פעם נשים היו מלקטות צמחי תבלין ועשבי מרפא, וידעו בכל עונה היכן צומח כל דבר. הידע הזה נעלם עם השנים, וכיום רוב הסיכויים שנחלוף על פני שיח רוזמרין בדרך לקנות כמה ענפי רוזמרין בקופסת פלסטיק בסופר, ולא נבחין בו בכלל.

בשירותי הצבאי הייתי מורה חיילת בבית ספר שדה חרמון - צבא בלי להרגיש צבא. מרחבים ירוקים, נחלים זורמים, פריחות, שקיעות, שלג, קיץ מוזהב ובית קטן עם גג רעפים אדום וגינת ירק. אין לתאר את ההרגשה כשפותחים את הדלת בבוקר מול הר המכוסה אבקת שלג חדשה, והאוויר מבושם מגשם טוב על אדמה דשנה.

באותה תקופה שיננתי את הספר של דרורה חבקין "על תבלינים וצמחי מרפא", ועם הזמן למדתי להיות מלקטת בעצמי. למדתי איפה גדלה מנטה ליד הנחלים, איפה לקטוף מרווה מרושתת, מתי פורחים מרבדים של פרחי קמומיל ואיך להכין סוכריות זוטא לבנה, לביבות חובזה ושמנים מתובלים בעשבי תיבול מקומיים. זה היה עולם חדש ומרתק. מיפיתי את המרחב הירוק והעצום לפי עונות, צמחי תבלין וצמחי מרפא.

גם כיום, בשכונה שלי בתל אביב, אני יודעת איפה גדלים עשבי התיבול ועצי הלימון המניבים (בדקו גם בשכונה שלכם - בישראל אפשר למצוא שיחי תבלין ועצי הדר בכל פינה). כשצריך ענפים טריים לצילומים אני קוטפת על הבוקר ענפים רכים של זית, לימון או לבנדר, ובערב עושה טיול קטן לכיוון שיח הרוזמרין, המרווה והזעתר. אחד העצים האהובים עלי הוא עץ אשכוליות אדומות בדרך לסופר - עץ טוב ונדיב שמביא לנו הרבה מיץ והרבה ויטמינים לקרם פנים זוהר.

עוגת אשכוליות אדומות אינה מרירה כפי שחושבים, ובשילוב עם השקדים הטחונים מתקבלת עוגה עשירה, רכה ומבושמת. נהדרת לשבת ולכוס תה צמחים ריחני.

האשכוליות נקטפו בדרך לסופר (צילום: הילה וייס)
האשכוליות נקטפו בדרך לסופר (צילום: הילה וייס)

מרכיבים

תבנית בקוטר 24 ס"מ

  • 1/2 1 כוסות (200 גרם) קמח כפרי (להשיג ברשתות השיווק)
  • 1 כפית סודה לשתייה
  • 1/2 כוס (40 גרם) שקדים טחונים
  • 3/4 כוס (150 גרם) סוכר דמררה
  • 1 ביצה
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) שמן קנולה
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) חלב
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) מיץ אשכולית אדומות
  • קליפה מגוררת מלימון אחד

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.
  2. מנפים את הקמח לקערה ומוסיפים את אבקת הסודה והשקדים. מערבבים היטב בכף או עם מיקסר.
  3. מערבבים בקערה נפרדת את יתרת המרכיבים. מוסיפים את תערובת הקמח והשקדים יבשה אל קערת הנוזלים ובוחשים בכף עץ רק עד שהקמח נבלע היטב בתערובת (חשוב לערבב כמה שפחות – עיבוד יתר יפגע באווריריות העוגה).
  4. מעבירים את התערובת לתבנית ואופים כ-20 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי. מצננים ומפדרים באבקת סוכר.