לקראת כל ראש שנה היתה מכינה סבתה של עדנה גליק טייגלך – בצקיות קטנות מבושלות בסירופ דבש שאותן נהגו יהודי מזרח אירופה להגיש בחג.

את הטייגלך אחסנה הסבתא בכד חרס מיוחד, ששימש אך ורק למטרה זו ונשמר מעל הארון. עדנה ואחיה, שהתגעגעו לטעם השמימי של הטייגלך המתוקים, התקשו לחכות לראש השנה - ובכל פעם שסבתא הלכה לבית הכנסת היו מתגנבים לחדר שבו נשמר כד הטייגלך. הם היו מטפסים על כיסא, מחזיקים זה את זה ובכוחות משותפים מורידים את הכד מגג הארון. לאחר ששמו ידיהם על הכלי זללו הילדים חלק מהטייגלך, ואז החזירו את את הכד למקומו כדי שסבתא לא תרגיש.

ואכן, סבתא לא הרגישה. בראש השנה היא הורידה את הכד מהארון, ובנוסף הוציאה עוד כד שהחביאה מתחת למיטתה - כדי שהילדים לא יידעו עליו. וכך, למרות הזלילות האסורות היו מספיק טייגלך לכולם.

טייגלך - בצקיות בדבש

מתכון שלמדה עדנה גליק מסבתה.

מרכיבים

לבצק
  • 6 ביצים
  • 2 כפות שמן
  • 1/2 כפית מלח
  • 4-3 כוסות (560-420 גרם) קמח

לסירופ הדבש
  • 1/2 1 כוסות (360 מ"ל) דבש
  • 1/2 2 כוסות (600 מ"ל) סוכר
  • 1/2 2 כוסות (600 מ"ל) מים
  • 100 גרם (1 כוס) שקדים קלופים
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) מים רותחים

אופן ההכנה
  1. מכינים את הבצק: מערבבים את הביצים, השמן והמלח. מוסיפים את הקמח בהדרגה, תוך כדי לישה, עד שמתקבל בצק רך ומעט דביק (חשוב לא להוסיף יותר מדי קמח, כדי שלא יתקבל בצק קשה ויבש מדי).
  2. יוצרים מהבצק נחשים בקוטר של כ-1 ס"מ, וחותכים את הנחשים למקטעים של כ-1 ס"מ. מכסים במגבת.
  3. שמים בסיר את כל מרכיבי הסירופ ומחממים עד לסף רתיחה, תוך ערבוב מדי פעם.
  4. כשהסירופ מראה סימנים ראשונים של רתיחה מוסיפים לסיר את חתיכות הבצק ומערבבים עם כף עץ, כדי שלא יידבקו זו לזו.
  5. מבשלים על אש בינונית-נמוכה כשעה, תוך ערבוב מדי פעם (חשוב להקפיד על הערבוב, כדי שהסירופ לא יגלוש).
  6. מכבים את האש וממשיכים לערבב עוד חצי דקה, כדי שהסירופ לא יגלוש.
  7. מוסיפים לסיר את השקדים ואת המים הרותחים, מערבבים ומכסים.
  8. לאחר שהסירופ התקרר מעבירים אותו יחד עם הטייגלך לכלי עם מכסה. שומרים במקרר ומגישים בטמפרטורת החדר..

טייגלך פסולייס

טייגלך פסולייס - מרק שעועית עם בצקיות (צילום: אסנת לסטר)
טייגלך פסולייס - מרק שעועית עם בצקיות (צילום: אסנת לסטר)

גרסה מלוחה לטייגלך, שבה מוגשות הבצקיות עם מרק שעועית.

את המתכון מסר בשידור מוטי מרכוס מחיפה, והוא קיבל אותו מדודתו לאה סימון.

מרכיבים

כ-5 מנות

למרק השעועית
  • 3-2 כוסות שעועית אדומה, מושרה במים 24 שעות במים
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) שמן
  • 4 בצלים קצוצים
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון

לטייגלך
  • 1/2 1 כוסות (210 גרם) קמח
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) מים

אופן ההכנה
  1. מסננים את השעועית ממי ההשריה.
  2. שמים את השעועית בסיר ומוסיפים מים עד לגובה של כמה ס"מ מעל פני השעועית. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש לבינונית ומבשלים כשעתיים, עד שהשעועית רכה.
  3. בינתיים מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הבצל עד להזהבה. מוסיפים לסיר השעועית את המלח והפלפל וגם 4 כפות מהבצל המטוגן. מערבבים.
  4. מכינים את הטייגלך: מערבבים את המים והקמח עד לקבלת בצק. מרדדים את הבצק ליריעה בעובי של כ-1/2 ס"מ וחותכים אותו לרצועות בגודל של כ-2X4 ס"מ.
  5. מרתיחים בסיר מים עם קצת מלח. מבשלים את הטייגלך כמה דקות, עד שהם צפים על פני המים. מבשלים דקה נוספת ומסננים.
  6. מחלקים את המרק לקערות. מניחים בכל קערה כמה טייגלך ומגישים חם.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע