על אף שסיר הגריל החשמלי יושב אצלי על המדף כבר שנים רבות, רק לאחרונה ערכתי אתו היכרות אמיתית. ובדיעבד, חבל שחיכיתי כל כך הרבה זמן.

עד לא מזמן פשוט לא הבנתי למה הסיר הזה טוב. מאחר שלא ידעתי איך להשתמש בו עשיתי המון שגיאות והתוצאות לא היו טובות. אבל בכל זאת התעקשתי, ועם השימוש והניסיון הבנתי שמדובר במכשיר נהדר. הנה מה שלמדתי:

סיר גריל חשמלי הוא בעצם תנור קטן, שעולה פחות מ-200 שקל וכמעט לא תופס מקום. אין לו תרמוסטט, כך שהאפייה מתבצעת בו בחום גבוה. זה אומר שהוא לא מתאים לעוגות, אבל מושלם למאפים שטוחים, כמו פיתות או פוקצ'ות, ואופה אותם תוך דקות ספורות. ואפילו לא צריך לחמם אותו מראש במשך זמן רב, כמו תנור רגיל.

בדרך כלל נכנס לסיר רק מאפה אחד, אבל בגלל מהירות האפייה אפשר להכין הרבה מאפים בזמן קצר - כשכל מאפה נאכל ממש כשהוא יוצא מה"תנור".

איך זה עובד? לסיר שני חלקים: התחתון הוא סיר אלומיניום פשוט; והעליון, שמתפקד גם כמכסה, מצויד בגוף חימום חשמלי. כדי לאפות בסיר מניחים אותו על הלהבה הנמוכה ביותר בכיריים. רצוי לשים מתחתיו דסקית מתכת לפיזור חום, או לחלופין לרפד את התחתית שלו בנייר אלומיניום מקופל לכמה שכבות כדי להרחיק את המאפה ממקור החום. מדליקים את האש ומחממים את הסיר כדקה, ובמקביל מחברים לחשמל את המכסה עם גוף החימום ונותנים לו להתחמם. מניחים את המאפים בסיר וסוגרים עליהם את המכסה החם. האפייה נמשכת 5-3 דקות - צריך להרים את המכסה בכל 30 שניות ולבדוק מה מצב המאפה. חשוב גם לוודא שהחום בתחתית הסיר לא גבוה או נמוך מדי.

ולמה נזכרתי לספר לכם את כל זה עכשיו? כי יום העצמאות הוא הכי על האש ופיתות. אם משתמשים בסיר גריל, אפשר להכין את הבצק ערב קודם ולשמור אותו במקרר בקערה עטופה היטב. בבוקר יוצרים את הפיתות ואופים אותן ממש לפני היציאה לפיקניק.

ואם אין סיר גריל?

אין שום בעיה: אופים את כל המאפים כ-15 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.

פיתות ממולאות גבינה ובצל

מרכיבים

כ-12 פיתות

למילוי
  • 1/3 כוס (80 מ"ל) שמן (רצוי זית)
  • 1 בצל גדול קצוץ
  • 1 כפית פפריקה מתוקה
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 כף זעתר
  • 200-150 גבינה בולגרית מפוררת

לבצק
  • 1 ק"ג קמח
  • 2 כפות שמרים יבשים
  • 1 כפית סוכר
  • 1/2 1 כפיות מלח
  • 3 עד 1/2 3 כוסות (840-720 מ"ל) מים

אופן ההכנה
  1. המילוי: מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הבצל עד שהוא הופך לשקוף ורך. מוסיפים את התבלינים, מערבבים ומטגנים עוד חצי דקה. מקררים לטמפרטורת החדר ומוסיפים את הגבינה. מערבבים.
  2. הבצק: מתקינים במיקסר את וו הלישה. שמים בקערת המיקסר את הקמח, השמרים, הסוכר והמלח. מתחילים לערבל ומוסיפים בהדרגה את המים, עד שמתקבל בצק רך אך לא דביק. לשים עוד כמה דקות.
  3. מכסים את הקערה ומתפיחים את הבצק 20-15 דקות.
  4. מקמחים קלות את משטח העבודה. יוצרים מהבצק כ-12 כדורים ומרדדים אותם לעיגולים בקוטר של פיתה.
  5. מניחים במרכז כל עיגול כף גדושה מהמילוי. מקפלים את הבצק לשניים מעל המילוי ומהדקים היטב את השוליים עם האצבעות או באמצעות מזלג.
  6. אופים כמה דקות בסיר גריל חשמלי שחומם מראש, עד שהמאפה מזהיב.
  7. שמים 3-2 פיתות בסיר גריל חשמלי שחומם מראש ואופים חצי דקה-דקה. הופכים את הפיתות ואופים עוד חצי דקה-דקה. אופים באותו אופן את שאר הפיתות.

פיתות ממולאות בשר

פיתות ממולאות בשר (צילום: אסנת לסטר)
פיתות ממולאות בשר (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של עליזה בנג'ו מחיפה.

מרכיבים

למילוי
  • 1/3 כוס (80 מ"ל) שמן
  • 2 בצלים גדולים קצוצים
  • 1 פלפל ירוק חריף קצוץ
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פפריקה מתוקה
  • 1/4 כפית פפריקה חריפה
  • כ-50 גרם שומן כבש קצוץ

לבצק
  • 1 ק"ג קמח
  • 1 קובייה שמרים טריים או 2 כפות שמרים יבשים
  • 1 כפית סוכר
  • 3 עד 1/2 3 (840-720 מ"ל) מים
  • 1/2 1 כפיות מלח
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) שמן

אופן ההכנה
  1. המילוי: מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הבצל עד שהוא הופך לשקוף ורך. מוסיפים את שאר המרכיבים, מערבבים ומסירים מהכיריים.
  2. הבצק: מתקינים במיקסר את וו הלישה. שמים בקערת המיקסר את הקמח, השמרים, הסוכר והמים. מערבלים כדקה ומוסיפים את המלח. מוסיפים את השמן וממשיכים ללוש, עד שמתקבל בצק אחיד ורך, אבל לא דביק.
  3. מוציאים את הבצק מקערת המיקסר ולשים עוד 3-2 דקות בידיים. מכסים את הבצק ומתפיחים 20-15 דקות.
  4. לשים את הבצק כדקה נוספת, מכסים ומתפיחים 15 דקות.
  5. מקמחים קלות את משטח העבודה. יוצרים מהבצק כ-12 כדורים ומרדדים אותם לעיגולים בקוטר של פיתה.
  6. מניחים במרכז כל עיגול כף מהמילוי. מקפלים את הבצק לשניים מעל המילוי ומהדקים היטב את השוליים עם האצבעות או באמצעות מזלג. מתפיחים 12-10 דקות.
  7. שמים 3-2 פיתות בסיר גריל חשמלי שחומם מראש ואופים כ-30 שניות. הופכים את הפיתות ואופים 30 שניות נוספות. אופים באותו אופן את שאר הפיתות.

פוקצ'ה בסיר גריל חשמלי

פוקצ'ה בסיר גריל חשמלי (צילום: אסנת לסטר)
פוקצ'ה בסיר גריל חשמלי (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של עופר שושן מטבריה.

מרכיבים

8 מאפים אישיים

לבצק
  • 1 ק"ג קמח
  • 2 כפות שמרים יבשים או 1 קובייה שמרים טריים, מפוררת ומומסת במעט מים פושרים
  • 1 כף סוכר
  • 1 כפית מלח
  • 3/4 כוס (180 מ"ל) שמן
  • כ-1/2 2 כוסות (600 מ"ל) מים

תוספות
  • עגבניות מיובשות
  • ירקות פרוסים (עגבניות שרי, בצל, פלפל)
  • גבינה מלוחה מפוררת
  • זיתים
  • זעתר
  • אורגנו
  • מלח גס
  • פלפל שחור גרוס
  • שמן זית

אופן ההכנה
  1. מתקינים במיקסר את וו הלישה. שמים בקערת המיקסר את הקמח, הסוכר והמלח ומערבלים קצרות.
  2. מוסיפים את השמרים ומערבלים. מוסיפים את השמן והמים ומערבלים עד לקבלת בצק רך מאוד ואחיד.
  3. מקמחים את משטח העבודה, מעבירים אליו את הבצק ולשים ביד 3-2 דקות. מכסים בניילון ומתפיחים עד להכפלת הנפח.
  4. מוציאים מהבצק התפוח את האוויר ולשים אותו כדקה. יוצרים ממנו 8 כדורים, מכסים אותם ומתפיחים אותם כ-10 דקות.
  5. מרדדים את הכדורים לעיגולים בקוטר של 15-12 ס"מ ובעובי של כ-2 ס"מ. יוצרים בבצק גומות עם האצבעות ומזלפים עליו שמן זית. מסדרים על כל פוקצ'ה תוספות לפי הטעם.
  6. אופים כ-5 דקות בסיר גריל חשמלי שחומם מראש.
  7. מיד לאחר שמוציאים את המאפה מהסיר מזלפים עליו עוד שמן זית.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע