קובה לפסח מקמח מצה

מתכון של יעל אזולוס מטבריה.

מרכיבים

כ-24 יחידות

למלית
  • שמן לטיגון הבצל (רצוי שמן זית)
  • 3 בצלים גדולים למדי, קצוצים
  • 500 גרם בשר בקר טחון
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 כפית אגוז מוסקט טחון

לבצק
  • 500 גרם (3/4 3 כוסות ועוד 1 כף) קמח מצה
  • 3 כפות שמן
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 כפית מלח
  • כ-4 כוסות מים
  • שמן לטיגון עמוק

אופן ההכנה

המלית
  1. מחממים שמן במחבת עמוקה או בסיר שטוח ומטגנים את בו הבצל עד שהוא הופך לרך ושקוף.
  2. מוסיפים את הבשר הטחון וממשיכים לטגן, תוך ערבוב והפרדת פירורי הבשר במזלג, עד שהבשר הופך לכהה.
  3. מוסיפים את התבלינים, מערבבים ומורידים מהאש. טועמים ומתקנים תיבול, אם צריך.

הבצק
  1. מערבבים את קמח המצה, השמן והתבלינים. ממשיכים לערבב ומוסיפים בהדרגה מים, עד לקבלת בצק רך ונעים לעבודה.
  2. בעזרת ידיים רטובות יוצרים מהבצק כדורים בגודל לימון קטן. אם הבצק מתייבש בזמן העבודה, אפשר להוסיף לו מדי פעם כפית מים וללוש.
  3. משטחים כל כדור בכף היד, ממלאים בכפית גדושה מהמלית וסוגרים לכדור (אפשר גם ליצור קובה מוארכים).
  4. מחממים שמן לטיגון עמוק, ומטגנים בו את הכדורים הממולאים עד שהם מזהיבים.

עוגיות גבינה מלוחות ללא גלוטן

עוגיות גבינה מלוחות ללא גלוטן (צילום: אסנת לסטר)
עוגיות גבינה מלוחות ללא גלוטן (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של הקונדיטורית תמי רוברג ממסעדת "רוברג" במושב לבנים.

מרכיבים
  • 250 גרם (2 כוסות) קמח תפוחי אדמה
  • 1 כפית גדושה אבקת אפייה
  • 250 גרם גבינה לבנה (כל סוג שאוהבים)
  • 1 ביצה
  • 200 גרם חמאה מומסת
  • 150 גרם גבינה בולגרית מגוררת
  • 200 גרם גבינה צהובה מגוררת

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-200 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  2. מערבבים את כל המרכיבים לבצק רך ואחיד.
  3. קורצים מהבצק כדורים ומניחים אותם בתבנית. אופים כ-15 דקות, עד שהעוגיות מזהיבות.

גיוונים
  • אפשר לאפות את הבצק בתבניות שקעים משומנות, וכך יתקבלו לחמניות גבינה.
  • את קמח תפוחי האדמה אפשר להחליף בקמח מצה או בקמח תופח לפסח. אם משתמשים בקמח תופח, משמיטים מהמתכון את אבקת האפייה.

קציצות פרסה (כרשה)

קציצות כרשה (צילום: אסנת לסטר)
קציצות כרשה (צילום: אסנת לסטר)

מלכה תמיר מקרית חיים קיבלה את המתכון הטורקי המסורתי הזה מאמה, שמכינה את הקציצות בכל שנה לכבוד פסח וראש השנה.

שימו לב שיש לקרר את תערובת הירקות במשך כמה שעות.

מרכיבים
  • 6 כרשים גדולות (החלק הלבן בלבד)
  • 4 תפוחי אדמה
  • מים ומלח לבישול הירקות
  • 500 גרם בשר בקר טחון
  • כמה כפות שמן זית לטיגון הבשר
  • מלח
  • פלפל שחור טחון
  • 200 גרם (1/2 1 כוסות) קמח מצה לציפוי הקציצות
  • 2 ביצים טרופות לציפוי הקציצות
  • שמן לטיגון עמוק

אופן ההכנה
  1. חותכים את גבעולי הכרשה לפרוסות באורך של כ-5 ס"מ. מבשלים אותם במים רותחים עם כף מלח במשך כ-20 דקות, עד שהם מתרככים.
  2. מבשלים את תפוחי האדמה בנפרד במים רותחים ומלח, עד שהם מתרככים.
  3. מסננים את הירקות מהנוזלים ומקררים במקרר במשך כמה שעות.
  4. טוחנים את תפוחי האדמה והכרשה במטחנת בשר ומערבבים (חשוב שהטחינה תהיה במטחנת בשר, כדי שהמרקם יהיה מעט גס).
  5. מחממים במחבת שמן זית ומטגנים את הבשר הטחון, תוך ערבוב והפרדת פירורי הבשר במזלג, עד שהבשר משנה את צבעו. מורידים מהאש ומוסיפים לתערובת הירקות הטחונים.
  6. מתבלים את התערובת במלח ופלפל שחור, מכסים ומכניסים למקרר לחצי שעה להתייצבות.
  7. יוצרים מהתערובת קציצות, מצפים אותן בקמח מצה ואחר כך בביצה טרופה. מטגנים בשמן עמוק חם, עד להזהבה.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע