"את צריכה להבין מה זה לעבוד ולהרוויח כסף", אמרה לי אימא בבוקר היום הראשון של החופש הגדול כשהייתי בין כיתה ט' לכיתה י', "דוד פאול ארנסט אמר שיסדר לך עבודה ב'עסיס'".

ל"עסיס", חברה שייצרה מיצים, תרכיזים ושימורים, היה מפעל ברמת גן – רחוק מאוד מהבית שלנו בנתניה. "איך אני אגיע לעבודה?" שאלתי, בתקווה שאמא תשנה את דעתה, אבל לצערי היא ענתה בלי להתבלבל: "בכל בוקר יש הסעה מנתניה".

ההסעה יצאה בשש בבוקר מתחנת אגד בנתניה, והנסיעה נמשכה כשעה. כשהגעתי למפעל קיבלתי סינר עם שני כיסים: העבודה התבצעה בידיים חשופות, והכיסים נועדו לאחסון כל התכשיטים. הורדתי את שעון היד שלי והכנסתי אותו לאחד מהם.

מנהל העבודה הורה לנו ללכת אחריו. נכנסנו לסככה ענקית שבה סרט נע ארוך אשר משני צדיו ספסלים ללא משענת. כשהתיישבנו הוסבר לנו שבאנו לקלף עגבניות לקופסאות שימורים גדולות: חייבים למלא לפחות 35 מכלים במשמרת, ועל כל מכל נוסף נקבל תוספת כספית כלשהי.

שמונה שעות על ספסל ללא משענת. פועלות בבית החרושת של "עסיס" (צילום: דוד רובינגר)
שמונה שעות על ספסל ללא משענת. פועלות בבית החרושת של "עסיס" (צילום: דוד רובינגר)

לקחתי מכל והעמדתי אותו על השולחן מולי, כשעל הסרט הנע התחילו להתקרב מכלים שבהם מים חמים ועגבניות מוארכות מזן תמר. לאחר הדגמה קצרה הבנתי שכל מה שאני צריכה לעשות זה לחפון את העגבניות ביד וללחוץ קצת - הן כבר מחליקות לתוך המכל, נקיות מהקליפה.

העבודה היתה נחמדת בשעה הראשונה, אבל לאחר שמונה שעות לא יכולתי להרים אפילו עגבנייה אחת.

כשחזרתי הביתה באותו יום הודעתי להורים באופן חד-משמעי שאני לא חוזרת ל"עסיס" ולא מקלפת יותר עגבניות. רק בערב נזכרתי שהשארתי את שעון היד שלי בכיס החלוק...

למחרת בשש בבוקר עליתי שוב על ההסעה ל"עסיס", מצאתי את החלוק וגם את השעון - אבל הייתי חייבת לחכות שמונה שעות להסעה חזרה לנתניה.

מאז, בכל פעם שאני בוחנת קופסת עגבניות קלופות אני תוהה איך עושים זאת היום. בטח לא בידיים ובטח לא על ספסל ללא משענת. ואולי כן?

למרות הטראומה ב"עסיס", עם השנים למדתי לאהוב שימורים, מאחר שקל מאוד להכין אתם ארוחה מהירה. הנה כמה מהמתכונים הקבועים שלי:

מקולפות ביד אחת-אחת. עגבניות משומרות (צילום: shutterstock)
מקולפות ביד אחת-אחת. עגבניות משומרות (צילום: shutterstock)

סלט מקופסאות שימורים

מרכיבים
  • 5-4 קופסאות שימורים מסוננות מנוזלים של ירקות שאוהבים: שעועית ירוקה חתוכה, שעועית צהובה חתוכה, פטריות שלמות או חתוכות, רצועות פלפלים אדומים כבושים, תירס מתוק וכדומה
  • 1 כוס שמן זית
  • 5 שיני שום כתושות
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל שחור גרוס
  • 1/2 כפית רוטב טבסקו

אופן ההכנה
  1. מערבבים בקערה את הירקות מקופסאות השימורים.
  2. מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים.

שקשוקה

שקשוקה (צילום: אסנת לסטר)
שקשוקה (צילום: אסנת לסטר)

מרכיבים
  • שמן זית
  • 2 בצלים קצוצים
  • 2 קופסאות (570 גרם כל אחת) של רוטב עגבניות לשקשוקה
  • 1 כפית פפריקה אדומה מתוקה או חריפה
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 כפית מלח
  • ביצים כמספר הסועדים

אופן ההכנה
  1. מחממים שמן זית במחבת רחבה ומטגנים את הבצל הקצוץ עד שהוא מתחיל להזהיב.
  2. מוסיפים למחבת את רוטב העגבניות ומנמיכים את האש. מבשלים על אש קטנה 30-25 דקות, תוך ערבוב מדי פעם. עד שהרוטב מסמיך. מוסיפים את התבלינים ומערבבים.
  3. בעזרת כף עץ מפנים מרוטב חלק מהמחבת, יוצקים ל"בור" שנוצר מעט שמן זית ושוברים לתוכו ביצה.
  4. ממשיכים ליצור בורות במקומות שונים במחבת, ושמים גם בהם שמן זית וביצה.
  5. מכסים ומבשלים על אש קטנה עד שהביצים מוכנות.

טוסט עם שעועית אפויה משומרת

טוסט עם שעועית אפויה משומרת (צילום: אסנת לסטר)
טוסט עם שעועית אפויה משומרת (צילום: אסנת לסטר)

אין מאכל יותר בריטי מזה. מגישים אותו שם בכל מקום לארוחת בוקר, בדרך כלל בתוספת ביצה עין.

בעלי, צביקה, שהוא כירורג פה ולסת, עשה את ההתמחות שלו באנגליה – כך שגרנו שם תקופה. בכל פעם שלא הספקתי לארגן ארוחה הכנתי טוסטים שעליהם סידרתי את השעועית האפויה – והיה מה לאכול. אני חייבת לציין שהשעועית האפויה באנגליה טעימה מאוד, ועם כל הציונות שבי אין לי ברירה אלא להודות שהיא קצת (הרבה) יותר טעימה מזו שבארץ.

אז איך מכינים טוסט עם שעועית? זה פשוט מאוד: מכינים טוסט, פותחים קופסת שעועית לבנה אפויה ברוטב עגבניות, עורמים על הטוסט ואוכלים בתוספת עגבניות טריות.

לבבות עוף מטוגנים עם אפונה

לבבות עוף מטוגנים עם אפונה (צילום: אסנת לסטר)
לבבות עוף מטוגנים עם אפונה (צילום: אסנת לסטר)

את המנה הזאת בעלי ואני נהגנו לאכול הרבה כשהיינו סטודנטים בירושלים.

מרכיבים
  • 1/4 כוס שמן זית
  • 1 ק"ג לבבות עוף
  • 2-1 קופסאות שימורי אפונה, מסוננות מהנוזלים
  • 1 כף מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון

אופן ההכנה
  1. מחממים את השמן במחבת גדולה. שמים במחצית אחת של המחבת את הלבבות, ובמחציתה השנייה את האפונה.
  2. מטגנים 3 דקות על אש גבוהה, מנמיכים לאש קטנה וממשיכים לבשל עוד 17-15 דקות, עד שהלבבות משחימים והאפונה מצטמקת. מדי פעם מנערים קצת את המחבת, לערבוב. 3 דקות לפני סיום הבישול מתבלים את המנה במלח ובפלפל.

עגבניות ממולאות גבינת שמנת וסרדינים

עגבניות ממולאות גבינת שמנת וסרדינים (צילום: אסנת לסטר)
עגבניות ממולאות גבינת שמנת וסרדינים (צילום: אסנת לסטר)

מנה שמתאימה גם כפתיח לארוחה וגם כחטיף לאירוח.

מרכיבים
  • 8-7 עגבניות קטנות
  • 250 גרם גבינת שמנת
  • 1 קופסת סרדינים, מסוננים מהשמן
  • 100 גרם זיתים ירוקים פרוסים או קצוצים
  • 2 פלפלים משומרים חריפים (שיפקה), קצוצים דק

אופן ההכנה
  1. קוטמים את חלקן העליון של העגבניות ומרוקנים את תוכנן באמצעות כפית פריזיאן.
  2. מערבבים יחד את שאר המרכיבים וממלאים בתערובת את העגבניות.

מרק אפונה

מרק אפונה (צילום: אסנת לסטר)
מרק אפונה (צילום: אסנת לסטר)

מרכיבים

3-2 מנות

  • 2 קופסאות שימורי אפונה
  • 1/2 1 כוסות ציר מרק (או מים רותחים עם 1 כף אבקת מרק עוף)
  • 1 כפית פלפל שחור גרוס
  • 1 כפית מלח (אם יש צורך)

אופן ההכנה
  1. שמים במעבד מזון תכולה של קופסת אפונה אחת, ללא הנוזלים, וכן 1/2 כוס מציר העוף. מעבדים עד לקבלת מחית גסה.
  2. מוסיפים את יתרת ציר העוף ומעבדים עד לקבלת המרקם הרצוי.
  3. מוסיפים את התבלינים ומעבדים 2 שניות.
  4. מעבירים את התערובת לסיר. מוסיפים את האפונה מקופסת השימורים השנייה, ללא נוזלי השימור, ומחממים.

רסק תפוחים עם קצפת

רסק תפוחים עם קצפת (צילום: אסנת לסטר)
רסק תפוחים עם קצפת (צילום: אסנת לסטר)

הבסיס למתכון הוא עוגת רסק תפוחים ובישקוטי, שאת הכנתה למדתי מאימא שלי.

מרכיבים

כ-5 מנות

  • כ-20 ביסקוויטים פתי בר (תלוי בכלי שבו מכינים את הקינוח)
  • כ-1/3 כוס (שוב, תלוי בגודל הכלי) יין לבן יבש או חצי יבש
  • כ-400 גרם (2/3 1 כוסות) רסק תפוחי עץ משומר
  • 1 כפית קינמון
  • 1/2 כפית אגוז מוסקט טחון
  • 1/4 כפית ציפורן טחון
  • 1 כפית ג'לטין
  • 1/2 כוס מים חמים
  • 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה לקצפת
  • 2 כפות סוכר

אופן ההכנה
  1. שוברים את הביסקוויטים ושמים בכלי ההגשה (אם משתמשים בכוסות, כדאי לדחוס אותם קצת עם קצה מערוך).
  2. יוצקים את היין על הביסקוויטים השבורים.
  3. מערבבים בקערה את רסק התפוחים עם התבלינים.
  4. מערבבים היטב את הג'לטין עם המים, עד שהוא נמס לחלוטין (זה לוקח קצת זמן).
  5. מערבבים את תערובת הג'לטין עם רסק התפוחים ויוצקים על הביסקוויטים. מכניסים למקרר לחצי שעה לפחות, להתייצבות.
  6. לפני ההגשה מקציפים את השמנת המתוקה עם 2 כפות הסוכר ומזלפים על רסק התפוחים.