יש משהו נעים באירוח לסדר שנמשך גם ליום הבא. הילדים נהנים מהפגישה הארוכה עם בני הדודים: המבוגרים מבלים במטבח והם בכל שאר חדרי הבית.

בשנה הראשונה למגורינו בביתנו החדש בפוריה עילית הוחלט שאת סדר הפסח תערוך כל המשפחה אצלנו. היתה לי קצת עזרה בהכנה משאר הנשים שהגיעו לסדר, אבל עדיין נשארתי עם הכנות רבות - במיוחד לאור העובדה שכל האורחים נשארו אצלנו גם ליום הבא.

בבוקר היו כבר כל הסירים והמגשים ערוכים צפופים במקרר זה ליד זה וזה על זה, מוכנים לקראת הערב. הצצתי לרשימות ווידאתי שהכנתי הכל. בדיקה אחרונה של השולחן הערוך, ספרתי שוב ושוב שאף כוס או מזלג לא חסרים ויצאתי ל"רדיו כך רגע" לשידור התוכנית שלי, "סיר לחג".

כולם כבר ישבו לשולחן, סבא אהרון נתן סימן שמתחילים וסבתא חנה פנתה אלי ושאלה למה לא שמתי על השולחן את החרוסת. לרגע קפאתי על מקומי. הבטתי בצלחת הסדר וגם בשאר הצלוחיות ולא הבנתי איך לא שמתי לב לחיסרון החרוסת. הפכתי במוחי את כל הרשימות שעשיתי כדי לא לשכוח כלום ולא זכרתי אם החרוסת היתה שם או לא. עכשיו כבר עברתי לשלב הבא. "תמשיכו קצת בלעדי", הודעתי, "אני מביאה את החרוסת".

רצתי למטבח, פתחתי את המקרר ואת המזווה, הבטתי על כל מה שהיה שם והחלטתי שאני מכינה חרוסת ממה שאני מוצאת שמתאים. זרקתי לתוך מעבד המזון אגוזים, תמרים, תפוחים (חתוכים אבל לא קלופים) וצימוקים, והפעלתי 20 שניות. הבטתי בשורת צנצנות התבלינים, פתחתי כמה במהירות והוספתי קינמון, ציפורן מוסקט והל. לא מדדתי, לא שקלתי, פשוט הוספתי וטחנתי. העברתי את התוצאה לקערה קטנה ורצתי חזרה לשולחן הסדר. להערכתי עברו בקושי שתי דקות מאז שעזבתי את השולחן ועד שחזרתי והתיישבתי, כאילו רק הוצאתי את החרוסת מהמקרר וסידרתי בקערית.

ההפתעה הגדולה היתה כשהתחלתי לקבל מחמאות על החרוסת המיוחדת. כל הנשים בשולחן ביקשו את המתכון ואני ישבתי עם חיוך טיפשי על פני, כאילו אומרת "אה, זה מתכון סודי". אבל בתוכי ידעתי שאני חייבת לשחזר איך הכנתי את החרוסת הזאת, כי אין סיכוי שאתחמק בסופו של דבר ממסירת מתכון. וזה מה שעשיתי. כשכולם נסעו הביתה התחלתי משחזרת, רושמת כמויות ומסדרת את המתכון.

לחרוסת הזאת יכול כל אחד להוסיף מצרכים נוספים שאוהבים, אבל מה שיפה בה זה שהיא טעימה, וזמן ההכנה שלה לא עולה על 2 דקות. כאמור – בדקתי.

חרוסת ב-2 דקות

מרכיבים

כ-800-700 גרם חרוסת (כ-3 כוסות)

  • 1 תפוח קלוף, מנוקה מגרעינים וחתוך לקוביות גדולות
  • 1 אגס קלוף, מנוקה מגרעינים וחתוך לקוביות גדולות
  • 1/2 כוס (120 גרם) ממרח תמרים
  • 1/2 כוס (100 גרם) אגוזי מלך שלמים
  • 1 כוס (150 גרם) צימוקים בהירים
  • 1/2 כוס (50 גרם) אגוזי מלך שבורים
  • 1 כף דבש
  • 4 כפות ליקר שאוהבים או יין אדום
  • 1 כפית קינמון
  • 1/2 כפית אגוז מוסקט טחון
  • 1/2 כפית ציפורן טחון
  • 1/2 כפית הל טחון

אופן ההכנה
  1. שמים במעבד מזון את התפוח, האגס, ממרח התמרים והאגוזים השלמים. מעבדים 20 שניות.
  2. מוציאים את המחית מקערת המעבד לקערה. מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים.

הערה

  • אני אוהבת שבחרוסת מרגישים קצת את האגוזים והצימוקים, ולכן הוספתי חלק מהאגוזים ואת כל הצימוקים לאחר העיבוד במעבד המזון. אם אתם אוהבים חרוסת יותר חלקה – הוסיפו גם אותם, או חלק מהם, למעבד.

אטריות לפסח

אטריות לפסח (צילום: אסנת לסטר)
אטריות לפסח (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים
  • 1/2 כוס קמח תפוחי אדמה
  • 1/4 כוס קמח מצה
  • 1/2 כפית פלפל לבן
  • 1/2 כפית פלפל שחור
  • 1 כפית מלח
  • 6 ביצים
  • 4 כפות שמיר קצוץ
  • 4 כפות שמן

אופן ההכנה

  1. מערבבים את קמח תפוחי האדמה עם קמח המצה והתבלינים.
  2. מוסיפים את הביצים, בזו אחר זו, תוך ערבוב נמרץ במזלג. מערבבים היטב עד לקבלת בלילה סמיכה וחלקה.
  3. מוסיפים את השמיר הקצוץ ומערבבים.
  4. מחממים מחבת עם שתי כפות שמן, וכשהשמן ממש חם יוצקים למחבת מצקת מהבלילה. מטים את המחבת לצדדים, כדי שהבלילה תתפזר בתוכה כמה שיותר.
  5. מטגנים עד שתחתית החביתית מזהיבה קלות, הופכים אותה ומטגנים אותה על צדה השני עד להזהבה קלה.
  6. מטגנים באותו אופן 4-3 חביתיות נוספות. לאחר טיגון 2 חביתיות קרוב לוודאי שיהיה צורך להוסיף למחבת את שתי כפות השמן הנותרות.
  7. נותנים לחביתיות להתקרר.
  8. יוצרים מהחביתיות אטריות. להכנת אטריות למרק: חותכים את החביתיות לפסים ברוחב של 4-3 ס"מ, וחותכים את הפסים דק לאטריות. להכנת ספגטי: מגלגלים כל חביתית לרולדה, וחותכים את הרולדה לפרוסות דקות – כשתפתחו את הפרוסות תקבלו "ספגטי".

הערה
  • החביתיות מעולות גם למילוי: מורחים אותן בגבינה, מוסיפים בצל ירוק ומגלגלים.

קניידלך אווריריים

קניידלך אווריריים (צילום: אסנת לסטר)
קניידלך אווריריים (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסתר בכר מנתניה.

מרכיבים

12-10 קניידלך

  • 6 ביצים, מופרדות לחלבונים וחלמונים
  • 1/2 כוס שמן
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור
  • 1 כפית גדושה אבקת מרק עוף
  • 300 גרם (1/3 2 כוסות) קמח מצה
  • 1/4 1 כוסות סודה (המשקה, לא האבקה)

אופן ההכנה
  1. מקציפים את החלבונים לקצף יציב.
  2. מערבבים בקערה נפרדת את שאר המרכיבים לבלילה אחידה.
  3. מקפלים את קצף החלבונים לתוך הבלילה. עושים זאת בכמה פעמים – בכל פעם מקפלים כשליש מכמות הקצף, עד שהוא נטמע היטב בבלילה.
  4. מכסים ומכניסים למקרר ל-10 דקות.
  5. מרתיחים בסיר מים עם מלח או אבקת מרק עוף. יוצרים מהתערובת כדורים בגודל הרצוי ומכניסים אותם לנוזל הרותח. מבשלים כ-10 דקות.

חזרת מסלק מוחמץ

חזרת מסלק מוחמץ (צילום: אסנת לסטר)
חזרת מסלק מוחמץ (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של לינה גולדנשטיין מנצרת עילית.

סבתא וסבא של לינה היו מחמיצים סלק בפורים ומכינים מהסלק המוחמץ חזרת בפסח. ההחמצה פשוטה: קולפים את הסלק, חותכים לרבעים, מכניסים לצנצנת ומכסים במים. מעמידים בחוץ כשבועיים, ללא מכסה. מסננים את הסלק מהנוזלים ושומרים את הנוזלים ואת חתיכות הסלק בנפרד במקרר.

אם לא כבשתם מראש סלק, אפשר כמובן להשתמש בסלק כבוש קנוי.

הערה: הכמויות הן אפילו לא המלצה. כל אחד קובע את היחס בין כמות שורש החזרת החריפה לסלק המוחמץ. צריך לטעום ולהחליט. הביאו בחשבון שהחריפות יורדת עם הזמן, ולכן לזמן שאמור לחלוף בין הכנת החזרת להגשתה יש משמעות.

מרכיבים
  • 300 גרם סלק מוחמץ
  • 100 גרם שורש חזרת
  • כמה כפות מנוזלי הסלק המוחמץ
  • 1 כפית סוכר
  • קורט מלח

אופן ההכנה
  1. מגררים דק את הסלק המוחמץ ואת שורש החזרת. מערבבים.
  2. מוסיפים את נוזלי הסלק המוחמץ, הסוכר והמלח ומערבבים.
  3. מעבירים לצנצנות ושומרים במקרר.

קציצות בקר וסלק מוחמץ

קציצות בקר וסלק מוחמץ (צילום: אסנת לסטר)
קציצות בקר וסלק מוחמץ (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של לינה גולדנשטיין מנצרת עילית.

מרכיבים

15-12 קציצות

לקציצות
  • 1/2 ק"ג בשר בקר טחון
  • 1 בצל קצוץ דק
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 ביצה
  • 2 כפות קמח מצה
  • 200 גרם (קצת יותר מ-3/4 כוס דחוסה) סלק מוחמץ מגורר
  • שמן לטיגון הקציצות

לבישול
  • 1 ליטר נוזל מסלק מוחמץ (אם לא הכנתם בעצמכם, אפשר להשתמש בבורשט קנוי)
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית סוכר
  • 2 כפות קמח מצה

אופן ההכנה
  1. מערבבים היטב את כל מרכיבי הקציצות, למעט השמן לטיגון. יוצרים מהתערובת כדורים קטנים בגודל כדורי פלאפל.
  2. מחממים במחבת שמן ומטגנים בו קצרות את הקציצות, תוך ערבוב, עד שחלקן החיצוני משחים. מורידים מהאש.
  3. יוצקים לסיר את נוזלי הסלק המוחמץ ומביאים לרתיחה. מוסיפים את כדורי הבשר ואת המלח והסוכר.
  4. מכסים ומבשלים על אש קטנה כ-30 דקות. לקראת סוף הבישול מוסיפים לסיר את קמח המצה, מערבבים ומבשלים עוד קצת – רק עד שהנוזלים מסמיכים מעט.

כרשה ממולאת בסגנון סורי

כרשה ממולאת בסגנון סורי (צילום: אסנת לסטר)
כרשה ממולאת בסגנון סורי (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של ניסים חילו מחיפה.

מרכיבים

כ-12 ממולאים

  • 4 כרשים עבות

למילוי
  • 200 גרם (1 כוס גדושה) אורז עגול, שטוף ומסונן מהנוזלים
  • 1/2 ק"ג בשר בקר טחון
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית בהרט
  • 2 כפות רכז רימונים

לרוטב
  • 1/2 כוס רכז רימונים
  • 1/2 כוס שמן זית
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית בהרט
  • מים

אופן ההכנה
  1. חותכים את עלי הכרשה ונפטרים מהם. חותכים את הגבעול הלבן לשני מקטעים באורך של כ-10 ס"מ. חורצים כל מקטע לאורכו עד למרכז שלו.
  2. שמים את הכרשים בסיר עם מים רותחים ומבשלים 3-2, דקות, רק עד שהכרשים קצת מתרככות ואפשר לקלף ולהפריד את הגלדים (השכבות) שמרכיבים את הגבעול.
  3. מניחים לכרשים להתקרר מעט ומפרידים את הגלדים זה מזה.
  4. מערבבים היטב את כל מרכיבי המילוי. ממלאים את הגלדים בתערובת, סוגרים אותם כמו צינורות ומניחים זה לצד זה בסיר שטוח שאפשר להכניס לתנור.
  5. מערבבים את מרכיבי הרוטב ויוצקים על הכרשים הממולאות. הרוטב צריך להגיע לגובה של 3 ס"מ מעל הכרשים שבסיר (זה חשוב, כדי שיהיו מספיק נוזלים לבישול האורז).
  6. מניחים צלחת על הממולאים (כדי שלא יצופו בסיר) ומביאים את הרוטב לרתיחה.
  7. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ואופים כשעה. אם בזמן האפייה חסרים נוזלים, מכינים עוד כמות של רוטב, מחממים ויוצקים על הממולאים שבסיר.

עוגת אגוזים בציפוי שוקולד

עוגת אגוזים כשרה לפסח בציפוי שוקולד (צילום: אסנת לסטר)
עוגת אגוזים כשרה לפסח בציפוי שוקולד (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אנה תם מקצרין.

מרכיבים

תבנית מתפרקת בקוטר 26 ס"מ

  • 6 ביצים, מופרדות לחלבונים וחלמונים
  • 1 כוס (200 גרם) סוכר
  • 2 כפות קמח תפוחי אדמה
  • 200 גרם אגוזים מרוסקים
  • חמאה או מרגרינה לשימון התבנית

לקרם
  • 3 ביצים
  • 1 כוס (200 גרם) סוכר
  • 100 גרם שוקולד מריר
  • 200 גרם חמאה רכה או מרגרינה רכה

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-160 מעלות. משמנים את התבנית.
  2. מקציפים את החלמונים עם 3/4 כוס מהסוכר.
  3. מוסיפים לקציפת החלמונים את קמח תפוחי האדמה והאגוזים המרוסקים ומערבבים.
  4. מנקים היטב בסבון ובמים את הקערה והמקצפים (שאריות החלמונים יפגעו בהקצפת החלבונים). מקציפים את החלבונים עם 1/4 כוס הסוכר הנותרת עד שמתקבל קצף מבריק ויציב, אך גמיש.
  5. מקפלים את קצף החלבונים לתוך תערובת החלמונים.
  6. משטחים את התערובת בתבנית ואופים 25 דקות.

הקרם
  1. שמים את הביצים והסוכר בקערת מתכת. מניחים את הקערה מעל סיר שבו מעט מים רותחים (אסור שהמים יגעו בתחתית הקערה) ומקציפים את הביצים עם הסוכר עד שהסוכר נמס לחלוטין ומתקבלת קציפה בהירה וסמיכה. נותנים לקציפה להתקרר מעט. (אפשר גם להקציף ללא החימום, אבל אז צריך להקציף יותר זמן עד שהסוכר נמס).
  2. ממיסים את השוקולד במיקרוגל או בקערת מתכת מעל סיר עם מים רותחים.
  3. מקציפים את החמאה או המרגרינה לקרם. ממשיכים להקציף ומוסיפים בזילוף דק ואטי את קציפת הביצים. מורידים את מהירות ההקצפה ומוסיפים בהדרגה גם את השוקולד המומס.
  4. מורחים את הקרם על העוגה.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע