יותר אנשים נרתעים מקישואים מאלה שאוהבים קישואים. אין לי מושג למה, אבל זו עובדה. אז הנה כמה מתכונים שישנו את דעתכם על קישואים (וכדי שתהיו בטוחים שאתם מבשלים עם קישואים טובים, הקפידו לבחור כאלה שכבדים ביחס לגודלם, מוצקים ובעלי קליפה מושלמת ללא חתכים).

קישואים ממולאים גבינות

מתכון של לילי ג'ינו ממגדל.

מרכיבים

5 קישואים

למילוי
  • 200 גרם גבינה מלוחה (צפתית, ברינזה או פטה), מגוררת
  • 200 גרם גבינת פרמזן מגוררת
  • 1 מכל (250 גרם) קוטג'
  • 2 ביצים

לציפוי
  • 2 ביצים
  • 1/2 כוס פירורי לחם
  • שמן לטיגון

לרוטב
  • 1/2 כוס יין לבן
  • 2 כפות מיונז
  • 1 כפית חרדל
  • 6 שיני שום כתושות
  • 1/2 כוס מים פושרים

אופן ההכנה
  1. חוצים את הקישואים לאורכם ומרוקנים את תוכנם הרך בעזרת כפית פריזיאן או כפית רגילה. מתקבלות סירות קישואים.
  2. מערבבים את מרכיב המילוי. אם התערובת דלילה מדי, אפשר להוסיף לה 2-1 כפות פירורי לחם. ממלאים את סירות הקישואים בתערובת.
  3. טורפים יחד 2 ביצים עם 1/2 כוס פירורי לחם. טובלים כל קישוא ממולא בבלילה.
  4. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הקישואים עד להזהבה - תחילה מצדם התחתון ואחר כך מהצד הממולא. מניחים את הקישואים זה לצד זה בתבנית.
  5. מכינים את הרוטב: שמים בסיר קטן את כל מרכיבי המילוי ומחממים על אש בינונית, תוך בחישה, עד שמתקבלת בלילה חלקה וחמה.
  6. יוצקים את הרוטב על הקישואים ומגישים מיד.

גיוון
  • לאחר שיוצקים על הקישואים את הרוטב אפשר לאפות אותם 20 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.

פשטידת קישואים וגבינה צהובה

פשטידת קישואים וגבינה צהובה (צילום: אסנת לסטר)
פשטידת קישואים וגבינה צהובה (צילום: אסנת לסטר)

מתכון שסבתא חנה לסטר מחדרה היתה מכינה.

מרכיבים

תבנית בגודל 20X30 ס"מ

  • שמן לטיגון ולשימון התבנית
  • 1 בצל גדול למדי, קלוף וחתוך לקוביות
  • 4 קישואים, קלופים וחתוכים לקוביות
  • 4 עגבניות, קלופות וחתוכות לקוביות
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 300 גרם גבינה צהובה מגוררת (אפשר להשתמש בכל סוג שאוהבים)
  • 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה לבישול
  • עלה בצק עלים מרודד בגודל של כ-25X35 ס"מ

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-200 מעלות.
  2. מחממים את השמן במחבת ומטגנים בו את קוביות הבצל עד שהן הופכות לשקופות.
  3. מוסיפים את קוביות הקישואים וממשיכים לטגן עד שהירקות מראים סימנים ראשונים של הזהבה.
  4. מוסיפים את קוביות העגבניות ואת המלח והפלפל, מערבבים וממשיכים לטגן עוד דקה. מורידים מהאש.
  5. מערבבים את השמנת המתוקה עם 200 גרם מהגבינה הצהובה. מוסיפים לתערובת הקישואים ומערבבים.
  6. משמנים את התבנית. מרפדים את תחתית התבנית ואת דפנותיה בבצק העלים.
  7. משטחים על הבצק את תערובת הירקות, השמנת והגבינה. מפזרים מלמעלה את יתרת הגבינה הצהובה.
  8. אופים כ-20 דקות, עד שהבצק והגבינה הצהובה מזהיבים.

לביבות קישואים

לביבות קישואים (צילום: אסנת לסטר)
לביבות קישואים (צילום: אסנת לסטר)

מתכון שאמא שלי, רות ראונר מנתניה, היתה מכינה.

מרכיבים
  • 4 קישואים (כ-600 גרם)
  • 4 ביצים
  • 3 שיני שום כתושות
  • 1/2 כוס שמיר קצוץ
  • 1 כוס בצל ירוק קצוץ – כולל החלק הלבן (כ-6 גבעולים)
  • 1 כף מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1/2 כוס קמח תופח
  • 3/4 כוס שמן לטיגון
  • להגשה: 50 גרם גבינה מלוחה מגוררת

אופן ההכנה
  1. מערבבים בקערה את כל המרכיבים, למעט השמן לטיגון והגבינה המלוחה.
  2. מחממים חלק מהשמן במחבת ויוצקים למחבת כ-1/2 מצקת מהבלילה. מטגנים על אש בינונית עד שצדה התחתון של הלביבה זהוב (חשוב לטגן את הלביבה היטב, כדי שתהיה יציבה מספיק ויהיה אפשר להפוך אותה בלי שתתפרק). הופכים את הלביבה ומטגנים עד שגם הצד השני מזהיב.
  3. מגישים כל לביבה עם קצת גבינה מלוחה מגוררת.

קישואים ממולאים כבד

קישואים ממולאים כבד (צילום: אסנת לסטר)
קישואים ממולאים כבד (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים
  • 6 קישואים עגולים
  • שמן לשימון הקישואים
  • 1/2 ק"ג כבד עוף
  • 1 כף מלח גס
  • 1/2 כוס שמן (רצוי זית)
  • 2 בצלים, קלופים ופרוסים
  • 1 כפית פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה
  1. מבשלים את הקישואים בקליפתם כ-7-5 דקות במים רותחים, עד שהם רכים אבל עדיין מוצקים.
  2. חותכים מהקישואים כיפה קטנה ובעזרת כפית פריזיאן מרוקנים בזהירות את תוכנם. נזהרים שלא לשבור או לחורר את הדפנות.
  3. מחממים את התנור במצב גריל. מברישים את הקישואים המרוקנים בשמן וצולים מתחת לגריל עד שהם מראים סימנים של הזהבה. מוציאים ומשאירים את התנור פועל.
  4. ממליחים את הכבדים משני הצדדים. שמים אותם על רשת המונחת מעל תבנית (לקליטת הנוזלים) וצולים מתחת לגריל התנור משני הצדדים, עד שהם מבהירים מעט.
  5. מחממים במחבת 1/2 כוס שמן ומטגנים את פרוסות הבצל עד שהן מזהיבות היטב. מוציאים את הבצל מהמחבת ושומרים בצד.
  6. מוסיפים למחבת את הכבדים הצלויים, ואם צריך גם עוד שמן. מטגנים את הכבדים עד שהם מזהיבים קצת.
  7. ממלאים כל קישוא בכבדים מטוגנים ומסדרים מעל בצל מטוגן. מקשטים בפלפל גרוס ומגישים.

סלט קישואים עם ביצים

סלט קישואים עם ביצים (צילום: אסנת לסטר)
סלט קישואים עם ביצים (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של בועז לוינגר מעפולה.

מרכיבים
  • 1/2 כוס שמן זית
  • 1 בצל קצוץ
  • 1 ק"ג קישואים, קלופים וחתוכים לקוביות
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 2 ביצים טרופות

אופן ההכנה
  1. מחממים במחבת את השמן ומטגנים בו את הבצל הקצוץ עד שהוא הופך לרך ושקוף.
  2. מוסיפים למחבת את קוביות הקישואים ומתבלים במלח ובפלפל. ממשיכים לטגן, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהקישואים והבצל משחימים והנוזלים כמעט נעלמים.
  3. יוצקים למחבת את הביצים הטרופות וממשיכים לטגן עוד דקה-דקה וחצי תוך ערבוב מתמיד עם מזלג.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע