שם הבלוג: My Blue & White Kitchen (המטבח הכחול והלבן שלי)

מאחורי הקלעים: "הנה זוג גרבי צמר בשבילכם. אתם מוזמנים להיכנס ולהרגיש כמו בבית. יש צלי עשיר שמבעבע על הכירה ולחמניות קינמון טריות בתנור. בואו נדליק כמה נרות, נאזין למוזיקת ג'אז, נשתה יין אדום ונהנה יחד מאוכל טעים".

כך פותחת סיני אלן את עמוד ה"אודות" בבלוג "המטבח הכחול והלבן שלי", ובאמת שאין דרך טובה יותר להעביר את תמצית מהותו של הבלוג שהיא כותבת. הבלוג של סיני, שחיה בפינלנד, אכן יוצר תחושה של היכרות אישית עם הכותבת - בזכות הכתיבה האישית, המראה החמים של הצילומים היפהפיים והמתכונים המקומיים.

אבל המתכונים מחוברים לא רק למקום, אלא גם לעונה. בחורף, למשל, סיני מרבה לבשל ולאפות עם סלק, כרוב על שפע סוגיו (רגיל, קייל, ניצנים ועוד), שומר, דלעת, ערמונים, תפוחים, פירות הדר, שוקולד, זעפרן, קינמון והל. מתוך המתכונים החורפיים אלה בחרנו להביא לכם שלושה מאפים חמים וריחניים.

מתכונים מומלצים נוספים מהבלוג: מאפינס שוקולד עם מלח ים ופרחים מיובשים, עוגיות אגוזי לוז גרמניות, לחם שטוח עם סרפדים, גראטן תפוחי אדמה ופטריות, סלט סלמון ברוטב ווסאבי.

לחמניות מתוקות עם הל - Pulla

למתכון המקורי בבלוג של סיני – לחצו כאן

לחמניות נורדיות מסורתיות ואהובות מאוד בפינלנד ובשוודיה. הן נמכרות שם בכל מאפייה ובית קפה, ונמצאות על כל שולחן אירוח.

הלחמניות ממותקות קלות ומתובלות בהל, שהוא התבלין הנפוץ ביותר באפייה הסקנדינבית.

כדי לקבל תוצאה טובה כמה שיותר המרכיבים צריכים להיות בטמפרטורת החדר (מלבד החלב, שעליו להיות חם יותר). לגרסה טבעונית אפשר להשמיט את הביצה ולהמיר את החלב במים.

מרכיבים

16 לחמניות

  • 2 כוסות + 2 כפות (500 מ"ל) חלב פושר
  • 50 גרם שמרים טריים או 16 גרם (2 כפות) שמרים יבשים
  • 3/4 כוס + 2 כפות (180 גרם) סוכר לבן
  • 1/2 1 כפיות מלח דק
  • 4 כפיות הל טחון טרי
  • 1 ביצה בינונית
  • 1/2 6 עד 1/2 7 כוסות (1050-910 גרם) קמח מיוחד ללחם
  • 170 גרם חמאה רכה

לציפוי
  • 1 ביצה טרופה עם 1 כף מים
  • סוכר גבישי

אופן ההכנה
  1. מערבבים את החלב והשמרים בקערת מיקסר גדולה, עד שהשמרים נמסים (אפשר ללוש את הבצק גם ידנית).
  2. מוסיפים את הסוכר, המלח, ההל והביצה, ומערבבים לתערובת אחידה.
  3. מוסיפים בהדרגה כ-2/3 מכמות הקמח, תוך לישה. מוסיפים את החמאה ולשים עד שהיא נטמעת בבצק. ממשיכים ללוש ומוסיפים בהדרגה עוד קמח, עד שמתקבל בצק רך ולא דביק שנפרד מדפנות הקערה. יש להימנע מעודף לישה, שיניב לחמניות פחות רכות.
  4. יוצרים מהבצק כדור ומכסים במגבת. מתפיחים במקום חמים כשעה, עד שהבצק כמעט מכפיל את נפחו.
  5. מרפדים 2 תבניות בנייר אפייה.
  6. יוצרים מהבצק 16 לחמניות שוות בגודלן ומניחים אותן בתבניות (מקפידים שיהיו ביניהן מרווחים). מכסים במגבות נקיות ומתפיחים כ-30 דקות, עד שהלחמניות כמעט מכפילות את נפחן. בינתיים מחממים את התנור ל-225 מעלות.
  7. טורפים יחד ביצה וכף מים. מברישים את הלחמניות בתערובת ומפזרים עליהן בנדיבות סוכר גבישי.
  8. מכניסים את אחת התבניות למדף המרכזי בתנור ואופים 15-10 דקות, עד שהלחמניות מזהיבות היטב.
  9. אופים באותו אופן את הלחמניות שבתבנית השנייה.
  10. מומלץ לאכול את הלחמניות כשהן עדיין חמימות, ולכל היותר ביום שבו נאפו. אפשר להקפיא אותן לאחר האפייה ולחמם מחדש לפני ההגשה.

לחמניות גזר סקנדינביות

למתכון המקורי בבלוג של סיני – לחצו כאן

לחמניות עם גזר מגורד וגבינת מסקרפונה, שתורמת לטעם ולמרקם. סיני אוהבת לאכול אותן עם חמאה וגבינת גרוייר.

מרכיבים

15 לחמניות

  • 1/2 3 כוסות (420 גרם) קמח מלא
  • 1 כוס פחות 2 כפות (120 גרם) קמח לבן
  • 1 כוס (120 גרם) קמח שיפון
  • 1 כפית מלח דק
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) מים פושרים
  • 40 גרם שמרים טריים או 1/2 1 כפות שמרים יבשים
  • 125 גרם (1/2 כוס) גבינת מסקרפונה או 80 גרם (1/3 כוס) גבינת ריקוטה + 45 (קצת פחות מ-1/4 כוס) גרם שמנת חמוצה 15%
  • 50 גרם חמאה רכה
  • 2-1 גזרים, מגוררים גס
  • 1/2 כף מולסה
  • לעיטור: גרעינים או זרעים שונים, כגון פרג או שומשום

אופן ההכנה
  1. מערבבים את החלב והשמרים בקערת מיקסר גדולה, עד שהשמרים נמסים (אפשר ללוש את הבצק גם ידנית).
  2. מתחילים ללוש ומוסיפים בהדרגה את מרבית תערובת הקמח. מוסיפים את החמאה, הגבינה, הגזרים והמולסה ולשים עד שהם נטמעים בבצק.
  3. מוסיפים את יתרת הקמח ולשים לבצק אחיד ומעט דביק. חשוב להימנע מלישת יתר, שתפגע במרקם הלחמניות. מפזרים מעט קמח על פני הבצק, מכסים במגבת ומתפיחים במקום חמים 15 דקות.
  4. מרפדים 2 תבניות אפייה בנייר אפייה.
  5. מקמחים את הידיים ויוצרים מהבצק 15 כדורים שווים בגודלם. מניחים אותם בתבניות (מקפידים שיהיו ביניהם מרווחים).
  6. מפזרים על הלחמניות מעט קמח, מכסים במגבת ומתפיחים 30-20 דקות. בינתיים מחממים את התנור אפייה ל-225 מעלות.
  7. מברישים את הלחמניות במעט מים ומפזרים עליהם מעט גרעינים וזרעים.
  8. מכניסים את אחת התבניות למדף המרכזי בתנור ואופים 15-10 דקות, עד שהלחמניות מזהיבות היטב וכאשר כשמקישים על תחתיתן נשמע צליל חלול.
  9. אופים באותו אופן את הלחמניות שבתבנית השנייה.
  10. הלחמניות טעימות ביותר כשהן עדיין חמות, אך יישמרו 3-2 ימים. אפשר להקפיא אותן לאחר האפייה ולחמם מחדש לפני ההגשה.

פרפרי קינמון בנוסח פינלנד - Korvapuusti

למתכון המקורי בבלוג של סיני – לחצו כאן

הלחמניות האלה פופולאריות מאוד בסקנדינביה – במיוחד בחורף הקפוא. הבצק המסורתי מכיל הל והמלית מבושמת בקינמון. בשוודיה הן דומות לשבלולי השמרים שאנו מכירים, אך בפינלנד הן זוכות בעיצוב מקורי.

כדי לקבל תוצאה טובה כמה שיותר המרכיבים צריכים להיות בטמפרטורת החדר (מלבד החלב, שעליו להיות חם יותר). מומלץ להשתמש בקמח מיוחד לאפיית לחם, אך גם קמח רגיל יעשה את העבודה היטב.

את הסוכר הגבישי שבציפוי אפשר להמיר בסוכר רגיל או בסוכר זהוב – בכל מקרה, מומלץ להשתמש בסוכר בנדיבות.

מרכיבים

30 לחמניות

  • 2 כוסות + 2 כפות (500 מ"ל) חלב פושר
  • 50 שמרים טריים או 16 גרם (2 כפות) שמרים יבשים
  • 1 כוס פחות 2 כפות (180 גרם) סוכר לבן
  • 1/2 1 כפיות מלח דק
  • 1 כף + 1 כפית הל טחון טרי
  • 1 ביצה
  • 1 ק"ג קמח מיוחד ללחם
  • 170 גרם חמאה רכה

למלית
  • 150 גרם חמאה רכה
  • 6 כפות סוכר
  • 1 כף + 2 כפיות קינמון טחון

לציפוי
  • 1 ביצה
  • סוכר גבישי

אופן ההכנה
  1. הבצק: מערבבים את החלב והשמרים בקערת מיקסר גדולה, עד שהשמרים נמסים (אפשר ללוש את הבצק גם ידנית).
  2. מוסיפים את הסוכר, המלח, ההל והביצה ומערבבים היטב.
  3. מתחילים ללוש ומוסיפים בהדרגה כ2/3 מכמות הקמח. מוסיפים את החמאה ולשים עד שהיא נטמעת בבצק. מוסיפים בהדרגה עוד קמח, עד שמתקבל בצק רך ולא דביק שנפרד מדפנות הקערה. יש להימנע מלישת יתר, שתניב לחמניות פחות רכות. יוצרים מהבצק כדור ומכסים במגבת. מתפיחים במקום חמים כשעה, עד שהבצק כמעט מכפיל את נפחו.
  4. מערבבים יחד את כל מרכיבי המלית.
  5. מרפדים 4 תבניות אפייה בנייר אפייה.
  6. מכים בבצק התפוח כדי להוציא ממנו את האוויר ומחלקים אותו לשני חלקים שווים.
  7. מקמחים קלות את משטח העבודה. מרדדים את אחד מחלקי הבצק למלבן בגודל 40X60 ס"מ. מורחים על מלבן הבצק מחצית מהמלית ומגלגלים מצדו הארוך לגלילה מהודקת. מהדקים את קצוות הגלילה (כדי שהמלית לא תיזל).
  8. חותכים את הגלילה ל-15 מקטעים בצורת טרפז ולוחצים עם האצבעות במרכז כל חתיכה ליצירת צורת "פרפר" (ראו אנימציה מימין).
  9. חוזרים על הפעולה עם המחצית השנייה של הבצק.
  10. מניחים את הלחמניות בתבניות במרחק 5 ס"מ זו מזו. מכסים במגבת ומתפיחים כ-30 דקות, עד שהן כמעט מכפילות את נפחן. בינתיים מחממים את התנור ל-225 מעלות.
  11. טורפים את הביצה ומברישים בה את הלחמניות. מפזרים עליהן בנדיבות סוכר גבישי.
  12. מכניסים את אחת התבניות למדף המרכזי בתנור ואופים 15-10 דקות, עד שהלחמניות מזהיבות היטב.
  13. אופים באותו אופן את הלחמניות שבשאר התבניות.
  14. אפשר להקפיא את הלחמניות לאחר האפייה ולחמם מחדש לפני ההגשה.