כשהייתי ילדה החלום שלי היה לגדל בבית כל חיה אפשרית. אמי ממש לא אהבה את הרעיון, אבל במשך השנים התפשרה על ארנבת, חתולה וגם ברווזה (שחיו בחצר, כמובן). כלב לא היה אפילו אופציה. אבל בלבי ידעתי שפעם זה יקרה.

כשאורן, בני הצעיר, ביקש לגדל ארנבת ידעתי שהתנגדות אינה אופציה. הבנתי את משאלת הלב שלו ושמחתי להגשים אותה בשביל שנינו - ומיד ניגשנו לעבודה. בנינו כלובים מתחת לעץ הלימון, גידרנו את האזור ונסענו לקנות את הארנבות הראשונות. אורן היה מאושר, וגם אני.

בחודשים הבאים בילינו שעות רבות בליטוף הארנבות, בניית כלובים חדשים והאכלה. עם הזמן הצטרפו לארנבות גם אוגרים, קביות (שנקראות גם חזירי ים או שרקנים), קיפוד וברווזים, והפינה שמתחת לעץ הלימון הפכה לפינת חי אמיתית.

כדי להאכיל את דיירי פינת החי אספנו תחילה שאריות אוכל מהמטבח, אבל עם הזמן החיות התרבו, ואני התחלתי את המרדף אחר אוכל עבורן. סיכמתי עם מנהל מחלקת הירקות בסופרמרקט השכונתי שהוא שומר לי את כל הכרובים ועלי החסה המיועדים לזריקה. וכך, שלוש פעמים בשבוע הייתי יוצאת מהחנות עמוסה בארגזים מלאים כרובים, עלי חסה ושאר ירקות נבולים וקצת רקובים שעשו דרכם לפינת החי של אורן.

אבל זה לא נגמר בזה. כשאוכלוסיית החיות גדלה עוד יותר התחלתי לנסוע עם רדת היום לשוק הירקות בטבריה, ובשעה שהרוכלים ארזו את מרכולתם אני הייתי אוספת לשקיות את השאריות. במשך הזמן הרוכלים בשוק הכירו אותי ולמדו מדוע אני אוספת את הירקות.

מרצפת השוק לפינת החי הביתית. אורן מאכיל ארנבות בכרוב (צילום: אסנת לסטר)
מרצפת השוק לפינת החי הביתית. אורן מאכיל ארנבות בכרוב (צילום: אסנת לסטר)

בצהרי יום שישי אחד גיליתי שאין לי אפילו עלה כרוב או חסה אחד כדי להאכיל את הרעבים בפינת החי. הסופרמרקט כבר נסגר ואני נשארתי אובדת עצות. כשצביקה, בעלי, צלצל להודיע שהוא בדרכו מעבודתו בבית החולים פוריה, ביקשתי ממנו כמעט בדמעות שינסה להשיג קצת ירק עבור החיות שלנו.

צביקה לא היסס ואמר שהוא נוסע לשוק - אולי יתמזל מזלו ויוכל לקנות שם משהו. אבל כשהגיע לשוק הוא גילה, כצפוי, שהרוכלים כבר בשלבים האחרונים של איסוף הסחורה וסגירת הדוכנים. על רצפת השוק, בסמוך לדוכנים, היו זרוקים כל הירקות הנבולים והפגומים. צביקה לא היסס והתחיל לאסוף את כל השאריות האלה לתוך שקיות, כשלפתע שמע מישהו קורא לו: "ד"ר לסטר, אתה בסדר?" צביקה הרים את ראשו וענה מיד ובלי היסוס: "כן, הארנבות של הבן שלי נשארו ללא אוכל והשוק נסגר, אז הן כנראה יסתפקו בכרוב נבול מהרצפה".

סלט כרוב עם צנוברים, אגוזי פקאן ושומשום

מתכון של שושנה מנדל מגבעת אבני.

מרכיבים
  • 1/2 כרוב לבן גדול או 1 כרוב קטן
  • 3-2 כפות סוכר חום
  • 1/3 כוס שמן (תירס, קנולה וכדומה)
  • 1/3 כוס חומץ
  • 2 כפות רוטב סויה
  • 50 גרם (1/2 כוס) צנוברים
  • 50 גרם (1/2 כוס) אגוזי פקאן שבורים
  • 50 גרם (קתץ פחות מ-1/2 כוס) שומשום

אופן ההכנה
  1. חותכים את הכרוב לרצועות דקות (הכי טוב לעשות זאת במעבד מזון עם דיסקית הפריסה הדקה).
  2. מעבירים את הכרוב לקערה. מערבבים את הסוכר, השמן, החומץ ורוטב הסויה, יוצקים על הכרוב ומערבבים.
  3. שמים את הצנוברים, האגוזים והשומשום במחבת ללא שמן. קולים אותם כמה דקות על להבה בינונית, תוך ערבוב, עד להשחמה קלה.
  4. מפזרים את הפיצוחים הקלויים על הסלט ומערבבים.

סלט כרוב עם רוטב בסגנון סיני

סלט כרוב עם רוטב בסגנון סיני (צילום: אסנת לסטר)
סלט כרוב עם רוטב בסגנון סיני (צילום: אסנת לסטר)

גרסה נוספת לסלט כרוב בתיבול חמוץ-מתוק. המתכון הוא של אור בנימין מיבנאל.

מרכיבים
  • 1/2 כרוב לבן
  • 2 כפות מלח גס
  • 1/3 כוס שמן
  • 1/3 כוס חומץ בלסמי
  • 1/3 כוס רוטב סויה
  • 3 כפות סוכר חום
  • 1/2 כוס שומשום

אופן ההכנה
  1. ממלאים קערה גדולה במים ומוסיפים את המלח הגס. משרים את הכרוב בקערה 15-10 דקות.
  2. מסננים את הכרוב מהנוזלים ושוטפים אותו היטב מהמלח. חותכים לפרוסות דקות.
  3. שמים את הכרוב בקערה. מערבבים את השמן, החומץ, רוטב הסויה והסוכר ויוצקים על הכרוב. מערבבים.
  4. שמים את השומשום במחבת ללא שמן וקולים דקה-שתיים על אש בינונית, עד שהשומשום מתכהה מעט.
  5. מפזרים את השומשום הקלוי על הכרוב ומערבבים. רצוי לחכות כשעתיים לפני ההגשה, כדי לאפשר לטעמים להיספג.

סלט כרוב ברוטב מיונז, לימון וחמוציות

סלט כרוב ברוטב מיונז, לימון וחמוציות (צילום: אסנת לסטר)
סלט כרוב ברוטב מיונז, לימון וחמוציות (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של שרה יהודאי מאשדות יעקוב מאוחד.

מרכיבים
  • 1/2 כרוב לבן או כרוב אדום
  • 1 כפית מלח
  • 3 כפות מיונז
  • מיץ סחוט מלימון שלם
  • 3 כפות שמן חמניות או שמן קנולה
  • אפשרות: 2 כפות סוכר
  • 1/2 עד 1 כוס חמוציות מתוקות

אופן ההכנה
  1. חותכים את הכרוב לרצועות דקות.
  2. שמים את הכרוב בקערה, מפזרים עליו את המלח ומערבבים. משהים כ-10 דקות.
  3. מערבבים את המיונז, מיץ הלימון והשמן (וגם הסוכר, אם רוצים) ויוצקים על הכרוב.
  4. מפזרים את החמוציות מלמעלה ומערבבים קלות.

כרוב ניצנים עם פירורי לחם

כרוב ניצנים עם פירורי לחם (צילום: אסנת לסטר)
כרוב ניצנים עם פירורי לחם (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים
  • 800 גרם כרוב ניצנים קפוא
  • 1/3 כוס רוטב סויה
  • 50 גרם חמאה או מרגרינה
  • 3 כפות שמן
  • שיניים קלופות וכתושות מראש שום שלם
  • 1 כף אבקת מרק עוף
  • 150-100 גרם (כ-1 כוס) פירורי לחם

אופן ההכנה
  1. שמים את כרוב הניצנים בסיר. מוסיפים מים עד לכיסוי ואת רוטב הסויה. מביאים לרתיחה ומבשלים 4-3 דקות נוספות. מסננים את הכרוב מהנוזלים.
  2. מחממים את החמאה (או המרגרינה) והשמן במחבת רחבה. מוסיפים את השום ומטגנים דקה. מוסיפים את פירורי הלחם ואבקת המרק ומטגנים עוד 3-2 דקות, תוך ערבוב.
  3. מכבים את האש, מוסיפים את כרוב הניצנים למחבת ומערבבים אותו עם פירורי הלחם.
  4. מגישים מיד.

כרוב אדום מבושל עם תפוחים

כרוב אדום מבושל עם תפוחים (צילום: אסנת לסטר)
כרוב אדום מבושל עם תפוחים (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של שושנה מנדל מטבריה.

מרכיבים
  • 50 גרם מרגרינה או חמאה
  • 1 כף שמן
  • 1 בצל קצוץ
  • 1 כרוב אדום פרוס דק
  • 3 תפוחי עץ חמוצים
  • 1/4 כוס חומץ
  • 1/2 1 עד 2 כוסות יין אדום
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 כף ריבה אדומה

אופן ההכנה
  1. מחממים את המרגרינה (או החמאה) והשמן בסיר בעל תחתית כבדה ומטגנים בהם את הבצל הקצוץ עד שהוא הופך לשקוף.
  2. מוסיפים לסיר את הכרוב הפרוס, מנמיכים את האש לקטנה, מכסים ומבשלים כ-10 דקות.
  3. בינתיים מקלפים את תפוחי העץ, מנקים אותם מגרעינים וחותכים כל אחד מהם ל-8 פלחים.
  4. מוסיפים לסיר את תפוחי העץ, החומץ, היין, המלח, הפלפל והריבה, ומערבבים.
  5. מכסים ומבשלים כשעה וחצי על אש קטנה (כדאי להניח מפזר חום ממתכת מתחת לסיר).
  6. מגישים חם או קר.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע