היינו ילדים וזה היה סוף החופש הגדול. כבר שיחקנו ימים שלמים מונופול, "מלחמה" בקלפים וסולמות וחבלים, קפצנו על חבל, דילגנו על מקלות ב"מוטרס", הלכנו לים - והחופש לא נגמר, ועכשיו אפילו כמעט נמאס.

ואז, יום אחד, רבקה האופשטיין ז"ל מהקומה השנייה בבית האחרון שברחוב אפרים בנתניה הזמינה את כולנו אליה הביתה לשחק. כל ילדי הרחוב נענו להזמנה, כשלגדולים מביננו הצמידו ההורים גם את האחים הקטנים.

כשהגענו נקראנו כולנו למרפסת הקטנה, שם סידרה רבקה על הרצפה, לאורך הקיר, צלחות, כוסות, סכו"ם וגם עגבניות, בצל ולחם. הבנתי שאנחנו הולכים להכין אוכל, אבל מבחינתי הכנת אוכל לא היתה משחק – ובכלל, מה הולכים לעשות איתו אחר כך? הבנים הוציאו מארגז המשחקים את כל המכוניות, הגלגלים והשאריות מה שהיו פעם משחקים והתחילו מסדרים אותם בשורה, כשכל אחד מודיע מה שלו ולאן הוא נוסע.

ישבתי בצד והבטתי ברבקה, ששיחקה את האמא. ראיתי אותה מניחה עגבנייה על צלחת פלסטיק כתומה ומתחילה לחתוך אותה לקוביות קטנות. אחר כך קילפה בצל, וגם אותו חתכה לקוביות קטנות וערבבה. כעת היא טפטפה על הכל קצת שמן, פיזרה קצת מלח, חילקה לצלוחיות פלסטיק קטנות ושקופות לפי מספר הילדים, שמה בכל צלוחית כפית וקראה לכולם לאכול.

לא הייתי רעבה, ואוכל לא נחשב בעיני למשהו מלהיב באותה תקופה. לכן לקח קצת זמן עד שטעמתי. אולי בכל זאת הייתי רעבה, ואולי היה זה החידוש שבחוויה (אף פעם לא אכלתי סלט - בטח שלא כזה שעשוי רק מעגבניות ומבצל) - אבל אהבתי את הטעם. אכלתי לאט את העגבניות עם הבצל וחשבתי לעצמי שחבל שאמא לא מכינה סלט כזה.

גם היום זה הסלט הכי טעים בעיני - השינויים היחידים שהכנסתי בו הם שהחלפתי את השמן בשמן זית והוספתי פלפל שחור גרוס. ובכל פעם שאני מכינה את הסלט הזה אני נזכרת בבוקר החם של סוף החופש הגדול, במרפסת הקטנה שבקומה השנייה בסוף רחוב אפרים בנתניה.

כמו במרפסת הקטנה שבקומה השנייה בסוף רחוב אפרים בנתניה. הסלט שאסנת הכי אוהבת (צילום: אסנת לסטר)
כמו במרפסת הקטנה שבקומה השנייה בסוף רחוב אפרים בנתניה. הסלט שאסנת הכי אוהבת (צילום: אסנת לסטר)

עגבניות ממולאות בצל, פטרוזיליה וגבינה צהובה

זה היה המאכל הכמעט קבוע שלנו כשהיינו סטודנטים: אפשר להכין אותו בדקות, המרכיבים שלו פשוטים ותמיד נמצאים בבית, והכי חשוב – הוא טעים.

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

8-6 מנות

  • 1 בצל קצוץ דק
  • 1 כוס פטרוזיליה קצוצה
  • 1 כוס פירורי לחם גסים (פנקו)
  • 1 כוס גבינה צהובה מגוררת
  • 1 כף אבקת מרק בטעם עוף
  • 1 כפית שטוחה פלפל שחור טחון
  • 6 -8 עגבניות

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-190 מעלות.
  2. מערבבים את כל המרכיבים, למעט העגבניות.
  3. חותכים את החלק העליון של כל עגבנייה ומרוקנים אותה מתוכנה.
  4. ממלאים את העגבניות במילוי עד שהוא בולט מעט מעבר לשוליים החתוכים.
  5. מכסים ב"כיפות" שחתכנו ואופים 30 דקות.

עגבניות ממולאות חזה עוף וביצים קשות

עגבניות ממולאות חזה עוף וביצים קשות (צילום: אסנת לסטר)
עגבניות ממולאות חזה עוף וביצים קשות (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

8-6 מנות

  • 250 גרם חזה עוף
  • 1 כף אבקת מרק עוף
  • 2 כפות גדושות מיונז
  • 2 מלפפונים גדולים קצוצים
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • כמה טיפות רוטב טבסקו
  • 2 ביצים קשות חתוכות לקוביות
  • 6-8 עגבניות בינוניות
  • 2 כפות בוטנים מלוחים קלופים, גרוסים גס

אופן ההכנה
  1. שמים את חזה העוף בסיר. מוסיפים מים עד לכיסוי ואת אבקת המרק. מביאים לרתיחה ומבשלים כ-10 דקות, עד שהעוף מבושל היטב. מקררים וקוצצים.
  2. שמים את חזה העוף בקערה. מוסיפים את שאר המרכיבים, למעט העגבניות והבוטנים, ומערבבים.
  3. חותכים את החלק העליון של כל עגבנייה ומרוקנים אותה מתוכנה.
  4. ממלאים כל עגבנייה בתערובת הבשר ומפזרים מלמעלה מהבוטנים הגרוסים.

גיוון
  • אפשר להשתמש גם בבוטנים שלמים או חצויים. אפשר גם להוסיף לתערובת בוטנים גרוסים או חצויים.

פשטידת לחם ועגבניות

פשטידת לחם ועגבניות (צילום: אסנת לסטר)
פשטידת לחם ועגבניות (צילום: אסנת לסטר)

הנה משהו פשוט כל כך להכנה – וטעים נורא. אני הכנתי את המאפה עם פרוסות חלה, אבל אפשר להשתמש בפרוסות של כל לחם אחר.

אפשר גם להוסיף לפשטידה כל מה שאוהבים: פלפלים קלויים, פרוסות גבינה צהובה, פרוסות חצילים מטוגנים - כל מה שנשאר במקרר.

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

תבנית בגודל כ-20X30 ס"מ

  • 6-5 פרוסות לחם (כמה שנכנסות בתבנית)
  • 5-4 ביצים
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • 4-3 כפות שמן זית
  • 4-3 עגבניות חתוכות לפרוסות בעובי של 1/2 עד1 ס"מ
  • 4-3 גבעולי בצל ירוק (כולל החלק הלבן) חתוכים
  • 1/3 עד 1/2 כוס זיתים מגולענים (שחורים או ירוקים)
  • כמה טיפות טבסקו (לא חובה)

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים את התבנית בנייר אלומיניום.
  2. טורפים את הביצים עם המלח והפלפל.
  3. טובלים כל פרוסת לחם משני הצדדים בביצים הטרופות ומהדקים קלות, כדי שהפרוסה תספוג כמה שיותר מהבלילה.
  4. מחממים את השמן במחבת גדולה. מוסיפים את פרוסות העגבניות ומפזרים עליהן את הבצל הקצוץ. מטגנים את פרוסות העגבניות כ-1/2 דקה מכל צד.
  5. מסדרים את פרוסות הלחם בצפיפות בתבנית, זו לצד זו. מניחים על פרוסות הלחם את העגבניות המטוגנות (כולל הבצל) והזיתים.
  6. אופים כ-30 דקות, עד שהמאפה מזהיב. בהגשה אפשר לטפטף על המאפה כמה טיפות טבסקו.

סלט עגבניות עם פלפלים חריפים ובזיליקום

סלט עגבניות עם פלפלים חריפים ובזיליקום (צילום: אסנת לסטר)
סלט עגבניות עם פלפלים חריפים ובזיליקום (צילום: אסנת לסטר)

סלט יוצא דופן, שבו הירקות שוהים בתחמיץ לפני ההגשה.

מתכון של אראלה שמיר מירושלים.

מרכיבים
  • 5 עגבניות
  • 1 פלפל ירוק חריף (לא חובה)
  • 2 בצלים סגולים
  • 1 כוס חומץ
  • 1 כוס מים
  • 1 כפית סוכר
  • 1/2 כוס זיתים ירוקים מגולענים
  • 30-20 עלי בזיליקום
  • 200 גרם גבינה בולגרית (או כל גבינה מלוחה אחרת) חתוכה לקוביות
  • 1/4 כוס שמן זית
  • 1 כפית פלפל שחור גרוס גס
  • 1 כפית מלח גס

אופן ההכנה
  1. חותכים את העגבניות לרבעים ומרוקנים מגרעינים.
  2. חותכים את הפלפל החריף לפרוסות דקות.
  3. חוצים את הבצלים וחותכים כל מחצית לפרוסות בעובי של כ-1/2 ס"מ.
  4. שמים בקערה את העגבניות, הפלפל והבצל.
  5. מערבבים את החומץ, המים והסוכר ויוצקים על הירקות שבקערה. חשוב שהירקות יהיו מכוסים לחלוטין בנוזלים - אם חסרים נוזלים מכינים כמות נוספת ומוסיפים לקערה.
  6. מכניסים את קערת הירקות למקרר ל-30 דקות לפחות (ועד יומיים).
  7. לפני ההגשה מסננים את הירקות מהנוזלים. מוסיפים את הזיתים, עלי הבזיליקום וקוביות הגבינה ומערבבים בעדינות (כדאי לערבב עם הידיים ולא עם כף או כלי אחר).
  8. יוצקים על הסלט את שמן הזית ומתבלים במלח ובפלפל. רצוי להגיש בליווי טוסטים.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע