מעיינות העיר חמת טבריה, הנובעים מ- 17 מעיינות ומעומק של עשרות מטרים בבטן האדמה, נודעו כבעלי סגולות מרפא ומזור כבר בתקופות קדומות. חז"ל הכירו בכוחם של המעיינות לרפא מחלות שונות, ביניהן שחין, ועל כן התירו לרחוץ בהם גם בשבת.

האתר התגלה במקרה בשנת 1920, כאשר חברי "גדוד העבודה" סללו את הכביש מטבריה לצמח. שנה אחר כך נמצאה בחפירות מנורת שיש בת שבעה קנים, המוצגת במוזיאון ישראל. ממצא מעניין אחר הוא כורסת אבן.

בית הכנסת שבמקום ידע במהלך קורותיו גלגולים אחדים. השרידים שנראים כיום באתר שייכים ל"בית הכנסת של סוורוס", מבנה שהוקם בין השנים 337-286 לספה"נ, בתקופה שבה פעלה הסנהדרין בטבריה. ונקרא כך בגלל אחת מהכתובות היווניות שנמצאה במקום.

גולת הכותרת של בית הכנסת היא רצפת הפסיפס, הקדומה ביותר מבין רצפות הפסיפס שהתגלו בבתי כנסת בארץ. הפסיפס מורכב משלושה ספינים ("שטיחים"). בספין המרכזי מתואר גלגל מזלות מרהיב. במרכז גלגל המזלות נראית דמותו של הליוס, אל השמש, נוהג במרכבת השמיים. בכל אחת מארבע פינות הספין מתוארת דמות אישה, המסמלת את אחת מארבע עונות השנה.

בכניסה לאתר שחזרו את המבנה המוסלמי ח'מאם סולימן, המשמש כיום כמוזיאון.

בגן לאומי חמת טבריה נוספה אמת מים שזורמים בה מי מעיין חמים, ובנוסף בריכת שיכשוך, שניתן לשכשך וליהנות מאד מהמים החמים. המים הם מי מעיינות זכים חמים וטובים העשירים במינראליים המשמשים להנעה ולמרפא.

איך מגיעים:

הגן הלאומי נמצא בכניסה הדרומית לעיר טבריה ליד "חמי טבריה".

ומה אוכלים?

מתלבטים מה לאכול אחרי הטיול? הנה הצעה בהשראה גלילית: אצבעות דגים עטופות באטריות קדאיף, מוגשות עם תפוחי אדמה פריכים, סלט חם ורוטב יוגורט.

אצבעות דגים בנוסח טבריה

אצבעות דגים בנוסח טבריה (צילום: אנטולי מיכאלו, סגנון: קרן ברק)
אצבעות דגים בנוסח טבריה (צילום: אנטולי מיכאלו, סגנון: קרן ברק)

המרכיבים

  • 200 גרם דג חתוך לרצועות (5 יחידות) של דג בס/ מוסר
  • 3 כפות יוגורט עיזים
  • 1 כפית גרידת לימון
  • מלח פלפל
  • 100 גרם אטריות קדאיף
  • 25 גרם חמאת עיזים

ההכנה

1. משרים את רצועות הדג יחד עם היוגורט עיזים, גרידת הלימון, המלח והפלפל כ- 20 דקות.

2. מערבבים את איטריות הקדאיף בחמאת העיזים, ועוטפים כל רצועת דג באטריות קדאיף.

3. מטגנים בשמן רדוד.

פוטטו עם רוטב יוגורט

המרכיבים

  • 1 תפוח אדמה בינוני, מקולף
  • 5 גרם תבלין פילדלפיה

לרוטב היוגורט

  • 1/2 1 כפות יוגורט עיזים
  • קורט סומק
  • מלח פלפל לפי הטעם

ההכנה

1. הכנת הפוטוטו: חותכים תפוח אדמה לשמיניות, חולטים בשמן ל-3 דקות ומוצאים.מטגנים שוב עד להזהבה ומעבירים לקערת ערבוב ומוסיפים את תבלין הפילדלפיה ומערבבים קלות.

2. הכנת רוטב היוגורט: מערבבים בקערה את כל המצרכים עד לקבלת רוטב אחיד.

סלט חם

המרכיבים:

  • 30 גרם סלק, מבושל, חתוך לקוביות
  • 30 גרם בטטה, חתוכה לקוביות
  • 30 גרם זוקיני, חתוך לקוביות
  • 30 גרם לפת, חתוכה לקוביות
  • שמן זית
  • מלח פלפל

לקישוט:

  • 10 גרם קממברט פרוסה
  • 5 גרם יוגורט עיזים לשתיה

ההכנה

1. קולים בתנור את כל המרכיבים יחד עד להשחמה.