מרק תמיד נראה לי כמו לא יותר ממים עם צבע, ולא הבנתי איך כולם סביבי אוכלים את זה - במיוחד אבא שלי, שכל ארוחה שלו היתה מתחילה במרק. לכן, כששאלו אותי אם אני רוצה מרק הייתי עונה בשלילה – מה גם שהקיבה שלי לא היתה מסוגלת להכיל יותר ממנה אחת, אז אם כבר אכלתי משהו, העדפתי שאלה לא יהיו מים אלא משהו שנראה כמו אוכל.

כשצביקה ואני היינו סטודנטים בירושלים נכנסנו יום שישי אחד למסעדה תימנית קטנה באזור מתחם ממילא של אז. היתה זו שעת צהריים מאוחרת, ממש לפני הסגירה. כשביקשנו לדעת מה יש לאכול נאמר לנו שלא נשאר הרבה - רק מרק רגל עם שעועית, ואפשר גם לחם ליד. צביקה התלהב, אני לא כל כך. מרק? אני? אבל הייתי רעבה, ונזכרתי שאימא שלי תמיד אמרה כי כשרעבים אוכלים מה שמגיע לשולחן. "אפילו מרק", חשבתי לעצמי ושתקתי.

כשהמרק הגיע לשולחן שנינו הופתענו. היה זה מרק סמיך שהתבשל שעות רבות – ובפעם הראשונה בחיי אכלתי מרק שגרם לי להרגיש כי כל כף יותר טעימה מקודמתה.

כשהצלחתי להתאושש מטעם המרק הסתכלתי סביבי, וראיתי שהמסעדה התרוקנה ובחורה עם כפכפים ומטפחת על הראש התחילה להרים את הכיסאות על השולחנות. בעוד אנחנו יושבים ומנגבים בעזרת פרוסת לחם את הצלחת מטיפות המרק האחרונות נעמדה הבחורה כשהיא נשענת על מגב והביטה בנו. על מנה נוספת לא היה מה לדבר.

עד היום, בכל פעם שמאזינים נותנים לי מתכוני מרקים עם עצמות רגל בקר אני רצה לנסות אותם בתקווה שיהיה להם את הטעם של המרק ההוא. עד שזה יקרה, הנה מתכונים למרקים אחרים שקיבלתי מהמאזינים – כולם טעימים וכולם קלים במיוחד להכנה.

מרק עדשים בשני צבעים

מתכון של לוסי פידרמן ממושב ברק.

מרכיבים

9-8 מנות

1 כוס עדשים כתומות

1 כוס עדשים ירוקות

1/2 כוס שמן

2 בצלים קצוצים

250 גרם דלעת, חתוכה לקוביות

1 בטטה, קלופה וחתוכה לקוביות

1 תפוח אדמה גדול, קלוף וחתוך לקוביות

2 גזרים, קלופים ופרוסים

2 עגבניות, קלופות וחתוכות לקוביות

1 כפית מלח

1 כפית פלפל שחור טחון

1 כף אבקת מרק עוף

אופן ההכנה

1. שוטפים את העדשים במים.

2. מחממים את השמן בסיר ומטגנים בו את הבצל עד שהוא הופך לשקוף ורך.

3. מוסיפים לסיר את שאר המרכיבים, מוסיפים מים עד לכיסוי ומערבבים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כ-30 דקות, עד שכל הירקות רכים מאוד.

4. אם רוצים, מרסקים את המרק למרקם גס באמצעות ממעך תפוחי אדמה (אפשר גם לרסק אותו למרקם חלק באמצעות בלנדר מוט, אבל זה פחות מוצלח לטעמי).

טיפ

לוסי משרה את העדשים במים במשך כחצי שעה לפני הבישול – כך הן מתבשלות מהר יותר ומתרככות יותר.

מרק אפונה עם עוף

מרק אפונה עם עוף (צילום: אסנת לסטר)
מרק אפונה עם עוף (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של פאני אלקריב ממגדל העמק.

מרכיבים

6-4 מנות

שמן לטיגון

1 בצל גדול קצוץ

500 גרם אפונה קפואה

4 גבעולי סלרי חתוכים

נתחי עוף (שוקיים, למשל) כמספר הסועדים

1 כפית גדושה כורכום

1/2 כפית פלפל שחור טחון

1 כפית מלח

אופן ההכנה

1. מחממים את השמן בסיר ומטגנים בו את הבצל עד שהוא הופך לשקוף ורך.

2. מוסיפים את שאר המרכיבים, מוסיפים מים עד לכיסוי ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-45 דקות,עד שהעוף מוכן.

מרק כתום עם גזר, בטטה ודלעת

מרק כתום עם גזר, בטטה ודלעת (צילום: אסנת לסטר)
מרק כתום עם גזר, בטטה ודלעת (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של פלג בכור מחוקוק.

מרכיבים

8-6 מנות

1/2 ק"ג גזר

1/2 ק"ג בטטה

1/2 ק"ג דלעת

2 כפות אבקת מרק עוף

1 פחית (400 מ"ל) חלב קוקוס

100 גרם פיסטוקים טחונים

אופן ההכנה

1. שמים את הירקות בסיר ומוסיפים מים עד לכיסוי. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-20 דקות, עד שהירקות רכים מאוד.

2. מוסיפים את אבקת המרק ומבשלים עוד דקה.

3. מסננים את הירקות מהנוזלים (שומרים את הנוזלים בצד).

4. מחזירים את הירקות לסיר ומרסקים אותם בעזרת בלנדר מוט, תוך הוספת חלק ממי הבישול, עד שמתקבל מרק סמיך וחלק.

5. מוסיפים את חלב הקוקוס ומערבבים.

6. מעבירים את המרק לקעריות ומקשטים בפיסטוקים טחונים.

מרק פטריות ותפוחי אדמה

מרק פטריות ותפוחי אדמה (צילום: אסנת לסטר)
מרק פטריות ותפוחי אדמה (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אנה תם מקצרין.

מרכיבים

6-4 מנות

100 גרם חמאה

2 בצלים קצוצים

3 סלסילות פטריות שמפיניון, קצוצות דק

3 כפות אבקת מרק פטריות

2-1 כפיות מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

3 כוסות מים רותחים

3 כוסות חלב

4 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות

אופן ההכנה

1. ממיסים את החמאה בסיר גדול ומטגנים בה את הבצל הקצוץ עד שהוא הופך לשקוף ורך.

2. מוסיפים לסיר את הפטריות ומטגנים עוד 2-1 דקות.

3. מוסיפים את אבקת המרק והפלפל השחור, ומערבבים היטב. מבשלים כ-10 דקות, עד שהפטריות מתרככות מאוד.

4. מוסיפים את המים, החלב וקוביות תפוחי האדמה. ממשיכים לבשל כ-20 דקות, עד שתפוחי האדמה רכים.

מרק אפונה

מרק אפונה (צילום: אסנת לסטר)
מרק אפונה (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של איציק עמר מיוקנעם.

מרכיבים

6-4 מנות

1/4 כוס שמן

1 בצל גדול קצוץ

עלים קצוצים מ-4 גבעולי סלרי

500 גרם אפונה קפואה

1 כפית כמון

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

אופן ההכנה

1. מחממים את השמן בסיר ומטגנים בו את הבצל הקצוץ עד שהוא מתחיל להזהיב.

2. מוסיפים לסיר את עלי הסלרי הקצוצים ומטגנים עוד 3-2 דקות.

3. מוסיפים את שאר המרכיבים, מוסיפים מים עד לכיסוי ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה לבינונית ומבשלים כ-20 דקות, עד שהאפונה רכה.

4. מרסקים את תכולת הסיר בבלנדר מוט (אם רוצים, לפני הריסוק מוציאים מהסיר כשליש מכמות המרק ומחזירים אותה אחריו).

5. ממשיכים לבשל על אש קטנה עוד 10 דקות.

מרק ירקות כתומים ועדשים כתומות

מרק ירקות כתומים ועדשים כתומות (צילום: אסנת לסטר)
מרק ירקות כתומים ועדשים כתומות (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של עליזה קנטור מיקנעם.

מרכיבים

7-5 מנות

400 גרם גזר, פרוס לטבעות

400 גרם בטטה, חתוכה לקוביות

7-6 כוסות מים

1 כוס עדשים כתומות שטופות

1/2 כוס עלי כוסברה קצוצים

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

1 כף כמון

אופן ההכנה

1. שמים בסיר את הגזר והבטטה ומוסיפים מים עד לכיסוי. מביאים לרתיחה ומבשלים כ-20 דקות, עד שהירקות רכים מאוד.

2. מוסיפים לסיר את העדשים והכוסברה ומבשלים 20-15 דקות נוספות, עד שגם העדשים רכות.

3. מוסיפים את התבלינים, מערבבים ומבשלים 2 דקות נוספות.

טיפ

עליזה משרה את העדשים במים במשך כחצי שעה לפני הבישול – כך הן מתבשלות מהר יותר ומתרככות יותר.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע