מרק שועית! / מיכל מעוז נחום

לא, אין טעות בכותרת - אכן מדובר במרק שְׁעוּעִית. אבל תודו שאף אחד (מלבד גיל חובב) לא אומר בפועל שעועית, אז בואו נחסוך ע' אחת ונקרא לילד בשמו.

זהו מרק שעועית עשיר לסופו של יום, שכל מה שנשאר לעשות אחרי שאוכלים אותו הוא להיכנס מתחת לפוך ולהירדם. בסוף המתכון תמצאו המון רעיונות טעימים לשדרוגים.

מרכיבים

8-6 מנות

  • 2 כוסות שעועית לבנה יבשה או 6-5 כוסות שעועית לבנה קפואה, מופשרת ושטופה
  • שמן זית לטיגון
  • 1/2 כפית זרעי כוסברה
  • 1/2 כפית זרעי כמון
  • 2 בצלים גדולים קצוצים
  • 1 גבעול סלרי קצוץ
  • 3 שיני שום קצוצות
  • 4 עגבניות תמר טריות קצוצות או סלסלה קטנה של עגבניות שרי תמר
  • 1 קופסה (400 גרם) שימורי עגבניות מרוסקות
  • 1 קופסה קטנה (100 גרם) רסק עגבניות
  • 1 כפית סוכר
  • 1.2 ליטר (קצת פחות מ-5 כוסות) מים או ציר עוף או ציר בשר
  • 1/2 1 כפות פפריקה מרוקאית או פפריקה מתוקה
  • 1/4 כפית כמון טחון
  • פלפל שחור גרוס
  • מלח

אופן ההכנה
  1. אם משתמשים בשעועית יבשה: שוטפים את השעועית היטב ומשרים במים לילה שלם (ועדיף 24 שעות). מסננים, שוטפים שוב היטב ומבשלים כ-20 דקות במים רותחים. מדי פעם מסירים את הקצף שנוצר על פני המים.
  2. מחממים שמן זית בסיר גדול (עדיף מברזל יצוק) על אש בינונית. מוסיפים את זרעי הכמון וזרעי הכוסברה ומטגנים כדקה, עד שהם מתפצפצים ומפיצים ניחוח נעים.
  3. מוסיפים את הבצל ולאחר דקה מוסיפים גם את הסלרי. מטגנים 5 דקות נוספות, עד שהבצל הופך לשקוף. מוסיפים את השום וממשיכים לטגן כ-5 דקות, עד שהוא מזהיב (הקפידו שהוא לא יישרף, כי אז הוא יהפוך למריר).
  4. מוספים את השעועית ומערבבים. מוסיפים גם את העגבניות הטריות, העגבניות המרוסקות, רסק העגבניות והסוכר, ומערבבים היטב.
  5. מוסיפים לסיר את המים (או הציר) ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים כ-30 דקות.
  6. מתבלים את המרק בפפריקה, הכמון, פלפל ומלח, ומבשלים כ-30 דקות נוספות.
  7. זהו, המרק מוכן. אני אוהבת לפזר עליו הרבה פטרוזיליה קצוצה ולהגיש עם פוקצ'ה חמה מהתנור. בעיני המרק הרבה יותר טעים יום אחרי ההכנה, כשכל הטעמים מתאחדים.

שדרוגים
  • גזר ותפוחי אדמה: חותכים את הגזר לפרוסות בעובי ס"מ ואת תפוחי האדמה לקוביות בגודל 1 ס"מ ומוסיפים אחרי הסלרי.
  • רוצים מרק שעועית בעל מרקם אחיד וסמיך? כשהמרק מוכן הוציאו ממנו לקערית נפרדת 3-2 מצקות של שעועית וירקות. רסקו את המרק שנשאר בסיר בעזרת בלנדר מוט עד למרקם שאותו אתם אוהבים. ערבבו והחזירו את השעועית והירקות שהוצאתם.
  • פסטה: בשלו בנפרד פסטה, סננו אותה וערבבו עם מעט שמן זית. בזמן ההגשה הוסיפו לכל צלחת מעט פסטה, מעט שמן זית, גבינת פרמזן מגוררת ופלפל שחור גרוס טרי.
  • גרסה בשרית: הוסיפו למרק עצמות מח או נתחי בשר בקר שמתאימים לבישול ארוך. יש להשחים אותם תחילה במחבת עם מעט שמן ולהוסיף אותם למרק יחד עם השעועית. זמן ההכנה יתארך לכ-3 שעות (לא לקצר תהליכים!) בדקו את הסיר מדי פעם בזמן הבישול – אם נשארו בו פחות מדי נוזלים הוסיפו עוד מים (או ציר) ותקנו את התיבול.
  • גרסה בשרית נוספת: הוסיפו למרק נקניקים שונים, כמו מרגז, קבנוס או נקניק מעושן. טגנו אותם מעט בנפרד והוסיפו למרק יחד עם השעועית.

  • עוד מתכונים טעימים של מיכל מעוז נחום - בבלוג שלה, "בלבוסטה". לחצו כאן כדי לעבור לבלוג.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

מרק קישואים ואפונה בניחוח לימון וג'ינג'ר / מרילין איילון

את המתכון למרק הנהדר הזה למדתי מחברתי הטבעונית תמר, שמיטיבה לשלב ירקות וקטניות באופן נפלא. אני בטוחה שכמו המשפחה שלי, גם אתם תאהבו את שילוב הטעמים ואת החמיצות העדינה והרעננה.

מרכיבים

8-6 מנות

  • 2 כפות שמן
  • 1 בצל קצוץ
  • 6 קישואים גדולים חתוכים לקוביות בינוניות
  • 2 תפוחי אדמה קטנים חתוכים לקוביות
  • 2 גבעולי סלרי חתוכים למקטעים קטנים
  • חצי צרור פטרוזיליה, קצוץ
  • 4 גבעולי בזיליקום קצוצים
  • 1 כוס אפונה קפואה (רצוי עדינה, אבל אפשר גם רגילה)
  • 1 כף גדושה ג'ינג'ר טרי מגורר
  • מלח
  • פלפל שחור טחון
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) מיץ לימון (אפשר קצת יותר או קצת פחות, לפי הטעם)
  • לעיטור: 1 כוס אפונה קפואה, עלי בזיליקום טריים

אופן ההכנה
  1. מחממים את השמן בסיר בינוני ומטגנים בו את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את הקישואים, תפוחי האדמה, הסלרי, הפטרוזיליה, הבזיליקום, האפונה והג'ינג'ר, ומערבבים. מכסים את הסיר ומבשלים על אש קטנה 10 דקות.
  2. מוסיפים מים עד לגובה של 2 ס"מ מעל הירקות ומתבלים במלח ובפלפל. מביאים לרתיחה, מכסים, מנמיכים את האש ומבשלים שעה.
  3. מרסקים את המרק באמצעות בלנדר מוט, מוסיפים את מיץ הלימון ומבשלים עוד חצי שעה על אש קטנה. טועמים ומתקנים תיבול, אם צריך.
  4. ההגשה: מבשלים את האפונה 4 דקות במים רותחים ומעבירים מיד לכלי עם מים קפואים, לעצירת הבישול. מחלקים את המרק לקערות ומעטרים כל מנה באפונה ובעלי בזיליקום.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

מרק אסייתי צח עם נתחי סינטה / סיון שטרנבך ורונה קובו

על אף מראהו התמים, המרק הזה עשיר בטעמים כמו שרק האסייתים יודעים לרקוח. הוא מתבשל בדקות ספורות ולגמרי יכול לשמש ארוחה טעימה ומרגיעה. אז אם אוכל מרגיע אתכם כמו שהוא מרגיע אותנו, הנה לכם מתכון מנצח.

המתכון לקוח מתוך הספר האסייתי של השף האוסטרלי ביל גריינג'ר.

מרכיבים

6-4 מנות

  • 2 סטייקים מנתח סינטה במשקל 300 גרם כל אחד
  • 1 כף שמן קנולה
  • 1 צ'ילי אדום פרוס דק
  • חופן עלי בזיליקום

למרינדה
  • 1 כף רוטב סויה
  • 1 כף רוטב דגים (להשיג ברוב רשתות השיווק)
  • 1 כף דבש

למרק
  • כ-400 גרם אטריות אורז רחבות (אם לא משיגים, אפשר להשתמש גם ברגילות)
  • 1 ליטר ציר עוף
  • 1/2 ליטר מים
  • 5 פרוסות ג'ינג'ר טרי
  • 2 כפות מיץ לימון טרי
  • 1 כף רוטב דגים (להשיג ברוב רשתות השיווק)
  • 1 מקל קינמון
  • 3 כוכבי אניס
  • 1 כף סוכר

אופן ההכנה

  1. מערבבים את חומרי המרינדה בקערה שטוחה או בתבנית. מוסיפים את נתחי הסינטה ומשרים אותם בזמן שמכינים את המרק. מדי פעם הופכים.
  2. שמים את אטריות האורז בקערה ומכסים במים רותחים. ממתינים כ-10 דקות, עד שהאטריות מתרככות (לעתים צריך להחליף את המים במים רותחים חדשים). מסננים, שוטפים במים קרים ומניחים בצד.
  3. שמים בסיר את ציר העוף, המים, הג'ינג'ר, מיץ הלימון, רוטב הדגים, מקל הקינמון, כוכבי האניס והסוכר. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-5 דקות. טועמים ומתקנים תיבול, אם צריך.
  4. יוצקים את השמן למחבת עם ציפוי מונע הידבקות ומחממים על להבה גבוהה. צולים את נתחי הסינטה 3-2 דקות מכל אחד מ-4 צדיהם. מניחים לנתחים להתקרר במשך כמה דקות ופורסים.
  5. מניחים בכל קערה אטריות אורז ויוצקים עליהן מהמרק. מוסיפים פרוסות סינטה ומפזרים מעל צ'ילי ובזיליקום.

  • עוד מתכונים מצוינים של סיון שטרנבך ורונה קובו - בבלוג "המטבח של סיון". לחצו כאן כדי לעבור לבלוג