לפני הכל: כל הדרכים לבשל סלק

בסיר (שיטה ראשונה): מבשלים את הסלק כ-45 דקות במים רותחים כשהוא אינו קלוף, עד שהוא מתרכך. מסננים מהנוזלים, מקררים ומקלפים (הקליפה תיפרד בקלות). המלצה שלי היא לבשל בסיר לחץ – זמן הבישול יתקצר בחצי בערך.

בסיר (שיטה שנייה): קולפים את הסלק ומבשלים במים רותחים עד שהוא רך. הסלק צובע את המים בסגול, וככה מקבלים לא רק סלק מבושל, אלא גם ציר סלק שאפשר לבשל בו מאכלים שונים כדי להעניק להם צבע – למשל אורז, פתיתים או קוסקוס. רק קחו בחשבון שבשיטת הבישול הזאת הסלק מאבד מטעמו.

בתנור: עוטפים את הסלק כשהוא אינו קלוף ביריעת אלומיניום ואופים 45-35 דקות בתנור שחומם ל-180 מעלות – עד שהסלק רך. אפשר להוסיף לעטיפת האלומיניום גם תבלינים כמו שום, פרוסות לימון, זרעי כמון או כוסברה. הטעם חודר לתוך הסלק.

על המנגל: עוטפים את הסלק כשהוא אינו קלוף ברדיד אלומיניום וצולים על הגריל 25-20 דקות. הופכים וצולים 25-20 דקות נוספות, עד שהסלק רך. הסלק יקבל טעם מיוחד של מדורה.

על הכיריים: עוטפים את הסלק כשהוא אינו קלוף ברדיד אלומיניום ושמים בסיר חרס המיועד לבישול תפוחי אדמה. מניחים על הכיריים ומבשלים 25-20 דקות. הופכים ומבשלים 25-20 דקות נוספת, עד שהסלק רך. גם בשיטת בישול זו הסלק יקבל טעם מיוחד של מדורה.

במיקרוגל: מנקבים סלק לא קלוף במזלג. מניחים בכלי המתאים לבישול במיקרוגל ומוסיפים קצת מים. מחממים ללא כיסוי כמה דקות, עד שהסלק מתרכך. גם כאן הסלק מתקלף בקלי קלות.

לעצלנים: הולכים לסופר וקונים סלק מבושל באריזת ואקום. הטעם בסדר, אבל לא כמו זה של סלק שמבשלים בבית. עם זאת, עם תבלינים ולימון אפשר לדאוג לטעם טוב.

כדי לשמור על טעם הסלק, חשוב לבשל אותו בקליפתו (צילום: shutterstock)
כדי לשמור על טעם הסלק, חשוב לבשל אותו בקליפתו (צילום: shutterstock)

סלט סלק סורי עם טחינה

מתכון של שרה יהודאי מאשדות יעקוב מאוחד.

מרכיבים

כ-10 מנות

3 סלקים מבושלים, קלופים וחתוכים לקוביות

4-3 כפות חומץ

1/2 1 עד 2 כוסות טחינה מוכנה (טחינה עם לימון, מלח ופלפל)

אופן ההכנה

1. מערבבים את הסלק, השום, החומץ והסוכר.

2. שמים בכל צלחת 3-2 כפות טחינה ומניחים מעל כף גדושה מהסלט.

סלט סלק עם תפוחים

סלט סלק עם תפוחים (צילום: אסנת לסטר)
סלט סלק עם תפוחים (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אורה לוי מעפולה.

מרכיבים

2 סלקים מבושלים, קלופים ומגוררים בפומפייה גסה

3 תפוחי עץ מגוררים בפומפייה גסה

1 גביע (200 גרם) שמנת חמוצה

2 כפות גדושות מיונז

מלח לפי הטעם

פלפל שחור גרוס לפי הטעם

אופן ההכנה

1. מערבבים את הסלקים והתפוחים.

2. מערבבים את השמנת החמוצה עם המיונז ומתבלים במלח ובפלפל שחור.

3. יוצקים את רוטב השמנת והמיונז על הסלקים והתפוחים ומערבבים.

מרק בורשט רומני

מרק בורשט רומני (צילום: אסנת לסטר)
מרק בורשט רומני (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של מוטי מרכוס מחיפה.

מרכיבים

1/2 כוס שמן

2 בצלים קצוצים

3 גזרים מגוררים בפומפייה גסה

1/2 כרוב לבן חתוך לרצועות דקות

3 ליטר מים

1 ק"ג בשר בקר חתוך לנתחים

4 סלקים קלופים

3 תפוחי אדמה חתוכים לרבעים

2 גבעולי סלרי חתוכים

1/3 כוס מיץ לימון

1 כף סוכר

1 כף מלח

1 כפית פלפל שחור גרוס

אפשרות: 1 ביצה טרופה

אופן ההכנה

1. מחממים בסיר את השמן ומטגנים בו את הבצל והגזר עד שהם משחימים מעט.

2. מוסיפים לסיר את הכרוב ומערבבים. מוסיפים את המים והבשר, מביאים לרתיחה ומבשלים כ-30 דקות ברתיחה עדינה.

3. מוסיפים לסיר את הסלקים ואת תפוחי האדמה. מבשלים עוד כשעה, עד שהבשר רך.

4. מוציאים את הסלקים מהסיר. שניים מהם חוצים ופורסים ואת השניים האחרים מגררים. מחזירים לסיר.

5. מוסיפים לסיר את גבעולי הסלרי, מיץ הלימון, הסוכר, המלח והפלפל השחור. מבשלים עוד כמה דקות, עד שהסלרי מתרכך.

6. אם רוצים, מיד לאחר שמורידים את המרק מהאש מוסיפים לו, תוך בחישה, ביצה טרופה, וממשיכים לבחוש עד שהיא נטמעת במרק. הביצה תוסיף למרק טעם וסמיכות.

חולודניק – מרק סלק קר עם תפוח אדמה חם וסלט

חולודניק – מרק סלק קר עם תפוח אדמה חם וסלט (צילום: אסנת לסטר)
חולודניק – מרק סלק קר עם תפוח אדמה חם וסלט (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אולגה פיין מנצרת עילית.

מרכיבים

4 מנות

1 סלק גדול, מבושל ומקולף

8-6 כפות חומץ

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור גרוס

5-4 תפוחי אדמה

3 עגבניות חתוכות לקוביות

3 מלפפונים חתוכים לקוביות

4 ביצים קשות חתוכות לרבעים

4 כפות שמנת חמוצה

4 כפות שמיר קצוץ

אופן ההכנה

1. מגררים את הסלק בפומפייה עבה.

2. שמים את הסלק המגורר בסיר ומוסיפים 8-6 כוסות מים. מביאים לרתיחה ומבשלים כמה דקות.

3. מורידים את הסיר מהכיריים ומוסיפים לו את החומץ, המלח והפלפל. מערבבים. מכסים ומכניסים למקרר לכמה שעות, עד שהמרק קר מאוד.

4. מקלפים את תפוחי האדמה ומבשלים אותם במים רותחים עד שהם מתרככים. מסננים וחותכים לקוביות גדולות.

5. ההגשה: מניחים בכל צלחת ביצה קשה חתוכה, עגבניות ומלפפונים חתוכים וקוביות של תפוח אדמה חם. יוצקים מעל מהמרק הקר ומעטרים בכף שמנת חמוצה ובכף שמיר קצוץ. מגישים מיד.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע