מרק דלעת ושורש סלרי

בחורף השורשים הרבה יותר גדולים, כך שזהו זמן מושלם להכין מהם מטעמים. במרק הזה שידכתי שורש סלרי לדלעת, קרם קוקוס, טימין ועוד דברים טובים, והתוצאה עשירה ומענגת.

מרכיבים

6-4 מנות

  • 3 כפות שמן זית
  • 1 בצל גדול, קלוף וחתוך לקוביות קטנות
  • 3 שיני שום, קלופות וקצוצות
  • 600 גרם דלעת, נקייה וחתוכה לקוביות קטנות
  • 250 גרם שורש סלרי, קלוף וחתוך לקוביות קטנות
  • 3/4 3 כוסות (900 מ"ל) ציר עוף או ירקות, או מים
  • 10-8 ענפי טימין טריים
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) קרם קוקוס (מומלץ לרכוש קרם קוקוס בקרטון - הוא טעים יותר ומכיל פחות תוספים מקרם בקופסת שימורים)
  • אפשרות: 2-1 כפיות שמן קוקוס מוצק או נוזלי
  • 1 עד 1/2 1 כפיות דבש
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס טרי

להגשה
  • גרעיני דלעת קלופים וקלויים קלות במחבת יבשה
  • עלי טימין
  • אפשרות: שמנת מתוקה לבישול

אופן ההכנה
  1. מחממים את שמן הזית בסיר בינוני. מוסיפים את הבצל והשום ומבשלים כ-7 דקות, תוך ערבוב מדי פעם. בתום הבישול הבצל והשום אמורים להיות זהובים.
  2. מוסיפים לסיר את קוביות הדלעת והסלרי ואת הציר או המים. מכסים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את ענפי הטימין, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים 25-20 דקות, עד שהירקות מתרככים. מוציאים מהסיר את ענפי הטימין (העלים ייפרדו מהם בזמן הבישול).
  3. מוסיפים לסיר את קרם הקוקוס, שמן הקוקוס (אם משתמשים בו) והדבש, ומתבלים במלח ובפלפל. מערבבים.
  4. טוחנים את המרק באמצעות בלנדר מוט למרקם חלק. אם המרק סמיך מדי, מוסיפים לו כפות אחדות של קרם קוקוס.
  5. יוצקים את המרק לקעריות ומעטרים בגרעיני דלעת קלויים, עלי טימין ומעט שמנת מתוקה, אם רוצים.

מרק אפונה ושורש סלרי

מרק מהיר וקל להכנה, שמצליח להיות עשיר וקרמי ללא תוספת שמנת.

מרכיבים

8-6 מנות

  • מעט שמן זית או חמאה לטיגון
  • 2 בצלים בינוניים, קצוצים
  • 4 שורשי סלרי (כ-1.2 ק"ג), קלופים וחתוכים לקוביות
  • 1.6 ליטר (2/3 6 כוסות) מרק עוף צח חם או ציר ירקות חם או מים חמים
  • 800 גרם (מעט יותר מ-4 כוסות) אפונה קפואה
  • מלח

להגשה

שמן זית

פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה
  1. מחממים את שמן הזית (או החמאה) בסיר בינוני. מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שהוא מזהיב.
  2. מוסיפים לסיר את הסלרי ואת המרק (או הציר או המים). מביאים לרתיחה ומבשלים כ-15 דקות, עד שהסלרי מתרכך.
  3. מוסיפים את האפונה, מביאים לרתיחה ומכסים. מבשלים כ-5 דקות ברתיחה עדינה, עד שהאפונה מתרככת. מתבלים במלח.
  4. טוחנים את המרק באמצעות בלנדר מוט (אפשר לשמור בצד מעט מהאפונה ומקוביות הסלרי, לקישוט המרק). אם המרק סמיך מדי, מדללים אותו במעט מרק צח, ציר ירקות או מים.
  5. מעבירים את המרק לקערות הגשה. מזלפים מעל מעט שמן זית ומתבלים בפלפל שחור גרוס.

מרק כרובית וחומוס

מרק מפנק, קרמי, סמיך ומזין שהכנתו פשוטה. כדאי להגיש את המרק כשהוא מקושט בפרחי כרובית, גרגירי חומוס (שמרו קצת בצד) ענפי טימין ושמן זית.

לטעם עשיר במיוחד, אפשר להוסיף למרק מעט שמנת לבישול יחד עם הכרובית.

מרכיבים

כ-8 מנות

  • 1 כרובית גדולה, שטופה
  • כ-200 גרם גרגירי חומוס יבשים או 350 גרם גרגירי חומוס מקופסת שימורים (תכולה של קופסה אחת, מסוננת מנוזלים)
  • 4 שיני שום שלמות, קלופות
  • מעט כמון, לפי הטעם
  • שמן זית
  • 1 תפוח אדמה גדול, קלוף וחתוך לקוביות
  • 1 ליטר ציר עוף או מים
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • ענפי טימין לקישוט

אופן ההכנה
  1. אם משתמשים בחומוס יבש: משרים את הגרגירים בהרבה מים במשך כ-12-8 שעות (מחליפים את המים פעמיים-שלוש במשך ההשריה). מסננים, מעבירים לסיר ומבשלים כ-60-45 דקות במים רותחים, עד שהגרגירים מתרככים.
  2. מחממים את התנור ל-220 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  3. מפרקים את הכרובית לפרחים ומניחים בתבנית. מסננים את החומוס ומייבשים מעט במגבת נייר. מניחים בתבנית בין פרחי הכרובית ומוסיפים את שיני השום. מתבלים במלח, פלפל שחור וכמון, ומזלפים מעל שמן זית. אופים כ-25 דקות, עד שהכרובית מזהיבה היטב.
  4. מחממים מעט שמן זית בסיר בינוני. מוסיפים את קוביות תפוח האדמה ומטגנים כמה דקות, עד שהן מזהיבות.
  5. מוסיפים לסיר את הציר (או המים) ומביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים כמה דקות, עד שתפוחי האדמה מתרככים.
  6. מוסיפים את הכרובית, החומוס והשום האפויים (כדאי לשמור בצד קצת פרחי כרובית וגרגירי חומוס, לקישוט המנה). מחממים מעט (לא צריך להרתיח), מסירים מהכיריים, מצננים כמה דקות וטוחנים עם בלנדר מוט.
  7. יוצקים את המרק לקעריות. מקשטים בטימין ובכרובית ובחומוס ששמרנו בצד, ומזלפים מעט שמן זית. מגישים מיד.