריכות שלו.
  3. משטחים את הבצק ועוטפים היטב בניילון נצמד. מקררים במשך שעתיים לפחות (ורצוי לילה שלם).

רוטב הבשמל
  1. ממיסים את החמאה במחבת. מוסיפים את הקמח ומטגנים במשך דקה-שתיים תוך ערבוב במטרפה, עד שהתערובת מעט מזהיבה.
  2. מוסיפים את החלב, בהדרגה ותוך ערבוב במטרפה. ממשיכים לבשל תוך ערבוב עד שהתערובת רותחת ומסמיכה. מתבלים במלח ופלפל ומכבים את האש.
  3. מעבירים את הרוטב לכלי אחסון ומניחים על פניו ניילון נצמד, כדי שלא יתייבש. מצננים.

הבטטות הצלויות
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  2. קולפים את הבטטות. חותכים מהן 8-7 פרוסות, ואת היתרה חותכים לקוביות בגודל 1.5X1.5 ס"מ. מערבבים את הבטטות עם שמן הזית, השום, הטימין ומלח, ומשטחים בתבנית.
  3. אופים כ-20 דקות, עד שהבטטות רכות ושחומות. מוציאים מהתנור, אך לא מכבים אותו.

הרכבת המאפה
  1. מקמחים קלות את משטח העבודה. מרדדים את הבצק לריבוע בגודל 30X30 ס"מ או לעיגול בקוטר 35 ס"מ (תלוי בצורת התבנית).
  2. מרפדים את התבנית בבצק. יוצקים לתבנית רוטב בשמל בגובה 1 ס"מ ומפזרים מעל את קוביות הבטטות (שומרים את הפרוסות בצד), הזיתים וגבינת הצאן.
  3. מקפלים את שולי הבצק על המילוי, כך שנוצרת מעטפה שבמרכזה "חלון". מסדרים בחלון את פרוסות הבטטה ומברישים אותן בשמן זית.
  4. מברישים את הבצק בביצה טרופה.
  5. אופים ב-180 מעלות כ-30 דקות, עד שקיש הבטטה משחים.
  6. מוציאים מהתנור, מברישים בשמן זית ומפזרים מעט מלח ים אטלנטי. מקשטים בטימין.