בפוריה עילית גרה משפחה שמגדלת עזים וכבשים. בדרכו למרעה עובר העדר מדי פעם ליד הבית שלנו, וכשזה קורה אני מתבוננת בחיות שעה ארוכה ונזכרת בעדר הפרות מהרחוב שלנו בנתניה.

כשהיינו ילדים לא ידענו להעריך סכנה ונהגנו לאתגר את עצמנו בכל מיני משימות, כשלפעמים היו המכשולים גופניים ולפעמים נפשיים. טיפסנו על עצים כמה שיותר גבוהים, זינקנו מהמקפצה הגבוהה לבריכת השחייה, דילגנו מעל בורות שנחפרו להנחת קווי מים בשכונה, דהרנו על אופניים במורד הרחוב שבו גרנו בידיים שלובות ובלי להחזיק בכידון – הכל בשביל הרגשת הניצחון של ההתגברות על הפחד.

במעלה הרחוב שלנו, רחוב אפרים, היתה רפת ענקית. בכל בוקר היה בעל הרפת מוביל את הפרות למרעה במורד הרחוב, ועם ערב היה מחזיר אותן לרפת. אני לא יודעת כמה פרות היו בעדר, אבל לי הן נראו כהמונים. יום אחד העמדתי לעצמי מטרה להתגבר על הפחד ולעמוד על הכביש כשהעדר הענק צועד בחזרה לרפת – ומאז הפכתי את האתגר לטקס קבוע.

בכל פעם שראיתי את העדר מתקרב נעמדתי במרכז הכביש, עם הפנים אל הפרות המתקרבות, ולא זזתי עד שכל העדר היה מאחורי. הפרות מילאו את כל רוחב הדרך ועברו משני צדי במשך דקות ארוכות, כשהן עוקפות אותי ונמנעות ממגע עם גופי - וכל אותו זמן כל מה ששמעתי היה רעש טיפוף רגליהן על הכביש. כשאחרונת הפרות היתה מאחורי הייתי מסתובבת לראות את זנבותיהן כשהן עולות במעלה הרחוב, וכבר חיכיתי למחר כדי לחזור ולבחון את עצמי שוב.

זיכרונות מהרפת שבמעלה הרחוב בנתניה. העדר עובר ליד ביתה של אסנת

שנהיה לראש

בראש השנה, ובמיוחד בארוחת החג, אנחנו מבקשים שתהיה שנה טובה ומבורכת. המשאלות לשנה החדשה מובעות גם באמצעות המאכלים שמוגשים בחג, אשר מסמלים את תקוותינו הן מבחינת טעמם והן בצליל של שמם.

כדי שתהיה שנה מתוקה אנחנו אוכלים חלה בדבש ותפוח בדבש; כדי שנהיה מלאים במצוות אנחנו אוכלים רימון המלא בגרעינים; כדי שיסתלקו כל אויבנו אנחנו אוכלים סלק; וכדי שנהיה לראש ולא לזנב אנחנו אוכלים ראש – של דג, כבש או בקר.

ראש בקר הוא למעשה בשר הלחי – נתח שהופך למעדן נימוח לאחר בישול ארוך. לפניכם שלושה מתכונים עם הנתח המיוחד הזה שקיבלתי ממאזיני "סיר לשבת".

תבשיל בשר ראש עם פפריקה ופלפלים חריפים

מתכון של אילנה מדו מטבריה.

מרכיבים

5-4 מנות

  • 1/2 1 ק"ג בשר ראש
  • 1 כף כמון
  • 2 כפות אבקת מרק עוף
  • 2 כפות פפריקה מתוקה
  • 1/2 כוס שמן
  • 1 כוס מים
  • שיניים קלופות מ-1 ראש שום
  • 2 פלפלים חריפים אדומים טריים, פרוסים (אם אתם רוצים שהמנה תהיה פחות חריפה, אל תפרסו את הפלפלים)
  • 2 פלפלים יבשים מתוקים
  • 1 כוס דחוסה כוסברה קצוצה

אופן ההכנה
  • מבשלים את הבשר במים רותחים במשך כשעה על אש בינונית-גבוהה, עד שהבשר מתרכך. מסננים וחותכים את הבשר לנתחים.
  • מערבבים בקערית את התבלינים היבשים, השמן והמים.
  • מחממים סיר רחב ושטוח על אש בינונית. מפזרים בסיר את שיני השום, הפלפלים החריפים והפלפלים המתוקים היבשים, ומבשלים כדקה.
  • מוסיפים את הבשר, יוצקים עליו את תערובת השמן והתבלינים ומפזרים מעל את הכוסברה הקצוצה. הנוזלים צריכים להגיע עד למחצית מגובה הבשר – אם יש צורך, מוסיפים לסיר עוד מים.
  • מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים על אש קטנה 40-30 דקות.

תבשיל בשר ראש עם בצל וצימוקים

תבשיל בשר ראש עם בצל וצימוקים (צילום: אסנת לסטר)
תבשיל בשר ראש עם בצל וצימוקים (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של תמר דנינו מעפולה.

מרכיבים

5-4 מנות

לבישול הראשון

  • 1/2 1 ק"ג בשר ראש
  • 1 כפית כורכום
  • 1 כפית פלפל שחור גרוס

לבישול השני
  • 1/2 כוס שמן
  • 3 בצלים קלופים ופרוסים
  • 1 כפית כורכום
  • 1 כפית פלפל שחור גרוס
  • 1 כפית אבקת מרק עוף
  • 100 גרם צימוקים

אופן ההכנה
  1. שמים את בשר הראש בסיר ומוסיפים מים עד לכיסוי ואת התבלינים. מביאים לרתיחה ומבשלים כשעה על אש בינונית-גבוהה, עד שהבשר מתרכך.
  2. מסננים את הבשר מהנוזלים וחותכים לקוביות או לפרוסות.
  3. מחממים את השמן בסיר רחב, מוסיפים את פרוסות הבצל ומטגנים תוך ערבוב עד להזהבה.
  4. מוציאים את הבצל לקערה.
  5. מסדרים בסיר לסירוגין שכבות של בצל ושל בשר. מפזרים מעל את התבלינים, מוסיפים מים עד לגובה פני המרכיבים ומפזרים את הצימוקים.
  6. מביאים לרתיחה ומנמיכים לאש קטנה. מבשלים עם מכסה חצי סגור כ-45 דקות, עד שהרוטב מסמיך.

תבשיל בשר ראש עם פטריות

תבשיל בשר ראש עם פטריות (צילום: אסנת לסטר)
תבשיל בשר ראש עם פטריות (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של לילי ג'ינו ממגדל.

מרכיבים

5-4 מנות

  • 1/2 1 ק"ג בשר ראש
  • 1 בצל חצוי
  • 1 עגבנייה חצויה
  • 2 עלי דפנה
  • 1/2 כוס שמן
  • 2 בצלים קצוצים
  • 1 קופסה (230 גרם) פטריות, ללא הנוזלים
  • 1/2 כפית קינמון
  • 1 כף מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1/2 כוס יין לבן

אופן ההכנה
  1. שמים את הבשר בסיר ומוסיפים מים עד לכיסוי. מביאים לרתיחה, מסירים מהאש ומסננים.
  2. מעבירים את הבשר לסיר לחץ ומוסיפים את הבצל, העגבנייה, עלי הדפנה ומים עד לכיסוי המרכיבים. סוגרים את הסיר, מביאים לרתיחה ומבשלים כשעה מרגע השריקה (אפשר להכין את הבשר גם בסיר רגיל, אך אז זמן הבישול יתארך לשעתיים).
  3. מוציאים את הבשר מהסיר, ושומרים את נוזלי הבישול. לאחר שהבשר התקרר חותכים אותו לקוביות או פורסים אותו.
  4. מחממים את השמן בסיר רחב ומטגנים בו את הבצל עד שהוא הופך לרך ושקוף.
  5. מוסיפים את הפטריות ומטגנים דקה-שתיים נוספות, תוך ערבוב. מוסיפים גם את התבלינים ומערבבים.
  6. מניחים את הבשר על הבצל והפטריות, ומוסיפים לסיר את היין ו-4 מצקות מנוזל בישול הבשר.
  7. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים על אש קטנה, עד שהנוזלים הופכים לרוטב סמיך.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע