כדורי אורז ממולאים הם אורחים קבועים בבנטו - קופסאות האוכל המסורתיות שבהן לוקחים היפנים ארוחה לעבודה וללימודים. ביפן נקראים הכדורים אוֹניגירי, ומתבלים אותם בתערובת של אצות ודגים. התערובת אינה נמכרת בארץ, אבל אפשר לשדרג את האורז עם שומשום שחור או שומשום לבן קלוי.

ביפן גם אפשר לקנות מחוררים מיוחדים להכנת פרצופים מאצות לקישוט כדורי האורז. התחליף המקומי שלנו הוא מחורר משרדי שגרתי, שבאמצעותו ניצור את העיניים של הכבשים.

הרעיון לעיצוב הגיע מהבלוג Anna the Red, וביצירת המנה נעזרתי גם במיסאטו בכר, יפנית שחיה בישראל, ובחברתי יעל בן יצחק.

עוד מתכונים שכיף להכין עם הילדים:

מרכיבים

8 כדורי אורז קטנים

  • 180 גרם (3/4 כוס) אורז עגול לסושי
  • 200 מ"ל (3/4 כוס ועוד 1 כף) מים בטמפרטורת החדר
  • קורט מלח
  • אפשרות: 2-1 כפות שומשום שחור או שומשום קלוי

למלית
  • 1/2 אבוקדו
  • מלח
  • מעט מיץ לימון

לקישוט
  • 2-1 פרוסות פסטרמה
  • 1 אצת נורי

כלים מיוחדים
  • מחורר משרדי
  • חותכן עוגיות עגול קטן
  • ניילון נצמד

אופן ההכנה

  1. שוטפים היטב את האורז במים, עד שהמים הופכים לשקופים. מסננים.
  2. שמים את האורז, המים ומעט מלח בסיר עם תחתית עבה (רצוי להשתמש בסיר עם ציפוי מונע הידבקות). מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים על אש נמוכה 18-15 דקות נוספות, עד שהאורז רך ודביק. מצננים את האורז בסיר המכוסה. אם רוצים, מוסיפים לאורז המצונן שומשום ומערבבים.
  3. חותכים את האבוקדו לקוביות ומתבלים אותו במלח ובמיץ לימון.
  4. מרפדים קערית קטנה בניילון נצמד, כך ששוליו בולטים מעבר לשפת הקערית. מכינים קערית נוספת עם מעט מים.
  5. טובלים כף בקערית המים, מנערים ומעבירים בעזרתה כף עד כף וחצי של אורז לקערית המרופדת. משטחים את האורז באופן אחיד בתחתית הקערה.
  6. מניחים במרכז האורז 3-2 קוביות אבוקדו.
  7. אוספים את שולי הניילון הנצמד וסוגרים את האורז מסביב לאבוקדו (במידת הצורך מוסיפים עוד מעט אורז). מסובבים את הצרור (כמו שסוגרים סוכרייה) כדי להדק את האורז ולהקנות לו צורה של כדור מושלם. משחררים את הכדור מהניילון ומניחים בצלחת.
  8. מכינים באותו אופן עוד 7 כדורים ממולאים.
  9. יוצרים את הראש והאוזניים: קורצים מפרוסות הפסטרמה עיגולים באמצעות חותכן עגול קטן. קוטמים את העיגולים משני צדיהם כדי לקבל צורת ראש מוארכת, וחותכים מהשאריות משולשים קטנים שישמשו כאוזניים.
  10. יוצרים את העיניים: קורצים מאצת הנורי עיגולים קטנים וחוצים כל עיגול. לחלופין, אפשר לחורר סמוך מאוד לשולי האצה ואז לחורר שוב – וכך לקבל עיניים בצורת חצי סהר
  11. מצמידים לכל כדור אורז פרצוף מפסטרמה. מניחים על הפרצוף עיניים בעזרת פינצטה, וממקמים לידו אוזניים.

גיוונים

  • אפשר להכין את הפרצוף מחביתה במקום מפסטרמה: טורפים יחד ביצה אחת עם כף קמח, כף סוכר וקורט מלח (או מעט סויה). מטגנים ומניחים לחביתה להצטנן לפני שחותכים אותה.
  • במקום באבוקדו אפשר למלא את הכדורים בתערובת טונה: מערבבים יחד טונה מחצי קופסת שימורים (מסוננת היטב מנוזלים), 1 כפית מיונז ומעט רוטב צ׳ילי מתוק.