כשמגיעים לצל תמר בכניסה לקיבוץ אשדות יעקב איחוד שבעמק הירדן, ומתבוננים במסעדה הכפרית הגדולה שמוקפת גן טרופי, דקלים, מדשאות ואפילו נחל שנחצה על ידי גשרון ובמימיו שטים ברווזים, קשה להאמין שהמקום הזה נבנה במו ידיהם של בעליו, שני שותפים חרוצים ועתירי יוזמה.

אחד מהם, דני זאבי, הוא בן הקיבוץ שהמסעדה הייתה חלום אישי שלו עוד מימי הצבא. בעזרת דגם של המסעדה שבנה מעץ והרבה נחישות, שכנע את הקיבוץ להשכיר לו את השטח ששימש עד אז מקשת אבטיחים לצורך הגשמת החלום. זאבי ושותפו הגיעו להרפתקה בכיסים ריקים, וכך נאלצו לבצע את המלאכה כולה בעצמם. ליצור הכל מאפס. "בנינו את המבנה ועיבדנו את החמישה דונם שסביבו", הוא נזכר. "הקמנו משתלה וגידלנו הכל מסביב לטובת המסעדה". עד היום מגדלת צל תמר בשטח חלק ניכר מהתוצרת בה היא משתמשת: ליצ'י ומנגו על זניו השונים, כל סוגי הלימונים, תאנים בחממה אורגנית, סברס צהוב ואדום, כל פירות ההדר, אבוקדו ומגוון עשבי תבלין. אפילו משחקיה גדולה נבנתה במקום ובשבתות מופקדת מטפלת מטעם המסעדה על ילדי הסועדים שמשתובבים שם.

אבל כל זה קרה בצורה הדרגתית ובסבלנות רבה. העבודה בוצעה מדי יום, לאחר שהסתיים יום העבודה ה"רגיל" ועד שעות הלילה. "לפני שפתחתי את המסעדה הלכתי לשטוף כלים אצל המתחרה כדי ללמוד את העבודה", זאבי מספר. בשנת 98' נפתח המקום והוא שופר ושופץ עם הזמן. "לאט לאט הוספנו ריצוף. אחרי כמה שנים בנינו מטבח ענק. היום המסעדה מכילה 250 כסאות, אבל בהתחלה המחזור היה עשירית ממה שהוא עכשיו".

זאבי גאה במעשה ידיו, ובצדק. "הקמנו עסק בקצה העמק, במקום הכי לא טבעי להקים בו עסק. כולם חייכו ואמרו 'יאללה, יעברו שלושה חודשים והם יסגרו'. היום אנחנו מהעסקים המובילים באזור". אולי זה מסביר את העובדה שזאבי ושותפו גרים עם משפחותיהם בצמוד לעסק הקרוב ללבם. "ממש על המטבח", כהגדרתם.

  • צל תמר, הכניסה לקיבוץ אשדות יעקב איחוד . טל': 04-6756688