כשהייתי ילדה לא אהבתי לאכול – נהגתי להסתפק בפרוסת לחם אחת עם ריבה וזהו. אוכל אחר לא בא בחשבון מבחינתי, כך שהורי המודאגים עשו הכל כדי לשכנע אותי שלפחות אוסיף עוד פרוסה למנת הלחם היומית.

כשהייתי בת 4 לאבא הוגו היה רעיון: הוא יעשה לי קסם ובתמורה אני אבלע עוד ביס של לחם בריבה. הסכמתי מיד, ואבא אמר שהוא יכול להכניס את הבלורות (הג'ולות) שלי לקיר באמצעות קסם. אמא הניחה את הצלחת עם פרוסת הלחם על השולחן, ואני עמדתי דרוכה לצד אבא מול הקיר החשוף.

אבא חפן בידו 3 בלורות, סובב את ידו 3 פעמים מול הקיר תוך שהוא קורא "הוקוס פוקוס בילי בוקוס!" ואז ביצע תנועת זריקה לעבר הקיר ופתח לפני את ידו הריקה - הוכחה לכך שהבלורות אכן עברו מידו אל תוך הקיר - וסימן לי לנגוס מהפרוסה. אני נשארתי פעורת פה מהקסם הנפלא וכמעט שלא יכולתי לבלוע.

אבל זה עדיין לא היה הכל. אבא הבטיח שתמורת עוד ביס בלחם הוא יוציא את הבלורות מהקיר עם קסם נוסף. התלהבתי. שוב נעמדנו מול הקיר החשוף, שוב עשה אבא 3 סיבובים בידו תוך שהוא אומר את מילות הקסם "הוקוס פוקוס בילי בוקוס" - ולפני עיני הפקוחות לרווחה פתח את כף ידו ובתוכה 3 הבלורות שאך לפני רגע היו עמוק בתוך הקיר. שוב נגסתי מהלחם וראיתי שאמא מחייכת מרוצה.

מאז זה הפך למנהג: אבא הכניס והוציא את הבלורות לקיר, ובתמורה אני אכלתי עוד קצת לחם. בימים שבהם הייתי פחות רעבה אבא רק הכניס את הבלורות לקיר, ושמר אותן בתוכו עד לארוחה הבאה.

כשהייתי בת 5 עברנו דירה ממרכז נתניה לרמת אפרים. ברגע שנכנסתי לדירה החדשה והבטתי סביבי נזכרתי בעצב רב שזמן קצר לפני שעזבנו את הבית הקודם אבא הכניס עבורי 4 בלורות לתוך הקיר. עברנו דירה והן נשארו קבורות עמוק בקיר...

אבא ראה את מצוקתי ואמר: "אין שום בעיה. בואי נמצא קיר בכיוון הנכון ותראי שהבלורות ייצאו ממנו מיד". באותו רגע נשימתי כמעט נעתקה. זה היה הקסם הכי גדול שיכולתי לדמיין.

אבא הסתובב קצת בין חדרי הבית ולבסוף הצביע על הקיר שפונה לחדר המדרגות. "זה הקיר וזה הכיוון", הוא אמר - ובעזרת תנועות סיבוביות ומילות הקסם החזיר לי את הבלורות האבודות. הייתי מאושרת. שיחקתי אתן קצת ואז החזיר אותן אבא למקום בטוח בקיר.

אני לא זוכרת כמה זמן עבר - אולי ימים ואולי חודשים - כשיום אחד פתחתי במקרה את קופסת התפירה של אמא ושם, בתא הקטן, ראיתי פתאום את הבלורות שלי. אלה שבעצם אמורות להיות ממש ברגע זה בקיר הפונה לחדר המדרגות.

לא סיפרתי לאף אחד על התגלית, אבל יותר לא ביקשתי מאבא להכניס בעזרת קסם את הבלורות לאף קיר.

כשגדלתי החלפתי את אהבתי לפרוסות לחם עם ריבה בחיבה גדולה לטוסטים עם חמאה ושום!

שמרה על הסוד של אבא. קופסת כלי התפירה של אמה של אסנת (צילום: אסנת לסטר)
שמרה על הסוד של אבא. קופסת כלי התפירה של אמה של אסנת (צילום: אסנת לסטר)

לחם עם ירקות בטוסטר לחיצה

נתקלתי בלחם הזה לראשונה במסעדה באיטליה. חקרתי קצת איך מכינים אותו והבנתי שהעיקרון פשוט: יוצרים בצק שמרים בסיסי, מוסיפים ירקות ואופים בטוסטר לחיצה במקום בתנור רגיל.

חזרתי הביתה ואחרי כמה ניסיונות הגעתי לתוצאה הבאה, שאינה מצריכה התעסקות רבה.

אני ביצעתי את רוב הלישה במיקסר, אבל בהחלט אפשר ללוש את הבצק אך ורק בידיים. רק הביאו בחשבון שזמן הלישה הכולל יתארך מעט, ויהיה כ-10 דקות בסך הכל.

מרכיבים

8 לחמים

לבצק
  • 1 ק"ג קמח
  • 2 כפות שמרים יבשים
  • 1 כפית סוכר
  • 1 כפית מלח
  • 1/3 כוס (65 גרם) שמן
  • 3-2 כוסות מים

לירקות
  • פלפלים אדומים, צהובים וירוקים חתוכים לטבעות
  • פלפלים ירוקים חריפים חתוכים לטבעות
  • זיתים ירוקים או שחורים, שלמים או פרוסים
  • אפשרות: פרוסות או קוביות מטוגנות של חציל
  • אפשרות: עלי פטרוזיליה או כוסברה קצוצים גס
  • מלח גס
  • פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה
  1. מתקינים במיקסר את וו הלישה. שמים בקערת המיקסר את הקמח והשמרים ומערבלים כמה שניות. מוסיפים את המלח והסוכר ומערבלים כמה שניות נוספות.
  2. מוסיפים את השמן ו-1.5 כוסות מים. ממשיכים ללוש, תוך הוספה הדרגתית של מים, עד שמתקבל בצק אחיד ורך, אך לא דביק. לשים 4-3 דקות נוספות.
  3. מעבירים את הבצק למשטח העבודה ולשים 3 דקות נוספות בידיים.
  4. שמים את הבצק בקערה משומנת קלות, מכסים בניילון ומתפיחים עד שהוא כמעט מכפיל את נפחו.
  5. מחלקים את הבצק ל-8 כדורים שווים בגודלם. מניחים את הכדורים על משטח עבודה (רצוי מעץ), מכסים במגבת ומתפיחים כ-20 דקות.
  6. משטחים כל כדור בצק בעזרת הידיים למעין פיתה שמנה. מניחים על הבצק מהירקות ומרדדים קלות במערוך.
  7. שמים את עיגולי הבצק בטוסטר לחיצה חם, וסוגרים בלי ללחוץ. אופים כ-5 דקות. הקפידו שלא לאפות את הלחמים יותר מדי, כדי שלא יתקשו.

ברוסקטה עם גבינת עזים ופלפלים קלויים

ברוסקטה עם גבינת עזים ופלפלים קלויים (צילום: אסנת לסטר)
ברוסקטה עם גבינת עזים ופלפלים קלויים (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של מייק כהן מאחוזת ברק.

מרכיבים
  • 2 בגטים
  • 1 כוס שמן זית
  • שיניים כתושות מ-1 ראש שום
  • 2 גלילי גבינת עזים פרוסים
  • 2 פלפלים אדומים פרוסים דק

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-200 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  2. חותכים את הבגט לפרוסות אלכסוניות בעובי של 1/2 1 עד 2 ס"מ.
  3. מערבבים את השום הכתוש ושמן הזית. מורחים את הפרוסות בתערובת ומניחים בתבנית ואופים 8-7 דקות, עד שהן מזהיבות.
  4. מחממים מעט שמן זית במחבת או בווק ומטגנים את פרוסות הפלפלים עד שהן מראות סימנים ראשונים של השחמה.
  5. מניחים על כל פרוסת בגט קלויה פרוסת גבינת עזים ומקשטים בפלפלים הקלויים.

לחם שום אישי

לחם שום אישי (צילום: אסנת לסטר)
לחם שום אישי (צילום: אסנת לסטר)

מנה המתאימה מאוד לאירוח, שאפשר להכין מראש. לאחר מריחת הלחמניות ועטיפתן בנייר אלומיניום אפשר לשמור אותן חודש-חודשיים במקפיא בכלי אטום או בשקית ניילון. מפשירים אותן שעה או שעתיים בטמפרטורת החדר, ולפני ההגשה מחממים בתנור לפי ההוראות שבמתכון.

הלחמניות האפויות נשמרות יפה במקרר במשך יום-יומיים - לפני ההגשה החוזרת יש לחמם אותן שוב בתנור או בטוסטר אובן.

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

  • 8 לחמניות רכות בינוניות
  • 200 גרם חמאה (או מרגרינה) רכה
  • 10 שיני שום כתושות
  • 1/2 כפית מלח
  • גיוונים: פלפל שחור גרוס, פפריקה מתוקה, עירית קצוצה, פטרוזיליה קצוצה, שמיר קצוץ

אופן ההכנה

  1. פורסים את הלחמניות, אבל לא עד הסוף - כך שבתחתית הלחמנייה הפרוסות יישארו מחוברות זו לזו.
  2. מערבבים את החמאה עם השום והתבלינים. מורחים מעט מהממרח בין כל הפרוסות.
  3. עוטפים כל לחמנייה בנייר אלומיניום.
  4. אופים 20-15 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ומגישים מיד.

טוסטים בחמאה ושום

טוסטים בחמאה ושום (צילום: אסנת לסטר)
טוסטים בחמאה ושום (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסתר חיים מחיפה.

מרכיבים
  • פרוסות לחם (רצוי לבן)
  • חמאה
  • שיני שום קלופות וחצויות

אופן ההכנה
  1. קולים את פרוסות הלחם בטוסטר.
  2. כשהטוסטים עדיין חמים מורחים אותם בחמאה ומשפשפים בשיני השום, כשצדן החתוך הוא זה שבא במגע עם הפרוסה.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע