שם הבלוג: Life's a Feast (החיים הם משתה)

במשפט אחד: אוכל צרפתי בגובה העיניים. מאחורי הקלעים: בניגוד למה שקורה בדרך כלל, ג'יימי שלר התאהבה באוכל דווקא מפני שאמה לא ידעה לבשל – ולא להפך. מאחר שהאם לא התעניינה במיוחד בבישול, היא שמחה לתת לילדיה להכין את האוכל שלהם כבר כשהיו צעירים מאוד – והם נענו לאתגר בשמחה. ג'יימי התחילה לבשל ברגע שהיתה גבוהה מספיק כדי להגיע למשטח העבודה, ומאז היא לא הפסיקה. ג'יימי נולדה בפלורידה למשפחה יהודית ששורשיה במזרח אירופה, כך שמלכתחילה היא נחשפה למטבחים רבים. אבל מה שפתח את אופקיה הקולינריים היה נישואיה לגבר צרפתי לפני כ-25 שנה. השניים עברו לצרפת, שם היא למדה רבות על הבישול הצרפתי המסורתי הן מבעלה והן מאמו – שניהם טבחים בחסד, לדבריה. ואם זה לא הספיק, היא גם עבדה במשך ארבע שנים כמתורגמנית בבית ספר לבישול בפריז. מאז ומתמיד ג'יימי אהבה לא רק לבשל, אלא גם לדבר על אוכל. בעלה של ג'יימי ובנה הבכור לחצו עליה לפתוח בלוג אוכל – וכך קם ב-2008 "החיים הם משתה". בבלוג יש הרבה יותר ממתכונים מוצלחים ומתמונות יפהפיות: ג'יימי מרבה לכתוב על האנשים, הסיפורים והמסורות שמסביב לאוכל, מה שהופך את הקריאה בבלוג למרתקת ומרגשת הרבה יותר. כיום הפכה ג'יימי את האהבה שלה למקצוע, והיא מתפרנסת מכתיבה על אוכל במקומות שונים, מהרצאות ומסדנאות כתיבה שהיא עורכת מדי פעם. לצד הבלוג המקורי, היא מפעילה עם הצלמת אילווה ברטה בלוג נוסף, סיפורים בצלחת (Plated Stories), שגם בו שווה לבקר באופן קבוע - בזכות הצילומים המרהיבים, הטקסטים מעוררי המחשבה, וכמובן שגם המתכונים. ערך מוסף: ג'יימי היא חלק מקבוצת הבלוגריות Bread Baking Babes. פעם בחודש מפרסמת אחת מחברות הקבוצה מתכון יוצא דופן ללחם, שאותו מקדמות כל שאר הבלוגריות. כך שאם תעקבו אחר הבלוג של ג'יימי, מובטחת לכם אספקה סדירה של מתכוני לחם מעניינים.

מתכונים מומלצים נוספים: עוגת וויסקי ודבש, גלידת לימון ללא מכונה, לחם צרפתי מהיר, עוגת שוקולד צרפתית, תבשיל טלה בקארי

עוגת תפוחים צרפתית

למתכון המקורי בבלוג של ג'יימי – לחצו כאן

עוגת תפוחים רכה ולחה, מבושמת בווניל ועשירה בתפוחי עץ מתוקים. העוגה קלה להכנה ותישמר היטב ימים אחדים בלי לאבד מלחותה.

מרכיבים

תבנית עגולה בקוטר 22 או 23 ס"מ ובעומק 5 ס"מ

  • 6 תפוחי עץ קשים, רצוי מזן חמוץ-מתוק
  • 4 ביצים גדולות בטמפרטורת החדר
  • 3/4 כוס (150 גרם) סוכר לבן
  • 1/3 1 כוסות (185 גרם) קמח לבן רגיל
  • 2 כפיות אבקת אפייה
  • 1/4 כפית מלח
  • 3 כפות שמן רגיל
  • 4 כפות חלב
  • 1/2 כפית תמצית וניל
  • להגשה: מעט סוכר או סוכר מתובל בקינמון

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל- 180 מעלות. משמנים את התבנית, מקמחים אותה קלות ומנערים את עודפי הקמח.
  2. מקלפים את התפוחים ומרחיקים את הגרעינים. חותכים כל תפוח ל-16 פלחים.
  3. שמים את הביצים והסוכר בקערה גדולה וטורפים כ-2 דקות, עד לקבלת תערובת בהירה וסמיכה.
  4. מערבבים בקערה נפרדת את הקמח, אבקת האפייה והמלח. מוסיפים כרבע מתערובת הקמח לקציפה, ומקציפים קצרות – רק עד שמתקבלת תערובת אחידה. חוזרים על הפעולה עוד 3 פעמים עם יתרת התערובת (בשלב זה חשוב להקציף כמה שפחות, כדי לשמור על המרקם האוורירי של העוגה).
  5. מוסיפים את השמן, החלב והווניל, ומערבבים רק עד לקבלת תערובת אחידה וסמיכה.
  6. שומרים בצד פלחים מתפוח אחד. את שאר הפלחים מסדרים בצורה מעגלית בתחתית התבנית, בשתי שכבות.
  7. יוצקים את תערובת העוגה על התפוחים שבתבנית ומיישרים. מסדרים למעלה במעגל את יתרת פלחי התפוח, ומשקעים אותם מעט בתערובת.
  8. אופים 60-50 דקות, עד שפני העוגה זהובים היטב וקיסם הננעץ במרכזה יוצא יבש. אם העוגה משחימה מהר מדי, יש לכסותה בנייר אלומיניום ולהמשיך באפייה.
  9. מצננים את העוגה על רשת, ולפני ההגשה מפזרים עליה בנדיבות סוכר.

עוגת שמרים עם תפוחים וקינמון

למתכון המקורי בבלוג של ג'יימי – לחצו כאן

צמת בצק שמרים קלה להכנה, עם מלית מושלמת לחג או לסתיו בכלל.

מרכיבים

2 עוגות

לבצק

  • 1/4 3 כוסות (450 גרם) קמח
  • 1/4 כוס (50 גרם) סוכר לבן
  • 1/2 1 כפיות שמרים יבשים
  • 1/4 1 כפיות מלח
  • 45 גרם חמאה רכה
  • 1 ביצה גדולה, בטמפרטורת החדר
  • 1 כוס (240 מ"ל) חלב פושר
  • 1 כפית תמצית וניל או תמצית תפוזים

למלית

  • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר לבן
  • 3 כפות קמח
  • 1 כפית קינמון טחון
  • 3 תפוחי עץ בינוניים, קלופים ומגורדים
  • 1 כף מיץ לימון

לזיגוג

  • 1 כוס (120 גרם) אבקת סוכר
  • 1 כפית תמצית וניל או 1/2 כפית תמצית תפוזים
  • 3 כפות שמנת מתוקה או חלב
  • 1/2 כפית קינמון

אופן ההכנה

הבצק

  1. שמים את כל המרכיבים היבשים בקערה גדולה ומערבבים היטב.
  2. מוסיפים לקערה את שאר המרכיבים ומערבבים עד שכל המרכיבים היבשים נרטבים ומתקבל בצק גבשושי. מכסים במגבת מטבח נקייה ומתפיחים 30 דקות.
  3. מעבירים את הבצק למשטח מקומח קלות ולשים 10 דקות, עד שמתקבל בצק רך וגמיש, אך לא דביק (אם הבצק דביק מדי, אפשר להוסיף לו מעט קמח בזמן הלישה).
  4. מעבירים את הבצק לקערה נקייה ומשומנת והופכים אותו פעם אחת כדי שישומן מכל צדדיו. מכסים בניילון נצמד ומתפיחים שעה וחצי עד שעתיים, עד שהבצק מכפיל את נפחו.

העיצוב והאפייה

  1. מכינים את המלית: מערבבים בקערה בינונית את הסוכר, הקמח והקינמון. מוסיפים את התפוחים המגורדים ואת מיץ הלימון ומערבבים היטב, עד שמתקבלת תערובת ללא גושים.
  2. מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה.
  3. מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח קלות ומחלקים אותו לשני חלקים שווים. מחזירים את אחד החלקים לקערה ומכסים.
  4. מרדדים את הבצק שנותר על המשטח למלבן בגודל 25X30 ס"מ, כשהצלע הארוכה פונה כלפי הגוף.
  5. מורחים את הבצק במחצית ממלית התפוחים, ומשאירים שוליים של 1.5 ס"מ. מגלגלים את הבצק לרולדה (מתחילים לגלגל מהצד שקרוב לגוף) ומהדקים את הקצוות.
  6. חוצים את הרולדה לאורכה באמצעות סכין גדולה וחדה. מרימים בעדינות את שני החצאים ומניחים בתבנית כשהחתך פונה כלפי מעלה. קולעים את שתי הצמות זו בזו באופן הדוק ככל האפשר, ומהדקים את הקצוות.
  7. מעצבים באותו אופן את המחצית השנייה של הבצק.
  8. מכסים את העוגות באופן רופף בשקית פלסטיק ובמגבת מטבח נקייה. מתפיחים שעה עד שעתיים, עד שהעוגות מכפילות את נפחן.
  9. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  10. אופים את העוגות 40-30 דקות, עד שהן תופחות ומקבלות גוון זהוב עמוק. אם העוגות משחימות מהר מדי, מכסים אותן בנייר אלומיניום וממשיכים באפייה.
  11. מצננים את העוגות על רשת לטמפרטורות החדר לפני שמזגגים אותן.
  12. מכינים את הזיגוג: מנפים את אבקת הסוכר לקערה, מוסיפים את הקינמון ומערבבים. מוסיפים את השמנת או החלב ואת התמצית (אם משתמשים בה) ובוחשים במזלג עד לקבלת זיגוג חלק וקרמי (חשוב שהוא לא יהיה נוזלי מדי – אם יש צורך, מוסיפים עוד מעט אבקת סוכר).
  13. מזלפים את הזיגוג על העוגות באמצעות כף.

חלה במילוי אגוזי לוז ומייפל

למתכון המקורי בבלוג של ג'יימי – לחצו כאן

חלה זהובה, רכה ואוורירית עם מילוי של מייפל ואגוזים. למגע הסופי, מברישים אותה בסירופ מייפל מיד כשהיא יוצאת מהתנור.

אפשר להכין את הבצק יום לפני אפיית החלה ולהתפיח אותו במקרר - כך יהיה קל יותר לעבד אותו.

כדי לחסוך לכם את החישובים, בסך הכל תזדקקו במתכון ל-160 גרם חמאה, 1.5 עד 2.5 כוסות (250-150 גרם) אגוזי לוז קצוצים גס ו-16 כפות (1 כוס) סירופ מייפל.

מרכיבים

4 חלות בתבניות בגודל 10X15 ס"מ

לבצק

  • 3/4 1 כוסות (420 מ"ל) מים פושרים
  • 1/2 1 כפות שמרים יבשים
  • 1/2 1 כפות מלח
  • 4 ביצים גדולות טרופות
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) דבש נוזלי
  • 100 גרם חמאה, מומסת ופושרת
  • 1 ק"ג קמח

למילוי

  • 60 גרם חמאה רכה
  • 8 כפות סירופ מייפל
  • 2-1 כוסות (200-100 גרם) אגוזי לוז קצוצים גס

לאפייה

  • 1 ביצה טרופה עם 1 כף מים
  • כ-1/2 כוס (50 גרם) אגוזי לוז קצוצים גס
  • 8 כפות סירופ מייפל

אופן ההכנה

  1. מערבבים בקערה גדולה את המים עם השמרים, המלח, הביצים, הדבש והחמאה המומסת.
  2. מוסיפים את הקמח ומערבבים בעזרת כף עץ או מיקסר ידני עד שהקמח לח ונטמע במרכיבים הרטובים (אין ללוש בשלב זה, מפני שאנחנו עדיין לא רוצים לקבל בצק).
  3. מכסים את הקערה בשקית ניילון ומתפיחים שעתיים בטמפרטורת החדר. כעת אפשר להמשיך ישירות לשלב הבא, אך רצוי לקרר קודם את הבצק כדי שאפשר יהיה לעבד אותו יותר בנוחות: מכים בו כדי להוציא ממנו את האוויר, מכסים מחדש בשקית הניילון ומניחים במקרר לכ-10-8 שעות.
  4. מחלקים את הבצק ל-4 חלקים שווים.
  5. מניחים את אחד הרבעים על משטח מקומח היטב ולשים עד שהוא אינו דביק. מרדדים למלבן בגודל 15X25 ס"מ, כשהצלע הצרה פונה כלפי הגוף.
  6. מברישים את הבצק ב-15 גרם (1 כף) חמאה רכה. מורחים על החמאה 2 כפות סירופ מייפל ומפזרים מעל 1/2 עד 1/2 כוס אגוזי לוז קצוצים גס.
  7. מגלגלים את הבצק לרולדה ומניחים בתבנית, כשה"תפר" פונה כלפי מטה.
  8. ממלאים ומעצבים באותו אופן את שאר חלקי הבצק.
  9. מכסים את התבנית בניילון באופן רופף ומתפיחים עד להכפלת הנפח - כשעה ו-20 דקות אם מדובר בבצק שהותפח במקרר, או כ-40 דקות בלבד אם הבצק תפח בטמפרטורת החדר.
  10. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  11. מברישים את החלות בביצה טרופה עם כף מים ומברישים את החלות. מפזרים מעל מעט אגוזים קצוצים.
  12. אופים כ-40 דקות, עד שהחלות מקבלות גוון זהוב עמוק ומתבקעות מעט (אם החלות משחימות מהר מדי, כסו אותן בנייר אלומיניום).
  13. מוציאים את החלות מהתנור ומברישים מיד כל אחת מהן בכ-2 כפות סירופ מייפל. מניחים לחלות להצטנן לפני שפורסים אותן.

קרם דבש עם תפוחי עץ מקורמלים

למתכון המקורי בבלוג של ג'יימי – לחצו כאן

קינוח מקורי שיתאים לא רק לראש השנה, אלא לסיום כל ארוחה חגיגית.

מרכיבים

8-6 מנות

לקרם

  • 3 ביצים גדולות
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) דבש נוזלי
  • 1/4 כפית מלח
  • 3 כוסות (720 מ"ל) חלב
  • 1/2 כפית תמצית וניל
  • מעט אגוז מוסקט טחון

לתפוחים המקורמלים

  • 2 תפוחים
  • 2 כפיות חמאה
  • מעט מים
  • 2-1 כפות דבש (בהתאם למתיקות התפוחים)
  • אפשרות: 2-1 כפות רום
  • אפשרות: מעט קינמון או אגוז מוסקט

אופן ההכנה

הקרם

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות ומרתיחים מים. מניחים 6-8 כלים עמידים בחום בתוך תבנית עם דפנות גבוהות.
  2. טורפים היטב בקערה בינונית את הביצים עם הדבש והמלח.
  3. מחממים את החלב בסיר על להבה בינונית ומסירים אותו מהכיריים מיד כשהוא מתחיל לרתוח.
  4. יוצקים לאט את החלב החם לקערת הביצים, תוך טריפה מתמדת, ולאחר מכן מוסיפים גם את הווניל.
  5. יוצקים את התערובת לכלים ומפזרים בכל כלי קורט מוסקט.
  6. מכניסים את התבנית לתנור ויוצקים לתוכה בזהירות מים רותחים, כך שיגיעו כמעט לגובה הכלים (הקפידו שהמים לא ייכנסו לתוך הכלים).
  7. אופים 50-35 דקות, עד שמרכז הקרם מתייצב (כדי לבדוק, געו בעדינות בקרם או נענעו קלות את התבנית).
  8. מניחים את התבנית על רשת לכ-10 דקות, לצינון. מוציאים ממנה בזהירות את הכלים ומצננים אותם על רשת עד שהם פושרים. מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לצינון מלא.

התפוחים המקורמלים

  1. מקלפים את התפוחים, מרחיקים את הגרעינים וחותכים לקוביות קטנות.
  2. מחממים את החמאה במחבת על אש בינונית. מוסיפים את התפוחים ומבשלים אותם עד לריכוך, תוך בחישה תכופה. בזמן הבישול אפשר להוסיף כמות קטנה של מים, שישמרו על עסיסיות התפוחים וימנעו את השחמתם.
  3. כשהתפוחים רכים מוסיפים את הדבש (וגם רום, אם רוצים). ממשיכים לבשל, תוך בחישה תכופה עד שהתפוחים מתקרמלים.
  4. מעבירים לקערה ומקררים לטמפרטורת החדר.

ההגשה

  1. מקשטים כל מנה בתפוחים ובוזקים מלמעלה מעט קינמון או מוסקט. אפשר להגיש בליווי קצפת.