בשכונת רמת אפרים בנתניה, שבה עברה ילדותי, הרבה משפחות גידלו תרנגולות בחצר ביתן. תרנגולות לא דורשות טיפול רב, אוכלות את שאריות האוכל ומספקות ביצים ובשר – ובתקופה שבה היה מחסור במוצרים רבים הן תרמו רבות למשק הבית.

גם אצל משפחת קליינבורג גידלו תרנגולות כדי להאכיל את המשפחה, ואפילו הצליחו למכור פה ושם תרנגולות לשכנים. בכל יום חמישי היה מגיע השוחט לשכונה, עובר מחצר לחצר ושוחט תרנגולות עבור כל מי שהיה זקוק לשירותיו. ובכל יום חמישי אחר הצהריים היה סבא לייבל קליינבורג מגיע אלינו הביתה עם תיק קניות שבתוכו תרנגולת טרייה ונקייה, ומכר אותה לאמא בחצי מחיר.

בכל שבוע השביע סבא לייבל את אמא שלא תספר לאף אחד שמכר לה את התרנגולת. ובכל שבוע ניסתה אמא שוב להרגיע אותו ונשבעה שזהו סוד שיישאר רק ביניהם.

רק שנים אחר כך הבנתי שהתרנגולות שמכר סבא לייבל לאמא היו אלה שהשוחט הגדיר כטרפה, מכיוון שמצא בגופן דופי כלשהו: רגל או כנף שבורה, שהפכו אותן ללא כשרות וחרצו את דינן לזריקה לפח. אמא וסבא לייבל ידעו שהתרנגולת היתה בריאה ולא היה בה כל פגם שהפך אותה למסוכנת לאכילה. אמא קנתה את התרנגולת במחיר מוזל וסבא הרוויח קצת במקום לזרוק את התרנגולת לפח – כך ששני הצדדים היו מרוצים.

עוף בתנור עם אורז וגזר

מתכון של מוטי מרכוס מחיפה.

מרכיבים

כ-5 מנות

  • שמן לטיגון
  • 2 בצלים קצוצים
  • 1 כוס (240 מ"ל) אורז
  • 2 גזרים מרוסקים
  • 1 כפית אבקת מרק עוף
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • 2 כפיות פפריקה מתוקה
  • 5-4 כרעי עוף
  • 1 כפית אבקת מרק עוף

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  2. מחממים שמן במחבת גדולה ומטגנים את הבצל עד להזהבה קלה. מסירים מהכיריים.
  3. מוסיפים למחבת את האורז, הגזר, אבקת המרק, הפלפל וכפית אחת מהפפריקה. מערבבים. מעבירים את התערובת לתבנית ומשטחים.
  4. מערבבים את אבקת המרק עם הכפית הנותרת של הפפריקה ומעסים את הכרעיים בתערובת. מניחים את הכרעיים על האורז.
  5. יוצקים לתבנית 2 כוסות מים. מכסים בנייר אפייה ועוטפים היטב בנייר אלומיניום.
  6. אופים כשעה וחצי. מסירים את נייר האלומיניום ואופים כ-20 דקות נוספות, עד להשחמה. אל תיבהלו אם המנה תישרף קצת מלמטה - זה החלק הטעים שלה.

כרעי עוף בתנור עם אורז ותפוחי אדמה

כרעי עוף בתנור עם אורז ותפוחי אדמה (צילום: אסנת לסטר )
כרעי עוף בתנור עם אורז ותפוחי אדמה (צילום: אסנת לסטר )

מתכון של שרה ניסן מבית השיטה.

מרכיבים

כ-5 מנות

  • 2 כפיות מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 2 כפיות פפריקה מתוקה
  • 1 כוס (240 מ"ל) אורז
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) שמן
  • 2 תפוחי אדמה חתוכים לפרוסות בעובי של כ-1 ס"מ
  • 5 כרעי עוף

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. מערבבים בקערית את כל התבלינים.
  3. מבשלים את האורז בהרבה מים רותחים (כמו פסטה) במשך כ-7 דקות. מסננים ומתבלים את האורז בשליש מתערובת התבלינים.
  4. יוצקים את השמן לתבנית או לסיר שטוח שאפשר להכניס לתנור. מרפדים את תחתית התבנית בפרוסות תפוחי האדמה ומתבלים אותן בשליש מתערובת התבלינים.
  5. משטחים את האורז על פרוסות תפוחי האדמה.
  6. מתבלים את הכרעיים בשארית תערובת התבלינים ומניחים אותן על האורז. יוצקים לתבנית 2 כוסות מים.
  7. סוגרים את התבנית היטב בנייר אלומיניום ואופים כשעתיים.

מאפה שוקי עוף ותפוחי אדמה בתנור

מאפה שוקי עוף ותפוחי אדמה בתנור (צילום: אסנת לסטר )
מאפה שוקי עוף ותפוחי אדמה בתנור (צילום: אסנת לסטר )

מרכיבים

5 מנות

  • 10-5 שוקי עוף
  • 5 תפוחי אדמה
  • 3 בצלים
  • 3 ביצים
  • 4 כפות שמן
  • 2 כפיות מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-160 מעלות.
  2. מגררים את תפוחי האדמה וקוצצים דק את הבצלים.
  3. מערבבים יחד את תפוחי האדמה, הבצל, הביצים, השמן והתבלינים.
  4. מסדרים את שוקי העוף בתבנית ויוצקים עליהן את תערובת תפוחי האדמה.
  5. מכסים את התבנית בנייר אלומיניום ואופים כ-4 שעות. לקראת סוף האפייה מסירים את נייר האלומיניום כדי שהמאפה ישחים.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע